• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Sahte balda şimdi de 52 plakalı araç oyunu

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "Vatandaşlarımızın kristalize olmuş ve krem rengini almış balları tercih etmelerini öneriyoruz" dedi.
Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "Vatandaşlarımızın kristalize olmuş ve krem rengini almış balları tercih etmelerini öneriyoruz" dedi. 
 
Aydın, kristalize olan balın, o ürünün işlem görmemiş ve doğal olduğunun bir kanıtı olarak bilinmesi gerektiğini söyledi. 
 
Kristalize olmuş ve krem rengini almış balları tercih edin
 
Türkiye'nin çeşitli yörelerinde birçok bal çeşidinin üretildiğini ancak kaliteli bir balı anlamanın püf noktalarının olduğunu vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:
 
"Balın belli bir süreden sonra kristalize olması lazım. Halk arasında balın kristalize olmaya başlaması durumunda 'bu şeker balı' deniliyor. Bu, doğru bilinen yanlıştır.
 
Kaliteli bal kavanoza konulduğunda önce donarak kristalize olmaya başlar. Ardından da krem rengini almaya başlar. Bizler vatandaşlarımızın kristalize olmuş ve krem rengini almış balları tercih etmelerini öneriyoruz."
 
"Sahte bal satan 52 plaka kullanıyor"
 
Son zamanlarda sokaklarda bal satan kişilerin 52 plakalı araçları kullandıklarını tespit ettiklerini dile getiren Aydın, şunları söyledi:
 
"Özellikle son yıllarda merdiven altlarında haksız rekabet oluşturan insanlar var. Sahte balı bunlar üretmekte,  bal değil sadece ticari glikozdur. Bunubal diye satan insanlar var. Maalesef bu kişileri cami önlerinde, sokaklarda sık sık görmekteyiz.
 
Yine son zamanlarda özellikle 52 plakalı araçlar da kullanılıyor. Bunun da nedeni Ordu'da bal çok üretiliyor ve arıcının çok olması. Bu insanlar ellerindeki sahte balları insanlara satmak için kendilerine gerçek bal üreticisi süsü verip ticari glikozu satmaya çalışıyorlar. Vatandaşlarımız kesinlikle bu oyunlara aldanmasın. Gerçek Ordulu arıcı kesinlikle böyle işlere girmez."
 
"40-45 derecede eritilmeli"
 
Güney, kristalize olan bir balın 40-45 derece su banyosu yaptırılarak eritilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"Balın kristalize olması kesinlikle doğal bir olaydır. Bu hale gelen balın da sıcak su ile çözülmesi en doğrusu olacaktır. Kesinlikle bu haldeki balların kaynatılarak çözülmemesi lazım. Bu sıcaklığın 40-45 dereceyi geçmemesi lazım. Eğer bu sıcaklığı geçerse balın içerisindeki minarel, vitamin ve enzimler de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir."
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim