• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Sınırdaki kaçakçılık gerginliğinin nedenleri

Suriye sınırındaki gerginliğin perde arkası ortaya çıktı.
Türkiye-Suriye hududunda yaklaşık 6 aydır kaçakçılık krizi yaşanıyor. Atlarla Türkiye sınırına gelen binlerce kaçakçı, askerleri taşlıyor. Son kriz, önceki gece yaşandı. Hatay/Narlıca Oğulpınar Hudut Karakolu civarında 3 bin kişilik kaçakçı grubu 11 farklı noktadan sınırı geçmek istedi. Bunun üzerine güvenlik güçleri müdahalede bulundu. 350 at ve 250 araçla gelen kaçakçılar, 10 saat süren mücadelenin sonunda püskürtüldü.
 
KAÇAKÇILIK HAREKETLİLİĞİ TÜRKİYE'Yİ ZORA SOKUYOR
 
Peki birden bire patlar veren bu kaçakçılık olayının perde arkasında ne yatıyor? Bölgeden edindiğimiz bilgilere göre, olay PKK'nın Suriye'deki kolu olan PYD'nin bir tezgâhı... Suriye-Türkiye sınırında daha önce bu çapta bir kaçakçılık yaşanmadığına dikkat çeken bölgedeki kaynaklar, hadisenin Suriye'ye geçen milis güçleri engellemek ve içeriden mülteci akınının önüne geçmek amacıyla PYD'nin bir manevrası olduğunu öne sürüyor. Kaynaklar, özellikle son 6 aydır bölgede Türkiye'yi zor durumda bırakacak ciddi hareketlilik yaşandığı, El Kaide'ye bağlı unsurların silah sevkiyatını buradan yaptığı, kimyasal silah yakalandığı, teröristlerin sızdığı şeklinde bir takım haberlerin yayıldığını aktarıyor.
 
"SURİYE PETROL YÖNÜNDEN ZENGİN DEĞİL Kİ KAÇAKÇILIK OLSUN"
 
Türkiye'nin sınırlarında zafiyet gösterdiğine vurgu yapmak ve tedbir almaya zorlamak amacıyla bu oyunun içine çekilmeye çalışıldığını aktaran başka bir kaynak ise şunları söylüyor: "Dünyanın hiçbir yerinde kaçakçılar asker ya da polisle çatışmayı göze alamaz. Özellikle son 12 günde 4 defa askerlere çatışan sözde kaçakçı gruplar her çatışma sonrasında bölgenin askeri güç tarafından daha fazla korunacağını, ekstra tedbirler alınacağını bilir. Sayıları binlerle ifade edilen kaçakçılar asla bir arada hareket etmez. Atlarla, motorlu araçlarla kaçırılan malzemeye baktığınızda sürekli petrol varilleri olduğu görülüyor. Bin kaçakçı her defasında yaklaşık 1500-2000 arası petrol varili getiriyor. Aynı miktardaki varilin haftada iki defa Türkiye'ye sokulması bölgedeki dengeleri alt üst eder. Böyle bir durum söz konusu değil. Kaldı ki Suriye petrol yönünden çok zengin değil. Hele hele üçüncü yılına giren bir savaşta petrol kıtlığı yaşandığı düşünülürse içeride ihtiyaç duyulan bir madde dışarıya neden çıkarılsın? Bütün bunları bir arada değerlendirdiğinizde aslında cüzi bir miktar kaçak yakıt olduğu görülüyor. PYD'nin dolayısıyla PKK'nın bir hamlesi var. O da Kürt bölgesine Türkiye üzerinden yabancı unsurların yapacağı herhangi bir müdahaleye karşı, Türk güvenlik güçlerini daha fazla tedbir almaya yönelterek sadece Esad rejimine yönelik strateji geliştirmek."
 
PYD IRAK'LA DA GERGİN
 
PYD, Türkiye sınırında kaçakçılık yöntemiyle tedbir almaya çalışırken Kuzey Irak'a yönelen mülteciler yüzünden de Barzani ile gerilim yaşıyor. Son dönemlerde Suriye'nin Kuzey kesimlerinde zor şartlar altında yaşayan Kürtlerin Kuzey Irak'taki kamplara sığınmaları ve sayının 185 bine ulaşmasının ardından PYD'nin oluşturduğu Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) bir açıklama yaparak "Kuzey Suriye'nin boşaltılması ve Kürdistan demografisinin değiştirilmesi Kürtlerin düşmanlarına hizmet ediyor. Bu temelde bütün Kürt güçleri tavrını yeniden gözden geçirmeli ve düşmana alet olmamalı" dedi. PYD, Kürtlere Suriye'yi terk etmeme çağrısının ardından sınırı da geçişlere kapattı ve Barzani'ye de 'mültecileri geri gönder çağrısı' yaptı.
 
HATAY'DAKİ YANGINLARDA TEZGAH
 
Hatay civarındaki orman yangınları konusunda da açıklamalarda bulunan kaynak, "Ormanlar Esad'a bağlı güçler yangın bombalarıyla yakılıyor. Çünkü Suriye içindeki çatışmalarda yaralanan kişiler bu bölgeden Türkiye'ye geçiriliyor. Ayrıca buradan lojistik gittiği düşünülüyor "diyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim