• BIST 9693.46
  • Altın 2513.021
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7834
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlık Şakaya Gelmez

Sağlık Şakaya Gelmez
Kanserle savaşta en önemli silahın erken teşhis olduğunu vurgulayan Özel Hayat Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Fatih Özkul "Bu savaşta toplumsal bilinçlendirme...

Kanserle savaşta en önemli silahın erken teşhis olduğunu vurgulayan Özel Hayat Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Fatih Özkul "Bu savaşta toplumsal bilinçlendirme ve farkındalık yaratmak çok önemlidir. Çünkü sağlık, şakaya gelmez" dedi.

Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında Türkiye açısından önemi giderek artan kanser hastalığına karşı bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık kazandırma amacıyla "Ulusal Kanser Haftası" olarak kutlanmaya başladı. Kanserin Türkiye'de ve dünyada ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Özel Hayat Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Fatih Özkul, Kanser, vücuttaki dokulardan birine ait hücrelerin normal özelliklerinin dışında değişim göstererek kontrolsüz çoğalmasıdır. Yani özetle kanser bir hücre hastalığıdır diyebiliriz. Olağandışı bölünüp çoğalan hücre, organların işlevlerini yapmalarını engelleyerek kişiyi ölüme kadar götürür" dedi.

"KANSERLE SAVAŞ MÜMKÜN"

Öldürücü olması, bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler sebebiyle de, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara sebep olan kanserle savaşın mümkün olduğunu ifade eden Dr. Özkul şöyle devam etti:

"Kanserin tanısı ne kadar erken konulursa tedavide başarı oranı da o kadar yüksektir. Ultrason, Mammografi, MR, Tomografi gibi radyolojik tanı yöntemlerinde teknolojinin gelişmesi ve ulaşılabilirliğin artmasıyla kanser vakalarını çok daha erken yakalama imkanımız bulunmaktadır. Sağlıklı bireylerin belli aralıklarla yaptıracağı muayene ve tetkikler kanserin erken tanımlanması ve yok edilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Kanserle savaştaki en etkili enstrümanlardan biri de bireylerin sağlıklı hayat tarzlarını tercih etmeleridir. Sigara, dengesiz beslenme, obezite ve kontrolsüz olarak güneş ışınlarına maruz kalmanın bilinen birçok kanser türüne davetiye çıkarmaktadır. Özellikle sigara ve alkol kullanımından özenle kaçınılmalıdır. Çünkü sağlık şakaya gelmez."

"HASTA KENDİNİ TEDAVİYE HAZIRLAMALIDIR"

Kanserle savaşta toplumsal bilinçlendirme ve farkındalık yaratmanın önemine dikkat çeken Dr. Özkul, "Kanserde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. Daha az sıklıkla hormon tedavileri, biyolojik tedavi yöntemleri ve hedefe yönelik tedaviler kullanılmaktadır. Bunun yanında pek çok tedavi yöntemi de klinik çalışmalarla test aşamasındadır. Uzmanlık gerektiren kanser tedavisinde en önemli noktalardan biri de hastaların ve hasta yakınlarının, doktorları ve onların önerdikleri tedavi konusunda kendilerini rahat hissetmeleri ve psikolojik olarak kendilerini bu tedaviye hazırlamalarıdır. Kanser tedavisinde moralin yüksek tutulması vücudun direncini artırarak tedaviye olumlu katkı sağlamaktadır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim