• BIST 9548.09
  • Altın 2501.558
  • Dolar 32.4963
  • Euro 34.557
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Şahin: "Suriyeli Sığınmacıların Çoğu Geri Dönmez”

Şahin: "Suriyeli Sığınmacıların Çoğu Geri Dönmez”
Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriye'de barış ortamı sağlansa Suriyelilerin çoğunun ülkelerine...

Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriye'de barış ortamı sağlansa Suriyelilerin çoğunun ülkelerine geri dönmeyeceğini düşündüğünü söyledi. Şahin, toplumbilimcilerin de aynı fikirde olduğunu belirtti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, bir ulusal televizyonda yayınlanan programda UNESCO korumasına alınan ve Avrupa'nın seçkin şehirler tanıtım ağına giren Gaziantep mutfağını tanıttı. Tanıtımda, programı sunan Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayan Fatma Şahin, terör ve sınır güvenliğinden, Suriyeli ve çocuk gelinler sorununa kadar gündemdeki önemli konularda değerlendirmelerde bulundu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, UNESCO'nun koruma altına aldığı ve Eden Avrupa'nın seçkin şehirler tanıtım ağına seçilen Gaziantep'in ünlü yemeklerini, CNN Türk'te yayınlanan Hakan Çelik ile hafta sonu programında tanıttı. Baklavası ve kebabı ile ünlü Gaziantep'in ünlü ustaları tarafından hazırlanan kış kabağı, pirpirim aşı, yuvarlama, analı kız, bulgur pilavı gibi yöreye ve mevsime özel yemeklerini sergileyen Başkan Şahin, sunucu Hakan Çelik'in gündeme ilişkin sorularına cevap verdi.

Gaziantep'in gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)'nün Seçkin Şehirler Ağına alınması sürecini ve bu ağın önemini anlatan Şahin, "Bu işin uzmanları var. Bunları takip ediyorlar. Bu aslında bir network. Mesele Avrupa'daki bir insan, "bu yaz, gezmek istiyorum" diyor. Önce hangi ülkeye gitmek istediğini belirliyor. Türkiye gitmek isterse, gittiğim zaman gezip, görebileceği neler var bunları Eden'in içerisinde görüyor. UNESCO nereyi tescillemiş, hemen basıyor tuşa, bir network oluşturuyor size. Bir gurme turizmi" dedi. Eden proje yarışmasında Gaziantep'in Türkiye'deki Bolu, Şanlıurfa, Hatay gibi çok ünlü kentlerin mutfakları ile yarıştığını belirten Fatma Şahin, birinci gelmelerinin ardından Gaziantep mutfağının UNESCO tarafından korumaya alındığını ifade etti. Başkan Şahin, önce Türkiye'de ilk 5 şehirin yarıştığını belirterek "Çok öne çıkmış mutfağı olan şehirlerle yarıştık. Bolu mutfağı ile yarıştık. Hatay, Şanlıurfa ile yarıştık. Eden'de biz Türkiye birincisi olduk. Türkiye birincisi olunca Avrupa Birliğinden de çok büyük bir destek çıktı. Şuan büyük bir netvörk oluşturuldu bize" diye konuştu.

"GAZİANTEP, NEW YORK VE LONDRA KADAR GÜVENLİ"

Sunucu Çelik'in, Gaziantep'teki Suriyeli sayısı ile ilgili sorusuna da cevap veren Fatma Şahin, kentte kayıtlı 350 bin Suriyeli bulunduğunu belirtti. Kentte kayıt dışılarla birlikte 450 bin Suriyeli bulunduğunu anlatan Şahin, bölgedeki güvenlik sorunu ile ilgili soru üzerine terörün tüm dünyanın sorunu olduğunu ifade etti.

Gaziantep'in Suriye sınırında olması nedeniyle riskleri bulunduğunu ifade eden Şahin, Gaziantep'in ABD'nin en kalabalık iki kenti New York ve Londra kadar güvenli bir şehir olduğunun altını çizdi. Şahin, terörün dünyanın sorunu olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü.

"Bugün Amerika, İstanbul, Ankara, Gaziantep, hepsi birbiri ile bağlantılı şekilde. Dünya bu işle uğraşıyor. Dolayısıyla biz şuan New York kadar, Londra kadar güvenliyiz. Ama sınırdan kaynaklı risklerimiz elbette var ama bunun için ekstra çok ciddi tedbir alınıyor. Valiliğimiz, güvenlik birimlerimiz, çok yoğun ve başarılı bir şekilde çalışıyor. Güvenlik duvarlarımız çok hızlı bir şekilde örülüyor. Tamamlanmak üzere. Hiç kimse burada rahatsız olmasın. İki milyon kişi burada yaşıyor. Hem iç göç devam ediyor hem üretim devam ediyor."

GAZİANTEP GÖÇE ALIŞKIN

Şahin, Suriyeli göçünü en iyi ve rantabl yönetebilen kent olmasının sebebini ise sanayi kenti Gaziantep'in yıllardır göçe alışkın olmasından kaynaklandığını ifade etti. Fatma Şahin, şöyle konuştu: "Suriyeli meselesini, ensar muhacir ilişkisi içerisinde en rantabl yöneten bir şehir olmamızın nedeni zaten bize iç göçün geliyor olmasıydı. Daha önce köyden kente, Güneydoğu'dan Gaziantep'e göç oluyordu. Şehir, sanayi kenti olması nedeniyle göçü yıllardır yaşıyordu. Bunu yönetebilen güce, dirence ulaştı."

"TÜRKİYE NE KADAR BÜYÜRSE GAZİANTEP İKİ KATI BÜYÜYOR"

Şahin, bölgedeki Suriyeli ve sınır sorunlarına rağmen Gaziantep ekonomisinin Türkiye'nin ekonomisinin büyüme oranının iki katı büyüdüğünü belirtti. Gaziantep'in Türkiye'deki ekonomik sıralamada 5'liğe yükseldiğini anlatan Şahin, "İhracatta 6. sıradan 5'e yükseldik. Türkiye ne kadar büyürse, Gaziantep iki katı büyüyor. Türkiye'de ilk 500'e giren Gaziantep'ten 55 firmamız var. Bu firmalara ödül verdi. Bu kendiliğinden olmuyor. Bu kadar zorluklara rağmen bu oluyor" ifadelerini kullandı.

"ORTA DOĞU'YU İNŞA EDECEK ŞEHİR GAZİANTEP'TİR"

Şahin, Gaziantep'in şuan 7 milyar dolar ihracat kapasitesi bulunduğunu hatırlatarak, kentin Orta Doğu'daki üretim, ticaret ve finans merkezi olacağını savundu. Orta Doğu'yu inşa edecek kentin Gaziantep olduğunu vurgulayan Başkan Şahin, şunları söyledi: "Orta Doğu istikrarsızlığı, çok uzun sürece devam edecek değil. Hızlı bir şekilde toparlandığını görüyoruz. Anlaşma yapılmaya çalışılıyor. Orta Doğu'nun üretim merkezi, ticaret merkezi, finans merkezi oluyoruz. Orta Doğu'yu yeniden inşa edecek ülke Türkiye, şehir Gaziantep'tir. Orta Doğu hedefi uzun vadeli bir hedeftir. Bu yüzden biz kısa dönemlere takılmadan, orta ve uzun vadeli düşünüyoruz. Bu yüzden uluslararası büyük firmalar gelip, yatırım yapmaya çalışıyoruz."

GÜNEYDOĞU'DA PKK TERÖRÜ

Gaziantep'in ilk kadın milletvekili ve belediye başkanı olduğunu hatırlatan Şahin, güneydoğu ve doğu bölgesinin de ilk kadın bakanı olduğunu kaydetti.

Şahin, bir soru üzerine terörle mücadele kapsamında daha önce yürütülen çözüm süreci ve şimdi gerçekleşen operasyon sürecini değerlendirdi.

Özgürlük ve güvenlik konusunun hassas ve eşit bir şekilde terazide tutulması gerektiğini kaydeden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok kültürlülük doğu ve güneydoğu bölgesinde yaşayan bize ait bir güç. Çözüm süreci ve milli birlik ve kardeşlik projesinde de, aynı kararlılıkla devam ettik. Özgürlük ve güvenlik dengesi çok hassas bir şekilde terazide tutulması gerekir. Çözüm süreci devam ederken, kamu güvenliği ve istikrar ortamında devletin gücünü de bir şekilde göstermek zorundayız. Bu coğrafya hakikaten çok zor. Kendi iç barışımız açısından, bunu çok önemli buluyoruz. Çözüm sürecini kendi içerisinde çözmüş bir şehir. Çok büyük bir etnik zenginlik var. Kardeş olduk. Toplumsal ve sosyolojik anlamda da Türkiye'nin Gaziantep modeline ihtiyacı var. Türkiye birbirlerine tahammül eden, hoş görülü, empati kurabilen ve birlikte yaşamayı, bu kültürü başarabilir. Türkiye'nin tüm coğrafyasında aynı iklimi oluşturmamız lazım."

350 BİN SURİYELİNİN 98 BİNİ ÇOCUK

Şahin, kentte yaşayan 350 bin Suriyeli mülteciden 98 bininin 18 yaş altında bulunduğunu ifade etti. Belediye başkanı olarak göreve geldiğinde 98 bin çocuğun 3 bininin eğitim hayatı içerisinde olduğunu anlatan Şahin, "Çünkü hepsinde bir an önce ülkelerine dönme isteği var. Biz de onu istiyoruz ama sonuçta geri dönebilecekleri bir ortamın oluşması lazım. Acil olarak, bu insanların eğitim meselesine yöneldik. Gelen insanların, yatma, barınma ve yeme içme gibi acil ihtiyaçları karşılandıktan sonra bu çocukların eğitim hayatına koşullandık" ifadesini kullandı.

"EĞİTİLMEYEN SURİYELİ ÇOCUKLAR TERÖRE MALZEME OLUYOR"

Şahin, Suriyeli çocukların eğitim kapsamında bırakılması halinde terör örgütlerini cezbeden bir malzemeye dönüşeceğini söyledi. Tüm Suriyelileri eğitmek için de seferberlik başlattıklarını anlatan Şahin, "Bu Suriyeli çocuklar eğitim hayatının dışında kalınca, yarın terör örgütlerinin istediği bir malzemeye dönüşüyor. Bu nedenle olağanüstü gayretle, 20 ayda eğitim hayatının içerisinde olan Suriyeli sayısını 60 bine çıkardık. Halk inanırsa destekliyor, yardımcı oluyor. Eğer mesele üzüm yemekse, bir derdin varsa, canın yanıyorsa, bu ülke adına, bu insanlar adına, bu coğrafya adına, çözümü biz üreteceğiz. Başkalarından gelecek bir şey olmaz" dedi.

"TÜM SİYASİ PARTİLER ORTAK KARAR ALDI"

Seçim öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bayrak ve gürültü kirliliğine karşı ortak karar önerisini hatırlatan Şahin, Gaziantep'te bu uygulamanın iki yıldır yürürlükte olduğunu ifade etti. Şahin, "Biz iki yıl önce kendi içimizde, tüm siyasi partilerimizin il başkanları ve valimiz imzasında karar aldık. Herkes bu karara uydu. Tek genel başkanlarının mitinglerinde bayrak astılar. Seçim koordinasyon merkezlerine bayrak astılar. Şehir tertemiz, sağlıklı bir demokrasi işliyor" diye konuştu.

ÇOCUK GELİNLER

Şahin, bölgede eğitimsizlik, yoksulluk ve cehalet ile yürütülen mücadeleye çocuk gelinler konusunda mücadeleyi eklediklerini anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşinin destek verdiği "Gelin etmeyin, okula gönderin" kampanyasını hayata geçirildiğini vurgulayan Şahin, kampanya kapsamında çocuk gelinlere karşı kentte ciddi bir çalışma başlatıldığını kaydetti. Fatma Şahin, "19 STK geldi, kapı kapı dolaştık. Annelere, babalara ulaştık. Kilis Fen Lisesini kazanmış, fakat okula göndermeye aileyi bulduk, görüştük. Nişanlamışlar evlendirmek istiyorlar. Bu aileyle görüştük, ikna ettik" ifadelerini kullandı.

"SURİYELİLERLE SORUN DAHA DA AĞIRLAŞTI

Suriyelilerle çocuk gelin, kadına şiddet çocuk istismarı gibi sorunların daha da ağırlaştığını kaydeden Şahin, bu konuda Suriyelileri eğittiklerini kaydetti. Şahin, Suriyeli kadınları kente, kültüre ve bölgeye adapte etmek amacıyla koordinasyon merkezi kurulduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Suriyelilere yönelik sosyal destek ve sosyal projeler başlattık. Koordinasyon merkezleri oluşturduk. Onları bilgiye ulaştırma, güçlendirme, birlikte yaşama, adapte, entegre etmeye başladık. Eğer bunları başaramazsak, bugün Almanya ve Fransa'da vatandaşlarımızın yaşadığı bir takım sıkıntılar burada yaşanacak. Onların bilgiye ulaşması için, hukuki, dil, kültürel ne tür bilgiye ihtiyacı varsa bu koordinasyon merkezlerinden ulaşabiliyor. İlk geldiklerinde Suriyeli kadınlar, geri döneceklerini düşünerek, Türkçe öğrenmek istemiyordu. Çocuklar zaten okullarda öğreniyor. Ama şimdi Suriyeli kadınlar da, artık Türkçe öğrenmek, meslek edinmek istiyorlar."

"SIĞINMACILARIN ÇOĞU GERİ DÖNMEZ"

Şahin, Suriye'de barış ortamı sağlanması halinde Suriyelilerin büyük bir çoğunluğunun ülkelerine dönmeyeceğini düşündüğü kaydetti.

Toplum bilimcilerin de aynı fikirde olduğunu belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatan hasreti içlerinde oluyor ama geri dönmüyorlar, çünkü yeni oluşturdukları yaşamlarında hayatını idame ettiriyorlar. Ben bir anne olarak bakıyorum. Benim çocuğumun geleceği çok önemli. Anne ve babalar, "benim çocuğumun güvenliği, geleceği nerede daha fazla teminat altında, nerede ufku açık olur, kendisini yetiştirebilir" sorularına cevap aldığı yerde kalıyor."

"FAYDALI OLABİLECEKLERİ AVRUPA'YA KAÇIRMAYALIM"

Şahin, Suriyeli sığınmacı denilince hep sorunlu, sıkıntılı kesimlerin akla geldiğini ama içlerinde eğitimli ve Türkiye'ye büyük fayda sağlayabilecek insanların da azımsanmayacak oranda yer aldığını söyledi.

Ülkeye ve bölgeye faydalı olabilecek Suriyelilerin Avrupa'ya kaçırılmaması gerektiğini vurgulayan Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Suriyeli sığınmacı deyince, sorunlu kesimlerin olduğu profil akla geliyor. Tabi bu toplumun içerisinde yetim, yoksul, yaşlı, engelli var. Her kesimden insan oluyor ama bu toplumun içerisinde Arapça ve İngilizceyi çok iyi bilen, profesörler, doktorlar, öğretmenler, ustalar var. Sorun ayakkabı sektöründeki ustalar. Ayakkabı sektöründeki ustaları o kadar iyiler ki, hemen bizim bölgemizdeki ayakkabıcılar ile entegre oldu. Fiili bir durum oluştu şuan. Orta vadede, bölge ve ülkeye katkı sağlayacaklar. Benim kendi işçim, esnafım, mağdur olmadan, bir kota sistemi ile çalışma hayatının düzenlenmesi lazım. Aksi takdirde, Suriyelileri "yok" saydığımız zaman en eğitimlilerini, en faydalı olabileceklerini Avrupa'ya kaçırırız."

Şahin: "Suriyeli Sığınmacıların Çoğu Geri Dönmez”

Şahin: "Suriyeli Sığınmacıların Çoğu Geri Dönmez”

Şahin: "Suriyeli Sığınmacıların Çoğu Geri Dönmez”

Şahin: "Suriyeli Sığınmacıların Çoğu Geri Dönmez”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim