• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Şaptan Korunmak İçin Çiğ Süte Dikkat

Şaptan Korunmak İçin Çiğ Süte Dikkat
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Prof.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Günşen, şaptan korunmak için çiğ süt içilmemesini tavsiye etti.

Şap hastalığının hayvanlardan insanlara geçebildiğine dikkat çeken Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Günşen, şu an görülen şapın Türkiye'de daha önce görülmeyen bir alt tip olduğunu belirtti. Bu farklı alt tip için yeni aşıların bakanlığın ilgili birimleri tarafından üretildiğini ve bu aşıların hayvan sahiplerine dağıtımının başladığını ifade eden Günşen, şap hastalığının 3 farklı yol ile bulaşabildiğini söyledi.

Günşen, "Şap, hastalıklı hayvanla direk temas halinde bulunarak ve hava yoluyla bulaşabilir. Bir diğer üçüncü unsur ise, direk yol dediğimiz hayvan altlıkları, ot, sap, saman ve çiğ sütün elde edilişindeki temizlik ve hijyen kurallarına dikkat edilmeden yapılacak olan işlem sırasında bulaşması. Şap hastalığından korunmak için öncelikle hasta hayvan nakillerinin tamamen durdurulması gerekmektedir. Hasta hayvan ve hasta hayvan olduklarından şüphe edilen hayvanların birbirleri ile aynı alanda bulundurulmaması lazım. Barınakların içersine ve giriş çıkışlarında hayvan bakıcılarının hijyenik şartlarına dikkat edilmelidir. Hayvan bakıcılarının farklı barınaklara girerken farklı kıyafet giymeleri ve temizliğe dikkat edilerek giriş çıkış yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir" dedi.

Hasta hayvanlardan elde edilecek çiğ sütlerin imha edilmesi gerektiğini savunan Günşen, "Zaten Türkiye'de çiğ süte ciddi bir meyil var. Hastalıklı hayvanların özellikle ağız akıntılarıyla bulaşmış olan ot, sap, saman ve yem maddelerinin yakılarak imha edilmesi gerekir. Yine hasta hayvanlardan elde edilecek etleri tüketmekle ilgili herhangi bir sakınca olmadığını belirtmem gerekir. Ancak hayvanın deri ve tırnaklarıyla beraber boynuz kısmının dezenfektesine dikkat edilmeli. Çiğ sütün kesinlikle kullanılmamasını bir kez daha vurgulamak isterim. Hastalıktan şüphe edilecek hayvanların mutlaka sağlıklı hayvanlardan ayırt edilmesini, ama şap hastalığından şüphe edilen yerlerin yakınında bulunan çiftliklerden bile elde edilecek olan çiğ sütlerin mutlaka ısıl işlemden geçirilerek tüketilmesi lazım" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim