• BIST 9079.97
  • Altın 2322.905
  • Dolar 32.3205
  • Euro 34.9161
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Sabahları ağrıyla uyananlar dikkat

Sabahları ağrıyla uyananlar dikkat
Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, "eklem iltihabı" anlamına gelen artritin en önemli belirtisinin sabah tutukluğu olduğunu ifade ederek, erken...

Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, "eklem iltihabı" anlamına gelen artritin en önemli belirtisinin sabah tutukluğu olduğunu ifade ederek, erken tanının hem gereksiz tedavilerin alınmasını hem de hastalığın ilerlemesini engelleyebileceğini söyledi.

Genellikle eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklıkla belirti veren artrit hastalığında erken tanının önemli olduğunu söyleyen Liv Hospital Samsun Romatoloji Kliniği'nden Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, "Eklem iltihabı anlamına gelen artritin en önemli belirtisi sabah tutukluğudur. Bu tutukluk istirahat sonrasında da belirgindir. Hasta uyandığında ya da bir otobüs yolculuğundan sonra etkilenen eklemlerinde uzun bir süre devam eden ağrı ve tutukluk vardır. Hasta bir süre hareket etmeden eklemlerini oynatamaz" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, "Artrit, eklem iltihabı demektir. Eklemlerde iltihap mikroplarla gelişebileceği gibi, romatizmal hastalıklarda mikrop olmadan da gelişebilir. Eklemler vücudun sürekli kullanılan bölümleri olduğundan artrit kişiyi son derece rahatsız eden bir bulgudur. Hasta elini kolunu oynatmakta zorlanır, merdiven inip çıkması, çömelip kalkması tam bir eziyet haline gelir. Artrit, iltihaplı romatizmaların önemli bulgularından biridir. Romatizmal hastalıkların önemli bir kısmına eşlik eder. Ancak romatizmal hastalıklar içerisinde eklemi etkilemeyen ya da az etkileyen hastalıklar da vardır" şeklinde konuştu.

Sabahları ağrıyla uyananlar dikkat

Artritin belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, şunları söyledi:

"İltihaplı bir eklemin en önemli bulgusu ağrıdır. Örneğin, belirgin bir el bileği iltihabında hasta sabah kalktığında el bileğini rahat hareket ettiremez, çünkü ağrılıdır. Elbisesini çorabını giymekte zorluk yaşar. Bir kavanoz kapağını açamaz, bıçak ile bazen bir ekmek dahi dilimleyemez. İltihaplı bel romatizmalarında ise sabahları belirgin sırt, bel ve kalça ağrısı vardır. Bazen hastanın açılması saatleri bulur. Artritin en önemli belirtisi sabah tutukluğudur. Bu istirahat sonrasında da belirgindir. Örneğin hasta uyandığında ya da bir otobüs yolculuğundan sonra etkilenen eklemlerinde uzun bir süre devam eden ağrı ve tutukluk vardır. Hasta bir süre hareket etmeden eklemlerini oynatamaz. Aktivite ile bu ağrı ve tutukluğunda belirgin azalma olur. Artrite neden olan hastalıkların en sık görüleni romatoid artrittir. Romatizmal hastalıkların birçoğu artrite neden olur. Romatoid artrit, ankilozan spondilit, sedef romatizması, Behçet hastalığı, ailesel Akdeniz ateşi (FMF), gut hastalığı, erişkin still hastalığı (ESH) bunlar arasında sayılabilir."

Erken tanı sakatlığın önüne geçer

Tüm hastalıklarda olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da erken tanının çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sayarlıoğlu, "Çünkü romatizmal hastalıklar ilerlemeye eğilimli, bazen sakatlığa neden olabilen kronik (uzun süreli) hastalıklardır. Daha hastalığın başında iken romatizmal hastalığın tanınması hem gereksiz tedavilerin alınmasını, hem de hastalığın ilerlemesini engelleyecektir" diyerek uyarılarını sonlandırdı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim