• BIST 9693.46
  • Altın 2504.401
  • Dolar 32.5823
  • Euro 34.7935
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Shell’den Namibya açıklarında doğalgaz keşfi

Shell’den Namibya açıklarında doğalgaz keşfi
Hollanda merkezli İngiltere-Hollanda ortaklığındaki petrol devi Shell'in, Namibya yakınlarındaki bir açık deniz kuyusunda, Güney Afrika ülkesinde bir yatırım dalgasına yol açabilecek önemli bir petrol ve gaz keşfi yaptığı bildirildi.

Güney Afrika ülkesi Nambiya'nın kuzey komşusu Angola büyük bir petrol ve doğal gaz üreticisi ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü üyesi olmasına rağmen, Namibya bir fosil yakıt üreticisi değildi. 

Ülkenin makus talihi, Petrol devi Shell'in bir açık deniz kuyusunda keşfettiği petrol ve doğal gaz yatağıyla değişebilir.

Üç endüstri kaynağının Reuters'e verdiği bilgiye göre Shell, Namibya yakınlarındaki bir açık deniz kuyusunda, Güney Afrika ülkesinde bir yatırım dalgasına yol açabilecek önemli bir petrol ve gaz keşfi yaptı. İki kaynağa göre Namibya hükümeti, Shell'in geçen ay sondajına başladığı Graff-1 kuyusundaki keşfin ayrıntıları hakkında önümüzdeki hafta bir açıklama yapmayı planlıyor.

namibya-1.jpg

Endüstri ticaret dergisi Upstream, bu ayın başlarında Graff-1'deki keşif hakkında bir haber yapmıştı. Kaynaklardan birinin açıklamasına göre, sondaj çalışmasında önemli miktarda petrol ve gaz olan en az iki rezerv bulundu.

Enerji ve Maden Bakanlığı, Graff-1 kuyusu için veri toplama sürecinin son ayağında olduğunu ve çalışmaların potansiyelin kapsamlı bir değerlendirmesini mümkün kıldığını açıkladı.

Açıklamada, "Tüm veriler analiz edilir edilmez, Bakanlık tam bir sonuç duyurusu yayınlayacaktır." denildi.

PETROL VE DOĞAL GAZ ÜLKENİN MAKUS TALİHİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

Namibya, onlarca yıldır petrol ve gaz sahaları geliştirmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Ancak son yıllarda, komşu Güney Afrika'nın yanı sıra jeolojik benzerlikleri paylaşan Brezilya ve Guyana'daki keşiflerin ardından Exxon Mobil ve TotalEnergies dahil olmak üzere birçok yabancı şirketin denizaşırı beklentilerinde ilgiyi çekmişti.

namibya2.jpg

IHS Markit analisti Hugh Ewan, Shell'in Aralık ayında Graff-1'i delmeye başlamasının ardından, "Başarılı olursa, Graff-1, son 25 yılda minimum E&P arama ve üretim faaliyetine sahip bir bölgeye önemli uluslararası yatırımları tetikleyebilir." ifadesini kullanmıştı.

Total Energies, Aralık ayında yakındaki Block 56'da 3.000 metre derinlikte Venus-1 keşif kuyusunu açmaya başladı.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim