• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

Sakine Cansız mezarı başında anıldı

Sakine Cansız mezarı başında anıldı
9 Ocak 2013 tarihinde Paris'te öldürülen PKK kurucularından Sakine Cansız mezarı başında yüzlerce kişi tarafından anıldı.

9 Ocak 2013 tarihinde Paris'te öldürülen PKK kurucularından Sakine Cansız mezarı başında yüzlerce kişi tarafından anıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde öldürülen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Avrupa Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez, Tunceli'de anıldı. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi Seyid Rıza Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Cansız'ın kardeşi Nesibe Cansız, Dersim Belediye Eşbaşkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, ildeki çeşitli sivil toplum kurumları ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Yürüyüş sonrası Seyid Rıza heykeli önünde çıralar yakıldı. Ardından araçlara binen kitle Cansız'ın mezarının bulunduğu Belediye Asri Mezarlığı'na geçti. Yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun, "Buradan sesleniyoruz; bizler sizin imhalarınıza, katliamlarınıza, yok saymalarınıza karşı topyekûn direnişi sergileyeceğiz. Bugüne kadar özgürlük uğruna bedeller ödedik, eğer tekrar gerekirse ödemeye hazırız. Ya özgürlük, ya özgürlük, ya özgürlük diyerek kadın sistemini geliştirerek, size karşı diz çökmeyeceğiz. Sakineler Ronahi'ler, Rojbin'ler var oldukça bu mücadele devam edecektir" dedi.

Altun'un ardından konuşan Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak, "Seni katledenler bizi ayıracaklarını zannettiler. Ama sen hepimizin yüreğinde, Kürt kadınlarının mücadelesinde ve özgürlük arayışında sonsuza kadar yaşayacaksın. Hiçbir kurşun seni öldüremez. Hiçbir zulüm Dersim'in dağlarında özgürlük arayışını nasıl ki bitiremediyse hiçbir cinayette bizlerin, kadınların, Sakine'nin arkadaşlarını Özgürlük anlayışlarını durdurmayacaktır. Dersim direnişin adıdır. Sakine'de bu kimliği bu direnişi en iyi temsil eden en güçlü yaşayan ve sonsuza kadar bu direnişin, Dersim'in, kadın özgürlüğünün sembolü olarak yaşayacak olan bir yoldaşımız kalacaktır." şeklinde konuştu.

Kışanak, katilin arkasında olanların, cinayeti işletenlerin açığa çıkmasını, adaletin önünde hesap vermesini beklediklerini belirterek, "Adalet arayışımız, katillerin yargı önünde, adalet karşısında hesap vereceği güne kadar devam edecek. Biz katillerimizi biliyoruz. Ve onlar bu toplumun bütün bir insanlığın, kadınların vicdanında zaten mahkûm oldular." dedi.

Sözün ve değerlerin azaldığı bir süreçte olunduğunu söyleyen Kışanak, "Bize bir kez daha Dersim 38'i yaşatıyorlar. Bize bir kez daha Amed zindanlarında ki vahşeti yaşatıyorlar. Bize bir kez daha katliamı, ölümü, göçü reva görüyorlar. Ama bugün burada çıralarımızı yaktık. Bu bir Alevi inancı ve bu inancın felsefesi de aydınlığa olan inanç ve umuttur. Aleviler çıralarıyla karanlığa bir mum yakarak binlerce yıl bu zulümle baş edip bu güne geldiler. Karanlığa teslim olmadılar. Hep mumlarını yaktılar. Gerekirse mum olup yandılar. Çıra olup eridiler ama karanlığa teslim olmadılar." şeklinde ifade etti.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Tamda bundan 3 yıl önce belki Paris'te 3 canımızı bizden koparmaya çalıştılar. Sakine'yi, Rojbin'i ve Ronahi'yi. Bizim yüreğimiz de yaşamaya devam edecekler. Kürt Özgürlük Mücadelesi'ni Kadın Özgürlük Mücadelesi'nin öncü kadrosu, milyonlar aynı düşüncede aynı uğurda mücadele yürütüyor. Sizler hiçbir zaman bu mücadeleden vazgeçmediniz. Bugün tamda 3. yılına girdiğimiz bu süreçte sizi katledenler aynı zihniyet aynı düşünce de Silopi'de, Şırnak'ta, Nusaybin'de, Sur'da, Cizre'de, Silvan'da aynı katliamları gerçekleştiriyor."

Sakine Cansız mezarı başında anıldı

Sakine Cansız mezarı başında anıldı

Sakine Cansız mezarı başında anıldı

Sakine Cansız mezarı başında anıldı

Sakine Cansız mezarı başında anıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim