• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

'Sevginizin sınavdan daha önemli olduğunu çocuğunuza hissettirin'

'Sevginizin sınavdan daha önemli olduğunu çocuğunuza hissettirin'
Üniversiteye geçişin ilk adımı olan YGS, pazar günü gerçekleştirilecek.

Üniversiteye geçişin ilk adımı olan YGS, pazar günü gerçekleştirilecek. Geleceklerini şekillendirmek için yıl boyunca büyük emekler sarf eden üniversite adaylarına Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder bazı önerilerde bulundu.

Aile beklentisinin öğrenciyi daha fazla strese sokarak sınavda başarısız yaptığına dikkat çeken Dr. Ejder, "Pazar günü çocuklarınızın başarılı olmasını istiyorsanız; onu sevmenizin sınav başarısıyla ilgili olmadığını anlatın. Onu evladınız olduğu için sevdiğinizi davranışlarınızla ve sözlerinizle çocuğunuza hissettirin." dedi.

Dr. Ejder, stresin tamamıyla olumsuz bir olay gibi algılanmasına rağmen, aslında karşılaşılan güç durumla başa çıkmak için bireyi harekete geçirebilecek bir olay olduğunu belirtti. Ancak aşırı stresin uykuya dalamama, kendini yorgun hissetme, karın ağrısı, kalp çarpıntısı, hazımsızlık, barsak faaliyetlerinde değişiklik ve kendini huzursuz hissetme ve hatta depresyona girmeye sebep olabileceğine işaret eden Dr. Obengül Ejder, sınava hazırlanan öğrencinin ailesine büyük görev düştüğünü vurguladı.

Açık havaya çıkmanın, gerginliği ve kaygıyı azalttığını, enerjiyi artırdığını, olumlu düşünceleri pekiştirdiğini anlatan Dr. Ejder, "Sınava gireceğiniz ortamı önceden görmeniz, sınav salonuna girmeniz, o havayı teneffüs etmeniz, sizi rahatlatacaktır. Kaygınızı artıracak kişilerle sohbet etmeyin, motivasyonunuzu artıracak kişilerle sohbet edin." şeklinde konuştu.

SINAV SIRASINDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Adayın sınav sırasında rahat ve kendisinden emin olmasını öneren Dr. Ejder, şu uyarılarda bulundu: "Heyecanlanmaya başladığınızı fark ettiğinizde, bunun doğal olduğunu, hatta sınavda başarılı olabilmek için bu heyecanın gerekli olduğunu kendinize telkin edin. Kendinize güvenin. Zamanınızı iyi kullanmaya ve planlamaya çalışın. Sınav sırasında önce bir tur tüm soruları çözün, ikinci turda sadece yapamadığınız sorulara bakın. Zor sorularda heyecanlanma ve ümitsizliğe kapılmamak için o soruyu atlayın. Soruların sırasına göre gitmek zorunda değilsiniz. En iyi hazırlandığınızı düşündüğünüz konuyla ilgili sorudan başlayın. Acele etmeyin. Sorudaki yönergeyi dikkatle okuyun. Olumsuz ifadelere özellikle dikkat edin. Cevapları toplu bir şekilde optik forma işlemek yerine tek tek kodlama yapmak sorunu azaltmaya yardımcı olacaktır. Sınavda sadece kendinizle ilgilenin. Bazı öğrenciler daha hızlı soru çözüyor olabilirler. Ancak önemli olan soru çözümünde hız ve isabet arasındaki dengeyi bulabilmektir."

AİLELER İÇİN ÖNERİLER

Çocuğun sakin olması için öncelikle anne babaların sakin davranması gerektiğine dikkat çeken Dr. Obengül Ejder, "Sınavlar hayatın her kademesinde olacaktır, gelip-geçer. Sınav uğruna çocuğunuzla olan ilişkilerinizi bozmayan yapamayacağınız tehditlerde ya da vaatlerde bulunmayın. Onu sevmenizin sınav başarısıyla ilgili olmadığını, onu evladınız olduğu için sevdiğinizi davranışlarınızla ve sözlerinizle çocuğunuza hissettirin. Çocuğunuzun sınava dair olumsuz düşüncelerini, olumluya çevirin." dedi. Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim