• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Rusya: Hafter ateşkesi imzalamadan Moskova'dan ayrıldı

Rusya: Hafter ateşkesi imzalamadan Moskova'dan ayrıldı
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın doğusunu kontrolü altında tutan Halife Hafter'in dün üzerinde uzlaşılan ateşkes metnini imzalamadan Moskova'dan ayrıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çağrısıyla Libya’da ateşkes anlaşması yapılması konusunda Moskova’da taraflar arasında başlayan görüşmelerde uzlaşıya varılan taslak metni, darbeci general Hafter tarafından kabul görülmedi. Darbeci general Hafter, metni imzalamadan Moskova’dan ayrıldı.

1041005215.jpg

Türkiye ve Rusya’nın arabuluculuğunda dün UMH Başkanı Fayiz es Serrac ile ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi’nin desteklediği General Halife Hafter arasında ateşkesin koşullarıyla ilgili yaklaşık 8 saat süren görüşmeler yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Halife Hafter’in ateşkes anlaşmasını imzalamayı ertelediğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Hafter’in salı sabahına kadar süre istediğini belirtmişti.

TÜRKİYE İLE VARILAN O ANLAŞMALAR

Türkiye, Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Doğu Akdeniz‘de Yunanistan ve Güney Kıbrıs‘ın tek taraflı hidrokarbon arama faaliyetlerini sekteye uğratacak bir anlaşmaya varmıştı.

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 27 Kasım'da İstanbul’da bir araya gelmiş ve “deniz yetki alanlarının sınırlandırılması” yolunda bir mutabakat imzalamıştı.

UHM ile yapılan anlaşma ile Türkiye'den Marmaris-Kaş arasındaki bölge ile Libya'dan Derne-Tobruk arasındaki hatta karşılıklı olarak deniz sınırları çizilmiş oldu.

İki lider aynı gün ‘Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’na da imza koymuştu. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Serrac hükümetinden talep olursa Libya’ya asker gönderileceğini söylemişti.

TBMM, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini de 2 Ocak’ta kabul etmişti. UMH geçen haftalarda Türkiye’den asker desteği istemiş, Ankara da Libya’ya asker göndermeye başlamıştı.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim