• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Şanlıurfa Piazza, Halkı Bilgilendirici Stantlara Ev Sahipliği Yapmaya Devam Ediyor

Şanlıurfa Piazza, Halkı Bilgilendirici Stantlara Ev Sahipliği Yapmaya Devam Ediyor
Şanlıurfa Piazza'da Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurulan stantta aşırı tuz tüketiminin sağlığa zararları ziyaretçilere anlatıldı.

Şanlıurfa Piazza'da Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurulan stantta aşırı tuz tüketiminin sağlığa zararları ziyaretçilere anlatıldı. Stantta görev yapan yetkililer, kalp damar hastalıklarının başlıca nedenlerinden biri olan tuz tüketiminin, Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği tüketim miktarının 3 katı olduğu bildirdi.

Açıldığı günden bu yana, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlere de ev sahipliği yapan Şanlıurfa Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezinde, tuz tüketiminin zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından stant kuruldu. Stantta, AVM ziyaretçilerine, tuzun zararları hakkında kısa bilgiler verilirken, el broşürleri dağıtıldı. Stantta ayrıca, Yaşlılar Haftası dolayısıyla, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan hastalıklarla ilgili de bilgilendirmeler yapıldı.

TUZ, KALP HASTALIKLARININ BAŞLICA NEDENİ

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ülkemizde kişi başına tuz tüketiminin, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği tüketim miktarının 3 katı olduğunun yapılan araştırmalarla tespit edildiği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başına 5 gram tuz tüketilmesini önerirken, bu rakamın Türkiye'de 15 gram olduğu ifade edilen açıklamada, "Fazla tuz tüketimi, yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olarak ya da olmadan inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca, aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak, günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir" denildi.

YAŞ İLERLEDİKÇE UNUTKANLIK ARTIYOR

İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan hastalıklarla ilgili de bilgiler veren Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, "Yaşlanmayla birlikte gelen unutkanlık, yaşın ilerlemesiyle birlikte yavaş yavaş ortaya çıkar ve kendini 70-75 yaşlarından sonra iyice hissettirir. Yaşlılarda daha önce edinilen bilgiler sağlam kalır ve yeni öğrenilen bilgiler çabuk unutulur. Dikkat kolayca dağılır. Çevreyle kurulan ilişkiler sınırlanmaya başlar. Sosyal yetersizlik belirginleştikçe yalnızlık derinleşir. Kişi huzursuz ve kederlidir. Daha kırılgan, öfkeli ya da şüpheci olabilir. Zamanla geçmişe ait anılar da silinmeye başlayabilir" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim