• BIST 9458.27
  • Altın 2495.11
  • Dolar 32.5919
  • Euro 34.8036
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Sanayi tesislerine 50 milyon dolarlık 'şemsiye' koruması

Sanayi tesislerine 50 milyon dolarlık 'şemsiye' koruması
Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) ile Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği (URTEB) arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) ile Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği (URTEB) arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

BTSO Meclis Salonu'nda düzenlenen Şemsiye Sorumluluk Sigorta Poliçesi'nin ayrıntılarının anlatıldığı toplantıya; Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Deniz, BOSB Başkanı Hüseyin Durmaz, URTEB Genel Başkanı ve BOSB Denetleme Kurulu Üyesi Ahmet Özenalp, Bursa'daki OSB'lerin başkan ve yöneticileri ile bölge sanayicileri ve iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı.

URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp, Bursa OSB'de mevzuat çerçevesinde firmaların yangın, genel emniyet ve güvenlik tedbirlerinin kontrolü ve takibinin yapılmasına rağmen, özellikle farklı risk gruplarındaki firmaların aynı lokasyon içerisinde faaliyet göstermesinin, yeni risk durumlarının ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi. Firmaların her ne kadar kendi tesisleri için sigorta güvenceleri olsa da 3. şahıs olarak tanımlanan diğer firma ve çalışanlarının uğrayacağı can ve mal kayıpları için yeterli sigorta teminatlarının bulunmadığını aktaran Özenalp, "Bunun neticesinde de OSB'de yer alan bir başka tesiste hasar oluşmasına neden olacak riskler için yüksek limitli sigorta güvencesi alınma ihtiyacı oluşmuş ve bu kapsamda BOSB bünyesinde çalışma başlatılmıştır. Yapılan uzun süreli incelemeler sonunda, BOSB'da faaliyet gösteren tesislerin birbirlerine verebilecekleri zararları teminat altına alan "Şemsiye Sorumluluk Poliçesi" uygulamasının faydalı olacağına kanaat getirilmiştir. Söz konusu poliçe, teminat içeriği açısından bazı temel istisnalar dışında genel olarak firmaların diğer kişi ve firmalara karşı sorumluluklarını teminat altına almaktadır. Böylelikle, yüksek bedelli hasarların oluşması durumunda, zararın giderilmesi için gerekli maddi güvence, şemsiye sigortası adı altında riskin ve maliyetin bölünmesiyle çok daha küçük bedeller ödenerek sağlanmış olacaktır." dedi.

Bu poliçenin, Türkiye'de örneği ilk olan bir uygulama olacağını ve Bursa OSB'deki tüm firmaları teminat altına alacağını açıklayan Özenalp, "Bu proje ile 3 üncü şahısların uğrayacağı tüm maddi ve bedeni hasarlar teminat kapsamındadır. OSB'mizde bulunan tüm firmaların birbirlerine vereceği her türlü maddi zararlar güvence altına alınacaktır. Böylece sanayi tesislerimizin her türlü riski, OSB'lerde şemsiye sigorta teminatına alınarak rekabet edebilirliği sürekli hale getirilecektir." diye konuştu.

DURMAZ: FABRİKALARIMIZ MİLLİ SERVETLERİMİZDİR

Toplantıda, Bursa OSB'nin geride kalan 55 yıl boyunca alt ve üstyapı hizmetlerinden çevre ve enerji faaliyetlerine, kümelenme projeleriyle bölge şirketlerinin ihracatlarının artırılmasına kadar sürdürdüğü çalışmalarla hep örnek olduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz da Şemsiye Sorumluluk Sigorta Poliçesi'yle de yine bir ilki başarmak üzere yola çıktıklarını ifade etti. Durmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çalışma, uluslararası ve konunun yerel uzmanları tarafından hazırlanmış, reasüransı yurt dışında sağlanmış ilk ve örnek uygulama olacak. Bursa OSB'de başlayan bu projenin, ülkemizdeki diğer sanayi bölgelerine de yaygınlaştırılmasını temenni ediyoruz. Unutmayalım; fabrikalarımızı belki babalarımız veya bizler kurduk, ama onlar bizim olduğu kadar çalışanlarımızın, şehrimizin, ülkemizin ve gelecek kuşaklara bırakacağımız milli servetlerimizdir. Bu nedenle korumak da hepimizin görevidir."

ÜLKENİN REKABET GÜCÜ KORUNACAK

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde ise iş dünyası temsilcilerine Şemsiye Sorumluluk Sigorta Poliçesi hakkında bilgiler veren Rönesans Reasürans ve Brokerlik A.Ş. Teknik Müdürü Rabia Yılmaz, "Ne yazık ki firmaların yaptırdıkları poliçeler kontrol edildiğinde çoğu zaman 3. şahıs teminat kapsamlarının yetersizliği ve koruma limitlerinin düşüklüğü göze çarpmaktadır. Böyle bir durumda A firmasının kusuru sebebi ile B firmasına vereceği zarar/hasar, A firmasının yetersiz sigorta koruması olması nedeniyle A firması ciddi bir mağduriyet ile karşı karşıya kalacaktır. Poliçemizin aslında çıkış noktası ve yapılmak istenme sebebi de budur. Amacımız olası finansal çöküşlerin, iflasların önüne geçerek, firmaların faaliyetlerine devam edebilmelerini sağlamak ve ülkenin rekabet gücünü korumaktır." ifadelerini kullandı.

Şemsiye Sorumluluk Sigortası'nın; BOSB katılımcılarına ait milyarlarca dolar değerindeki tesisleri, 3.şahısların uğrayacağı maddi ve bedeni hasarları, şirketlerin birbirine verebilecekleri zararları ve hukuki masrafları teminat altına aldığını açıklayan Yılmaz, "Sorumluluk limiti olay başı ve poliçe süresince toplam 50 milyon dolardır. 75.000 dolar ve üzeri veya mevcut sigorta limitinin üzerinde kalan tutar ödenmektedir. Ve ilk 75.000 dolarlık kısım tazminat tutarından muaftır." bilgilerini verdi.Cihan

Sanayi tesislerine 50 milyon dolarlık 'şemsiye' koruması

Sanayi tesislerine 50 milyon dolarlık 'şemsiye' koruması

Sanayi tesislerine 50 milyon dolarlık 'şemsiye' koruması

Sanayi tesislerine 50 milyon dolarlık 'şemsiye' koruması

Sanayi tesislerine 50 milyon dolarlık 'şemsiye' koruması

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim