• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Rusya’dan Litvinenko açıklaması: Amaç, Rusya’yı karalamaktı

Rusya’dan Litvinenko açıklaması: Amaç, Rusya’yı karalamaktı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, eski Rus ajanı Aleksandr Litvinenko'nun İngiltere'de zehirleyerek öldürülmesiyle ilgili ortaya atılan...

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, eski Rus ajanı Aleksandr Litvinenko'nun İngiltere'de zehirleyerek öldürülmesiyle ilgili ortaya atılan iddialara cevap verdi. Zaharova, "Baştan beri soruşturmanın amacı Rusya'yı karalamaktı." dedi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) eski ajanı Aleksandr Litvinenko İngiltere'nin başkenti Londra'da 2006 yılında radyoaktif madde polonyum-210 ile zehirlenerek öldürülmüştü. Soruşturmayı yürüten İngiltere sonuçları açıkladı. Hâkim Robert Owen, suikast onayının "büyük ihtimalle" Putin'den alındığını iddia etti. Robert Owen, "Eminim ki Andrey Lugovoy ve Dmitriy Kovtun polonyum-210'u Pine Bar'da çay demliğine koydu ve bunu yaparken niyetleri Litvinenko'yu zehirlemekti. Ayrıca eminim ki bu iki şahıs daha önce de polonyum-210 kullanarak 16 Ekim 2006'da Litvinenko'yu zehirlemeye teşebbüs etti." diye konuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Zaharova, "perde arkası" oyunların beklendiğini söyledi. Zaharova, "İngiltere mahkemesi ve yönetiminin oynadığı yarı-yargısal sürecin mantıklı bir sonucu olduğunu ve çelişkili hatta suç teşkil ettiğini söyleyebiliriz." dedi. Zaharova, "En baştan beri soruşturmanın amacı Rusya, yönetimini ve temsilcilerini karalamaktı." şeklinde konuştu.

"SİPARİŞ EDİLMİŞ SİYASİ SAÇMALIK"

Zaharova, "Sonucu önceden belirlenmiş şeffaf olmayan soruşturmayla yargıyı politikaya alet edilmesi, sipariş edilmiş siyasi saçmalık." diye konuştu. Açıklamasının devamında Zaharova, "Gizliliği bahane ederek delillerin açıklanmaması bakımdan soruşturma ne Rusya için ne de toplum için şeffaf yürütülmedi. Soruşturmanın siyasallaştırılması ve iki ülke arasındaki havayı gölgelemesinden dolayı üzgünüz." dedi.

Soruşturmayı yürüten müfettişler, Rusya hükümetinin Litvinenko'ya suikast düzenlemek için yeterli sebebe sahip olduğu sonucuna vardı.

Açıklanan raporda, Rus casusun öldürülmeden önce FSB hakkında önemli bilgileri ifşa ettiği ve İngiltere İstihbarat Teşkilatı'yla (MI6) bağlantıya geçtiği belirtildi. Suikasti gerçekleştiren FSB casusları Andrei Lugovoi ve Dimitri Kovtun'a ise operasyon emrini FSB Direktörü Nikolai Patrushev ile Vladimir Putin'in verdiği savunuldu.

ALEKSANDER LİTVİNENKO KİMDİR?

FSB casusu olarak organize suçlar alanında uzmanlaşan Litvinenko, 1998 yılında Rus oligark Boris Berezovsky'nin bir suikast sonucu öldürüldüğünü iddia etmiş, Rus hükümetini suçlamıştı.

Litvinenko, "Görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla 1999 ve 2000 yıllarında iki kez tutuklanıp serbest bırakılmıştı. Olayların hemen ardından ise İngiltere'ye iltica etmişti.

Başkent Londra'da yaşamaya başlayan Litvinenko, Putin hükümetine muhalif tavrına devam ederek, FSB yıllarına dair iki kitap yayımlamıştı.

1 Kasım 2006'da, 43 yaşında rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Litvinenko'ya radyoaktif zehirlenme teşhisi konmuş, Rus casus polonyum 210 radyoaktif maddesi zehirlenmesi sonucu ise 23 Kasım'da hayatını kaybetmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim