• BIST 9049.03
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlık Federasyonu Başkanı Dinç uyardı: “Sağlıklı koşullar, sağlıklı bayram için şarttır”

Sağlık Federasyonu Başkanı Dinç uyardı: “Sağlıklı koşullar, sağlıklı bayram için şarttır”
Sağlık Federasyonu Başkanı Raşit Dinç yayınladığı bayram mesajında "Kurban Bayramı'nda yaşanacak sağlık sorunlarına ilişkin dikkatli olunması gerektiğini...

Sağlık Federasyonu Başkanı Raşit Dinç yayınladığı bayram mesajında "Kurban Bayramı'nda yaşanacak sağlık sorunlarına ilişkin dikkatli olunması gerektiğini belirterek özellikle uygun koşullarda saklanmayan etlerden kaynaklı, hayvandan insana geçebilecek hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.

Kurban bayramı öncesi vatandaşlara uyarıda bulunan Sağlık Federasyonu Başkanı Raşit Dinç kurban kesimi, sağlık sorunları, bulaşıcı hastalıklar ve diğer konu başlıkları üzerine bir dizi tavsiyelerde bulundu.

Veteriner Kontrolü yapılmayan, küpe numaraları bulunmayan hayvanlarda bulunabilecek hayvandan insanlara bulaşan bakteriyel, viral, paraziter ve fungal hastalıklara ( tüberküloz, bruselloz, şarbon, salmonelloz, leptospiroz, kampiylobakteriyoz, listeriyoz, yersiniyoz, toksoplazmoz, kuduz, deli dana hastalığı, Qhumması, sistiserkoz, kist hydatik, askariazis, teniazis, kriptosporidoz, trişinelloz, sarcosporidoz ) dikkati çekerek; hayvan yetiştiricileri ve kurbanlık satın alanların gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan hayvanlarla temasa geçmemeleri ve bu hayvanların etlerinin tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığımızın, "Sağlıklı Bayram" sloganıyla oluşturulan video ve afişler vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirebilmeleri için önemli bir kampanya olmuştur.

Gıda kaynaklı 250'den fazla mikrobiyal hastalık ve zehirlenmenin olduğunu dile getiren Dinç, özellikle yaz sıcakların da et ve et ürünlerinde bakterilerin daha çabuk ve kolay ürediğini söyledi.

Uygun koşullarda bir bakterinin 12 saatte 16 milyara ulaşabileceğinin altını çizen Dinç, bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonrasında ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Dinç konuşmasına şöyle devam etti:

" Hastalığa sebep olan ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların ete bulaşmasının önlenmesi, ette bulunan mikroorganizma sayısının azalması, mikroorganizmaların üremelerinin ve toksin salgılamalarının engellenmesi için ; kesim, yüzme ve parçalama işlemleri mutlaka serin yerlerde yapılmalıdır. "

Kesim Yapılan Etlerde Poşet Uyarısı "Siyah Poşetler Hastalık Sebebi Olabilir."

Siyah renkli poşetler genellikle geri dönüşüm plastiklerden elde edilen poşetlerdir. Bu tarz poşetlerin kullanılması sağlığa zararlı olabilmektedir. Bu sebeple şeffaf poşet kullanımına özen gösterilmelidir.

Hastalık taşıyan diğer iç organların köpek ve kedilere verilmemesi gerektiğini belirten Dinç, hastalık taşıyan iç organların yetkililere bildirilerek, derin çukurlara gömülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, parçalanması, etlerin taşınması, saklanması, pişirilmesi ve diğer aşamalarında vatandaşların kişisel temizlik kurallarına özellikle dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dinç, etin mümkün olduğu kadar büyük parçalara ayrılması ve derhal soğutulması gerektiğini söyledi.

Dinç konuşmasına şöyle devam etti:

- Sakatat ile etler aynı ortamda bulundurulmamalı,

- Etler çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli,

- Etler 1-2 gün buzdolabında dinlendirilmeli,

- Fazla et tüketmek hem sindirim sistemini hem de kalp damar sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle ortalama bir insanın günlük 50-100 gram arasında et tüketmelidir.

- Çözdürüldükten sonra tekrar dondurulan etlerde bakteri sayısı arttığından, çözdürülen etler en kısa sürede tüketilmelidir.

Farklılıklarımızın birer zenginlik olduğunu belirten Dinç, her türlü zorluğu ortak değerlerimiz etrafında kenetlenerek aşabileceğimizi dile getirdi. Dinç; "Bugün geçmişten aldığımız güçle parlak bir geleceğe yürüyor ve Türkiye'yi milletimize yakışan seviyelere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yerli ve milli tıbbi cihaz ve ilaç üretiminde yapılan son çalışmalarda alınan mesafe çok önemidir. Üretilen milli cihazların 50'nin üzerinde ülkeye ihraç edilmesi ise bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır. Bu vesile ile başta yaşadığımız bu bayram gününde bile çalışan sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Mübarek Kurban Bayramını en kalbi duygularım ile kutlarım. Kurban Bayramımızın yalnız yaşayan, elleri öpülesi insanlarımız, milletimiz ve tüm İslam Âlemi için hayırlara, mutluluğa, sağlığa ve kazasız yollara vesile olmasını dilerim."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim