• BIST 9079.97
  • Altın 2322.902
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9788
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Şap Aşısı Ürettiler

Şap Aşısı Ürettiler
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Bandırma Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleri Bölüm Başkanı Profesör Doktor Uğur Gülşen, hayvanlarda görülen şap...

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Bandırma Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleri Bölüm Başkanı Profesör Doktor Uğur Gülşen, hayvanlarda görülen şap hastalığına karşı aşı ürettiklerini ve üretilen aşının kullanılmaya başlandığını açıkladı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Bandırma Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Gülşen, şap hastalığına karşı aşı üretildiğini söyledi. Prof. Dr. Uğur Gülşen, "Şap hastalığı zonatik karakterde yani hayvanlardan insanlara geçme yeteneğinde bulunan genç hayvanlar dediğimiz yavrularda yüksek ölüm oranına sahip ama yetişkinlerde daha düşük ölüm oranına sahip. Ama bu arada da hayvanlar arasında yayılım oranı oldukça yüksek olan viral kökenli bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Şu andaki yaşadığımız olan mevcut şap hastalığı ile ilgili vakada şimdiye kadar Türkiye'de rastlanmamış olan bir alt tipten yola çıkılarak şap enstitüsü aracılığıyla yeni aşımız üretilmiş olup bunlar da direkt olarak hayvan sahiplerimize dağıtımları yapılmakta ve mücadele etkin bir şekilde sürdürülmektedir" dedi.

Şap hastalığı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Gülşen, "Şap hastalığından korunmak için öncelikle hasta hayvandakilerin tamamen durdurulması hayvan hareketlerinin durdurulması gerekmektedir. Hasta oldukları şüphe edilen hayvanların birbirleriyle aynı alanda bulundurulmaması gerekmektedir. Barınakların içerisine giriş ve çıkışlarda özellikle tek bir hayvan bakıcısının tek bir barınağa giriş ve çıkışlarının hijyenik şartlara dikkat edilerek yapılması eğer imkan dahilinde değilse farklı bir barınağa giderken farklı kıyafetler, çizmeler temizliğine dikkat edilerek giriş ve çıkışların dikkat edilmesi gerekmektedir. Elde edilecek olan hasta hayvanlardan çiğ sütlerin tamamıyla imha edilmesi gerekmektedir. Ne yazık ki Türkiye'de toplumumuzda çiğ süt kullanımıyla ilgili olarak ciddi bir meylimiz bulunmaktadır. Oysa ki çiğ süt kaynağı özellikle bilinmeyen bir çiğ sütün nitelikleri Türkiye'de tüketilmesiyle oldukça bulaşıcı hastalıkların biz insanların sağlıkları üzerine ciddi anlamda tehditlerin bulunduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Hastalıklı hayvanların özellikle ağız akıntılarıyla bulaşmış olan ot, sap, saman ve yem maddelerinin yakılarak imha edilmesi yine hasta hayvanlardan elde edilebilecek olan etlerin değerlendirilmesi anlamında da eğer hayvanın besi durumu iyi ise hayvanın etini tüketmekte herhangi bir sakınca olmadığı ve bu işlemi yaparken de deri ve tırnaklarının diğer boynuz kısımlarının dezenfeksiyonuna dikkat edilerek bu işlemin yapılması önerilmektedir. Şap hastalığından şüphe edilen yerdeki yakında bulunan çiftliklerden elde edilecek olan çiğ sütlerin de mutlaka ısıl işlemlerden geçirildikten sonra hem içme sütü olarak hem de ürünlerine çevrilirken tüketilmesi önerilmektedir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim