• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Şanlıurfa’nın İlk Film Festivali Start Aldı

Şanlıurfa’nın İlk Film Festivali Start Aldı
Şanlıurfa'da ilk defa Haliliye Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Göbeklitepe Film Festivali'nin açılışı yapıldı.

Şanlıurfa'da ilk defa Haliliye Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Göbeklitepe Film Festivali'nin açılışı yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, bölgede yaşanan olumsuz olaylardan dolayı festivalin eğlence kısmını iptal ettiklerini belirterek, "Biz göle maya çaldık. Haliliye'nin tüm dünyaya tanıtılması bizim hedefimiz ve kentte ilk defa bir film festivali başlattık" dedi.

Haliliye Belediyesi tarafından başlatılan 1. Göbeklitepe Film Festivali'nin açılışı, düzenlenen basın toplantısıyla gerçekleşti. Başkan Fevzi Demirkol, Başkan Yardımcıları Aysel Göncü, Mehmet Selim Polatkan ve Osman Uludağ, yarışmanın jüri üyeleri, belediye meclis üyeleri, yarışmacılar, basın mensupları ve davetlilerin katıldığı toplantının açılışında, yarışmacıların eserlerinden derlenen kısa bir film gösterimi sunuldu.

"FESTİVALİN EĞLENCE KISMINI İPTAL ETTİK"

Film gösteriminin ardından kürsüye çıkan Başkan Fevzi Demirkol, bölgede yaşanan terör olaylarından dolayı festivalin eğlence kısmını iptal ettiklerini söyledi. Hayatını kaybeden güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet dileyen Başkan Demirkol, "Öncelikle bölgemizde yaşanan ve hepimizi derinden üzen, maalesef kardeşlik adına, insanlık adına, Müslümanlık adına yaşanmaması gereken olayları bölgemizde, coğrafyamızda yaşıyoruz. Bu uğurda hayatını kaybeden, şehit düşen güvenlik görevlilerimize ve hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Hak'tan rahmet diliyorum. Onların aziz hatırasına hürmeten bu festivalimizin eğlence kısmını iptal ediyoruz. Sadece festivalimizin sanat ve kültür faaliyetleri devam edecek. Jürimiz Türkiye'nin mümtaz şahsiyetleri ve gösterdikleri tevazu için kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

"GÖLE MAYA ÇALDIK"

Fevzi Demirkol, Haliliye Belediyesi olarak tarihi ve kültürel değerleri kayıt altına aldıklarını ifade etti. Bu anlayışla göle maya çaldıklarının altını çizen Başkan Demirkol, "Haliliye Belediyesi olarak bir anlayışımız var; tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkacağımızı söyledik. Bu tarihi ve kültürel değerlerimizden unutulmuş olanları hatırlatmak, yaşanması mümkün olanları yaşatmak ve eğer yaşanması mümkün değilse kayıt altına almak adına bir takım faaliyetlerde bulunmamızı daha öncesinden söylemiştik. Hizmet dönemimiz içerisinde aynı şekilde devam edeceğiz. Bu faaliyetimiz bu anlayışımızın küçük ölçekte de olsa bir tezahürüdür. Biz göle maya attık. Bu maya belki nesiller sonra tutacak. Ama önemli olan bir siftah demek, bir bismillah demek" şeklinde konuştu.

"HALİLİYE'NİN TÜM DÜNYAYA TANITILMASI HEDEFİMİZDİR"

Haliliye'nin ve Göbeklitepe'nin tüm dünyaya tanıtılması hedefleri olduğunu belirten Başkan Fevzi Demirkol, "Burada hedefimiz şu; Haliliye'nin, Göbeklitepe gibi sahip olduğu bir değerin tüm dünyaya tanıtılması bizim hedefimizdir. Bu bir ülküdür, bu bir idealdir, bu bir hedeftir. Ne ölçüde ulaşırız, Cenab-ı Hakk'ın bize vereceği takate bağlı" diye konuştu.

"GÖBEKLİTEPE FİLM FESTİVALİ, KENTTEKİ İLK FİLM FESTİVALİ"

Konuşmasının son bölümünde kentte ilk defa bir film festivali başlattıklarını hatırlatan Başkan Demirkol, bu festivalin ileriki dönemlerde uluslararası olacağını söyleyerek "Tertiplemiş olduğumuz 1. Göbeklitepe Film Festivali. İlk defa Urfa'da bir film festivalini başlattık. Bu ileriki aşamalarında daha fazla yankı bulacak, uluslararası olacak. O günü biz göremeyeceğiz ama biz rahmeti Rahman'a kavuştuğumuzda, bize bizden sonra gelenler Fatiha okuyacak. Hedefimiz ve gayemiz bu" ifadelerini kullandı.

"TERÖRÜN ORTASINDA ÖNEMLİ BİR ADIM"

Jüri üyelerinden Ayşe Böhürler, terörün ortasında bir kültür havzası oluşturan 1. Göbeklitepe Film Festivali'nin çok önemli bir adım olduğun söyledi. Böhürler, festivali düzenleyenlere teşekkür ettiği konuşmasında, "Bir film çekilecekse ve bu bir belgeselse bunun en güzel mekanı Urfa'dır diye düşünüyorum. Işığı, insanı, rengi, kültürü ve konularıyla bir belgesel filmin en güzel en doğal mekanı Urfa'dır. Urfa'da böyle bir davette bulunmaktan çok gururluyum. Terörün ortasında bir kültür havzası oluşturan bu festivalin çok önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Bizim kardeşlik için dayanışma için böylesi etkinliklere ihtiyacımız var. Göbeklitepe gibi tarihin en en eski dönemlerine ait bir anıt bulunduğu bir bölgeyi canlandırmaya ihtiyacımız var. Bu vesileyle sayın başkana ve bu festivali düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum" dedi.

"BU BİR BAŞLANGIÇTIR"

Jüri Başkanı Mehmet Atilla Maraş ise, düzenlenen festivalin bir başlangıç olduğunu söyleyerek, "Özellikle başkanımızın böyle bir çabası beni çok mutlu etti. Jüride görev verdiği için çok teşekkür ediyorum. Böyle bir festivalin düzenlenmesi ve başkanımızın Urfa sevgisini gösteriyor. Burası kültür ve sanat şehri ve bunun tanıtılması gerekiyor. Yıllarca ihmal edildi. Öyle inanıyorum ki, bugünden sonra birçok konuda belediyeler sanata öncülük edecektir. Bu bir başlangıçtır. Çok güzel şeyler olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"FESTİVALİN ÜLKEYE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM"

Jüri üyelerinden Hasan Özgen de, festivalin insanlara ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Burada olmaktan sayın başkanın ısrarla altını çizdiği; buraya gelmek bir lütuf değil, bence çok ayrıcalıklı bir zevk. Bizim bu topraklara çok borcumuz var. Bunu bir görev olarak değil borç olarak görüyorum. Bu borcu da tam olarak ödeyemiyoruz. Ben severek geldim ve severek döneceğim. Festivalin Urfa'ya ve insanlarımıza ve ülkeye hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan jüri üyesi Handan Öztürk, Şanlıurfa'nın kendisini etkilediğini söyledi. Festivali düzenleyen Haliliye Belediyesi'ne teşekkür eden Öztürk, "Urfa'nın tarihi, kültürel değerleri, entelektüel derinliği, bütün konuşmacıların söylediği o görsel plato beni de çok etkiledi" dedi.

Toplantı, konuşmaların ardından Göbeklitepe konulu belgeselin izlenmesiyle sona erdi.

Festival kapsamında filmler Şanlıurfa'da bulunan bir sinemada gösterime girecek ve ödül töreni ise pazar gecesi yapılacak.

Şanlıurfa’nın İlk Film Festivali Start Aldı

Şanlıurfa’nın İlk Film Festivali Start Aldı

Şanlıurfa’nın İlk Film Festivali Start Aldı

Şanlıurfa’nın İlk Film Festivali Start Aldı

Şanlıurfa’nın İlk Film Festivali Start Aldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim