• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Rusya'da Master Bank'ın lisansı iptal

Rusya'da Master Bank'ın lisansı iptal edildi. İddialara göre bankanın 1 milyar doları battı.

Master Bank 1 milyar dolar mevduatla battı. Rusya'da 80 milyar rublelik aktifiyle ülkenin en büyük 100 bankası arasında bulunan Master Bank'ın lisansı, Rusya Merkez Bankası tarafından bu sabah iptal edildi.

Bankada en az 30 milyar ruble, yani yaklaşık 1 milyar dolar müşteri mevduatı bulunuyordu. İlginç bir nokta: Başkan Putin'in amcasınınoğlu İgor Putin, Master Bank'ta iki yıl kadar "başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi" olarak görev yapmıştı. 
 
"KUŞKULU PARA" TRANSFERİ VAR!
 
Merkez Bankası, yapılan incelemeler sonunda bankanın hesaplarının gerçeği yanıstmadığı, sermayesinin üzerinde kredi verdiği, bankanın çok büyük miktarda "kuşkulu para transfeleri" gerçekleştirdiği açıklamasını yaptı. TürkRus'un haberine göre; bankanın mevduatların sigortası kapmasında olduğu ve küçük mevduat sahiplerinin mağdur olmayacağı belritildi. Rusya'da 700 bin rubleye kadar mevduatlar sigorta güvencesi altında.
 
Master Bank, yaklaşık 1 milyar dolar ile en fazla mevduat toplayan 41'inci bankaydı. Özellikle yaygın ATM'leri ile pek çok büyük devlet şirketinin personel maaş ödemelerinde kullandığı bir bankaydı.
 
ATM'LERİ KAPANDI
 
Merkez Bankası kararı sonrası bankanın şubeleri faaliyetlerini durdurdu, ATM'leri kapandı. Son yıllarda Rusya'da yaşanan en büyük banka skandalı olarak olay kayda geçti.
 
Bankanın sahibi, Boris Buloçnik adlı Rus oligark ve ailesi. Banka son dönemde mevduat faizi ve tüketici kredilerine dönük agresif reklam kampanyalarıyla biliniyordu. 
 
RBC ajansı, bankanın eski yönetim kurulu üyelerinden birinin Başkan Putin'in kuzeni olan İgor Putin olduğunu, 2010'da bu göreve gelen ve başkan yardımcısı ilan edilen Putin'in geçen yıl bankadaki görevini bıraktığını duyurdu.
 
Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina dün Duma'da açıklama yaptı, bankanın sahte hesaplara para aktarmaktan kuşkulu transferlere kadar pek çok yasadışı faaliyetinin saptandığını söyledi. Bankaya şimdi sigorta fonunda 30 milyar ruble (910 milyon dolar) kaynak aktarılması bekleniyor.

www.istanbulhaber.com

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim