• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Sığınmacı merkezinde şüpheli ölüm

Sığınmacı merkezinde şüpheli ölüm
Erzurum'un Aşkale ilçesindeki sığınmacıların idari gözetim altında tutulduğu Kabul Barınma ve Geri Gönderme Merkezi'nde barınan Suriye uyruklu 20 yaşındaki...

Erzurum'un Aşkale ilçesindeki sığınmacıların idari gözetim altında tutulduğu Kabul Barınma ve Geri Gönderme Merkezi'nde barınan Suriye uyruklu 20 yaşındaki Dilo Derviş, şüpheli şekilde öldü. Derviş'in naaşı Erzurum Adlı Tıp Kurumu'na otopsi için gönderildi.

Aşkale Kabul ve Geri Gönderme Merkezi'nde geçen hafta içerisinde isyan çıkmıştı. İsyan güvenlik güçlerinin zor kullanmasıyla bastırılmıştı. İsyan 2 gün sürmüştü. İsyandan hemen sonra Suriye'nin Haseki-Rojova bölgesinden Türkiye'ye bir takım yakınlarıyla gelen ancak Adana'da 3 ay önce katıldığı bir toplumsal olay sonrasında gözaltına alınan Derviş, daha Erzurum Aşkale Kabul Barınma ve Geri Gönderme Merkezi'ne gönderilmişti. "Örgüt üyesi" olmak iddiasıyla tutuklanan Derviş, serbest bırakılması gerekirken, isyan nedeniyle bu işlem gerçekleştirilmedi. Suriyeli sığınmacı iddiaya göre kendisini iple asarak intihar etti. Derviş'in cesedi aynı gün Erzurum Adli Tıp Kurumu morguna otopsi için gönderildi. Otopsi işlemleri bugün tamamlandı.

Derviş'in avukatı TugayBek, müvekkilinin ölümünü şüpheli bulduklarını söyledi. Bek, şüpheli ölüm ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapılmasınını istedi.

İHD Erzurum Şube Başkanı Medeni Aygün ise Aşkale Geri Gönderme Merkezi'nde çıkan isyan ve sonrasında yaşanan ölüm olayı ile ilgili olarak yetkililerden bilgi alamadıklarını söyledi. Aygün, Geri Gönderme Merkezi'nin STK'ların denetimine açılmasını beklediklerini belirterek, "Geri gönderme merkezlerinin mutlaka sivil toplum örgütlerinin denetimine açılması gerekiyor. Dilo Derviş'in de yaşamını yitirmesine neden olan sebeplerin ortaya çıkarılması ve araştırılması gerekiyor. Bu anlama Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne bir kez daha çağrı yapıyoruz. Buranın mutlaka sivil toplum örgütlerinin denetimine açılıp yaşanan olayların yerinde gözlemlemek gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Otopsinin ardından Derviş'in cenazesi Suriye'den gelen dayısı Muhammed Xhan'a teslim edildi.Dilo Derviş'in tabutu bugün akşam saatlerinde Ağrı Belediyesi'nin tahsis ettiği cenaze nakil aracıyla Hatay üzerinden Suriye'ye gönderilecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim