• BIST 8996.35
  • Altın 2281.403
  • Dolar 32.3252
  • Euro 35.0374
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Simav’da ’Goji Berry’ projesi

Simav’da ’Goji Berry’ projesi
Kütahya'nın Simav ilçesinde Ziraat Odası Başkanlığı tarafından, "Tarla Günleri" etkinliği düzenlendi.

Kütahya'nın Simav ilçesinde Ziraat Odası Başkanlığı tarafından, "Tarla Günleri" etkinliği düzenlendi. Çakırlar köyündeki Güngör Yüksel'e ait Goji Berry tarlasında gerçekleştirilen etkinliğe Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim, Jandarma Binbaşı Mustafa Matar, Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Tokdemir, Çakırlar Köyü Muhtarı Bayram Karaduman, Goji Berry üreticisi Güngör Yüksel ve Mehmet Çekil ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Tarla günleri etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Çakırlar köyü Muhtarı Bayram Karaduman, alternatif ürün adına Goji Berry projesinin köyünde uygulanmasından dolayı mutluluk ve heyecan duyduğunu ifade etti.

Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, Simav'daki tarıma ayrılan ödeneklerden dolayı, Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman'a, İl Genel Meclisi Başkanına ve üyelerine, çiftçiler adına teşekkür ettiğini belirtti.

Goji Berry bitkisi ile ilgili bir açıklama yapan Simav Ziraat Odası Danışmanı Ziraat Mühendisi Şaziye Tokdemir, "Alternatif ürün denememiz Çakırlar köyünde bir dekarlık alana, 3'e 1 buçuk aralıklarla 222 fidan, telli terbiye sistemiyle kurularak yaklaşık 10 bin TL'lik maliyetle tesis edilmiştir" dedi.

Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Tokdemir, üretimi gerçekleştiren, alın teriyle üretim yapan çiftçilerin maliyetlerini çok önemsediğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, mevzuata uygun her türlü desteği vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Aksaray'dan misafir olarak gelen Goji Berry üreticisi Mehmet Çekil " Goji Berry önümüzdeki yıllarda çok rağbet görecek bir bitkidir. Goji Berryi sadece kuru meyve olarak düşünmeyin, çok yönlü bir bitki olan Goji Berry Mayıs ayının 15'inden itibaren çiçek açmaya başlıyor, Kar yağıncaya kadar , Kasım ayının sonlarına kadar sürekli çiçek açıyor. Arıcılıkta da çok faydalı olan bitkinin yaprağını kurutarak çay olarak tüketiyoruz, reçeli ve turşusunu yapıyoruz" diye konuştu.

Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim "Tarım Günleri" etkinliğinde bir konuşma yaparak, katılımcılara tarımın önemini hatırlattı. Kaymakam Halim " Tarımda başarılı olmayan bir toplumun, sanayide, ticarette, eğitimde, sağlıkta ve hiçbir sektörde başarılı olması mümkün değildir. Yaşadığımız ülke, Anadolu toprakları tarım kültürünün, tarım geleneğinin güçlü olduğu topraklardır. Bizlere düşen görev ise bunları geliştirmektir. Tarımdaki hedeflerden biri de, tarımda çeşitliliği sağlamaktır. Kurt üzümü adıyla anılan meyvenin, bu hedef doğrultusunda doğru ürün olduğunu düşünüyorum. Hem tarla günü düzenleyen, hem de bu ürünü ilçemize kazandırma konusunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Güngör Yüksel'e ait Goji Berry (Kurt Üzümü) tarlasında yapılan incelemelerden sonra, Goji Berry üretimine nasıl başladığını anlatan Yüksel " Simav Ziraat Odası'nın katkılarıyla, 1 dekarlık alanda Goji Berry deneme bahçemizi kurduk. İkinci yılın sonunda, tarlamızın yanına 1 dekarlık bir bahçe daha hazırladık. 5 buçuk dekarlık arazimin tamamına Goji Berry dikmeyi düşünüyorum. Katkılarından dolayı Ziraat Odası Başkanlığı'na teşekkür ediyoruz" dedi.

Aksaray'ın Kargın köyünde Goji Berry üretimi yapan Mehmet Çekil, Çakırlar köyü tarla gününe davet edildiğini, buradaki çiftçilere Goji berry hakkında bilgilendirme fırsatı bulduğunu ifade etti.

Çakırlar köyünde düzenlenen "Tarla Günleri" etkinliği, gözleme, ayran ve irmik helvası ikramıyla sona erdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim