• BIST 9710.62
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

Şimşek: Yargı gereğini yapar

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul merkezli operasyona ilişkin "Kim yanlış yapmışsa, yargı gereğini yapar" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddeleri üzerinde görüşmeler devam ediyor. Genel Kurul’da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul merkezli operasyona ilişkin "Kim yanlış yapmışsa, yargı gereğini yapar" dedi.

Genel Kurul'da İstanbul merkezli operasyon ve operasyon sonrasında bazı emniyet şube müdürlerinin görevden alınması da gündeme geldi.

Tasarının 7. maddesi üzerindeki soru-cevap bölümünde söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, operasyonun parçası olan şube müdürlerinin görevden alındığını ifade etti. İnce, "Bu ahlaki mi doğru mu hukuka ve vicdana uygun mu? Bunlar neden görevden alındı? Görevden alan güç nedir? Ucu başka yerlere dokunacak diye korku mu var?" diye sordu.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Türkiye'de "9 şiddetinde deprem olduğunu, hükümetin istifa etmesi gerektiğini" savundu.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, dünkü operasyona yönelik iddiaların korkunç olduğunu ifade etti. Akçay, Hükümet'in bu soruşturmalardan elini çekmesi gerektiğini belirtti.

Maliye Bakanı Şimşek, İstanbul merkezli operasyona yönelik eleştirilere, "Siz benim yerimde olsaydınız daha ilave ne söyleyebilirsiniz. Yargıya intikal etmiş bir konudur, benim bu konuda yorum yapmam doğru olmaz. Emniyet müdürlerinin görevden alınması meselesine gelince; arada, İçişleri Bakanımızı aradım, ulaşamadım" dedi. Şimşek ayrıca "Kim yanlış yapmışsa, yargı gereğini yapar" diye ekledi.

74 bin istihdam

Soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 bütçesinde yaklaşık 74 bin istihdam öngördüklerini ancak kurumlar arasında dağılımda kesinleşmiş bir karar bulunmadığını kaydetti.

Şimşek, Maliye ve Devlet Personel Başkanlığı ile ortak çalışma sonrası muhtemelen ocak veya şubat aylarında dağılım konusunda çalışma yapılacağını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na 2006-2012 döneminde 12 bin 546 kadro verdiklerini anımsatan Şimşek, bakanlıkların kadro ihtiyaçları çerçevesinde gerekli desteği vereceklerini vurguladı. 

"Vergi mahremiyetinin kaldırılmasından yanayım"

Bakan Şimşek, vergi mahremiyeti konusunun son derece açık olduğunu belirterek, gelecek yıl köklü bir değişiklik için Vergi Usul Kanunu'nu Meclis'e getireceklerini bildirdi. Şimşek, "Getirdiğimizde bir irade oluşursa, vergi mahremiyetinin tamamen kaldırılmasından bile yanayım" dedi.

"Vergiye dayalı kaynaklar üzerine kurulu"

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, cezaevinde bulunan BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın fotoğrafını kürsüye asarak konuşmasına başladı. Dora, Sarıyıldız'ın mektubunu okudu.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, bu bütçenin de diğer 11 bütçe gibi vergiye dayalı kaynaklar üzerine kurulduğunu söyledi.

Dedeoğlu, Hükümet'in yeni yılda, trafik cezalarından gelecek gelire bile umut bağladığını savunarak, LPG fiyatlarının yüzde 30, tüpgazın rafine çıkış fiyatının yüzde 15,41 oranında arttığını söyledi. Dedeoğlu, akaryakıt zamlarının, Hükümet'in gelir kaynaklarının başında geldiğini ifade ederek, Türkiye'nin bu nedenle dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığını belirtti. 

Hükümet'in sadece akaryakıt fiyatlarına zam yapmakla kalmadığını, bütçe sonrası pek çok ürüne de zam yapmayı planladığını öne süren Dedeoğlu, Hükümet'in enerji politikaları başta olmak üzere pek çok alanda yanlış politika uyguladığını savundu.

Dedeoğlu, gelir dağılımının iyice bozulduğunu ileri sürerek, dar gelirlinin artık bütçeden umudunu kestiğini belirtti.

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hakan Şükür'ün AK Parti'den istifasına ilişkin "Eğer dürüstse o zaman parlamentodan ayrılır, milletvekilliğinden ayrılır" dediğini anımsattı. Işık, "Adıyaman Milletvekili Salih Fırat CHP'den istifa edip AK Parti'ye katıldığında kucaklayıp aldınız. O da vatandaşın oylarıyla seçilmedi mi?" diye sordu.

AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç, eğitimde yakalanacak başarıların ülkenin gelişmesi açısından önemine işaret etti. Enç, Hükümet'in, eğitimin altyapısını güçlendirmek, sıkıntıları gidermek için girişimlerde bulunduğunu dile getirdi.

Enç, yükseköğretimde okullaşma oranının hem erkek hem de kızlarda arttığına işaret ederek, "Kadınları, kızları eve kapatıyorsunuz, sadece çocuk doğurmalarını istiyorsunuz" diyenlerin, bu rakamları dikkatle incelemesi gerektiğini belirtti.

Tasarının 7. maddesi kabul edildi.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim