• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Sınav kaygısına iyi gelecek 10 öneri

Sınav kaygısına iyi gelecek 10 öneri
VM Medical Park Samsun Hastanesinden Psikolog Mustafa Güral, üniversite sınavı YKS öncesi öğrencilere ve ailelerine önerilerde bulundu.

VM Medical Park Samsun Hastanesinden Psikolog Mustafa Güral, üniversite sınavı YKS öncesi öğrencilere ve ailelerine önerilerde bulundu.

Psikolog Mustafa Güral önerilerini şöyle sıraladı:

"-Kaygınızı tanımlayın; hangi kaygı türünü yaşıyorsunuz?: Hazır değilsin o yüzden kaygılısın? (Bu sene yaşayacağın deneyim ile yeni seçimlere kendini hazırla) Hazırsın ancak yine buna rağmen kaygılısın? (Senin dışındaki faktörler seni etkiliyor, ailen, öğretmenler, diğerleri; onların gerçek düşüncelerini öğren, gerçekçi düşünceye ulaş) Hiç kaygı hissetmiyorsun? (Hedeflerini, değerlerini, motivasyonunu yeniden yapılandır).

- Başarının Tanımını Yapın: Başarı, sonuç değil sürecin kendisi ve deneyimlerinin ta kendisidir. Sayısal verilere ve sadece sonuca odaklanmayın, diğerleri ile kendi kişisel hikayenizi kıyaslamayın.

- Rutinleri Sürdürün: Davranışlarımız örüntüler şeklinde süregelir. Uykunuz geldiğinde uyuyun, yemek düzeninizi değiştirmeyin, alışkanlıklarını koruyun.

- Sınav yerine hayatınızı, değerlerinizi, yaşam amacınızı yeniden tanımlayın.

- Sorunları çözme becerilerini gözden geçirin, herhangi bir sorunu çözme tarzında başarılıysanız benzerlerinizi kullanmaya devam edeceksiniz.

- Sınava girmeden bir kaç gün önce pozitif sınav senaryosu hazırlayın. Her gün sınav saatinde bu senaryonun simülasyonunu zihninizde canlandırın. Kaygı düzeyini arttıran sorun, kriz ne varsa çözerek ilerleyin.

- Ailelere özel; çocuklarınız ile sınav öncesi konuşmanızı şimdiye kadar yapmadıysanız şu an yapılacak en iyi konuşma, kendisini koşulsuz şartsız kabul edip, sevdiğinizi ve değerli olduğunu söylemeniz olacaktır.

- Sınavın kendisini değil parçalarını ayrı ayrı değerlendirin. Her bir parçasına çözüm üretin.

- Sınav öncesinde mümkünse sınava hazırlananlarla değil, sınav dışı faaliyetlere yönelebileceğiniz kişilerle zaman geçirin.

- Bol bol nefes egzersizi yapın."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim