• BIST 9578.83
  • Altın 2476.153
  • Dolar 32.4882
  • Euro 34.5801
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Rusya'da Erdoğan-Putin zirvesi! Erdoğan'dan 'Akkuyu' vurgusu, Putin'den 'tahıl' teşekkürü

Rusya'da Erdoğan-Putin zirvesi! Erdoğan'dan 'Akkuyu' vurgusu, Putin'den 'tahıl' teşekkürü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Soçi'de bir araya geldi. Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki gelişmeler konusunda önemli mesajlar verirken, Rusya lideri Putin, tahıl konusunda Erdoğan'a teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi'de bir araya geldi. İkili zirve öncesi Putin, "Rus gazını Avrupa'ya sevk edebileceğimiz önemli boru hatlarından birisi haline geldi Türk Akımı. Eksiksiz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Sadece Türkiye'ye doğalgaz sevk etmiyor, Avrupa'ya da aktarıyor. Avrupa'daki tüketiciler minnettar olmalı Türkiye'ye. Türkiye ile birlikte gerçekleştirdiğimiz birçok stratejik proje var. Tahıl sevkiyatının başlatılması konusunda size teşekkür ediyorum. " dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AKKUYU VURGUSU

Erdoğan ise, "Ben de çok çok teşekkür ediyorum. Heyetlerimizin Türkiye'deki görüşmeleri de verimli geçti. Birçok konuları ele aldılar, bizim bu konulardan sonra buna bir nokta koymamız, Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok farklı bir sayfayı da açacaktır. Gerek enerjide, gerek Karadeniz hattının tahılda, buradan atılan adımlar, turizmde yapılan görüşmeler, ulaşımla ilgili atılan adımlar, bütün bunlarla beraber bölgedeki bazı adımların atılması, bunlar bizim de bugün ikili görüşmeyi yaparak Türkiye-Rusya'nın bölgede oynadığı rolü ortaya koyması bakımından çok önemli. Suriye'deki gelişmeleri de ele almamız bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir. Terörle mücadelede dayanışmamız önem arz ediyor. Bugün dünyanın gözü Soçi'de. Acaba ne görüştüler, ne yaptılar, burayı takip ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Akkuyu konusu büyük önem arz ediyor. Enerji alanında Akkuyu konusunu sizlerle bir noktaya getirmemiz, karara bağlamamız, Akkuyu'daki süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir. Belirlenen takvimin işlemesi ve Akkuyu'nun belirlenen zamanda bitirilmesi çok büyük önem arz ediyor. Türkiye'nin enerji temininde yüzde 10 potansiyelini Akkuyu Santrali temin edecek" dedi.

SOÇİ'DE KARŞILAMA TÖRENİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Soçi Uluslararası Havalimanı'nda Krasnador Bölge İdaresi Başkan Yardımcısı Aleksandr Ruppel, Soçi Belediye Başkanı Aleksey Kopaygorodskiy, Rusya Devlet Protokolü Genel Müdür Yardımcısı Aleksandr Prusov, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Novorossisk Başkonsolosu Fırat Bayar ve diğer yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de Soçi'ye geldi.

GÜNDEM MADDELERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, günübirlik program kapsamında Rus Sanatoryum'da Putin ile yapacağı görüşmelerde Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra güncel küresel ve bölgesel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulacağı bildirildi.

GÖRÜŞME ÖNCESİ RUSYA'DAN MESAJ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin Suriye konusunda güvenlikle ilgili "meşru" endişelerinin olduğunu ve bunları dikkate aldıklarını söyledi.

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi'de gerçekleştireceği görüşme öncesi açıklamalarda bulundu.

Görüşmede, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin ele alınıp alınmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Peskov, "Burada konuşulacak bir şey yok. Sözleşme çalışıyor ve bu sözleşme çok hem de çok önemli." dedi.

"Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde olası operasyon düzenlemesi Rusya'yı endişelendiriyor mu?" sorusunu cevaplayan Peskov, bu konunun görüşmede ele alınacağını söyledi.

Peskov, "Türkiye’nin güvenlikle ilgili meşru endişeleri var ve bunları dikkate alıyoruz. Ancak, Suriye’deki durumu istikrarsızlaştıracak ayrıca toprak ve siyasi bütünlüğüne tehdit oluşturacak eylemlere izin verilmemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Dmitriy Peskov, Erdoğan ile Putin'in görüşmesinin ardından basın toplantısı planlanmadığını söyledi.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim