• BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Rusya Almasa Da Domates Fethiye’de Toptan 3 TL

Rusya Almasa Da Domates Fethiye’de Toptan 3 TL
Fethiyeli üreticiler, Rusya'nın uçak krizinin ardından uyguladığı ticari ilişkilerdeki ambargoyu aştı.

Fethiyeli üreticiler, Rusya'nın uçak krizinin ardından uyguladığı ticari ilişkilerdeki ambargoyu aştı. Rusya'ya başta Kuzey Irak olmak üzere diğer ülkeler üzerinden domates ve değişik sebzelerin ihracatının devam ettiği belirtildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Karaçulha Toptan Sebze Hali'nde sabah erken saatlerde başlayan domates satışı gün boyu devam ediyor. İhracatçılar Rusya'nın Türkiye'den sebze ve meyve ithalatını durdurmasına rağmen; başta Kuzey Irak olmak üzere Moldova ve Ukrayna üzerinden ihracatı sürdürüyor. Hal fiyatı toptan 2,50 TL olmasına karşın, bazı ihracatçılar 3 TL'den domates alıyor. İç piyasa için 1,30- 1,50 TL olan hal fiyatları tüketiciye 2 TL olarak yansıyor.

Özellikle domates fiyatının son 2 gündür 3 TL civarına yükselmesinden büyük memnuniyet duyan üreticiler, "Turfanda domatesin girdi fiyatları yüksek. Fidan, tohum, gübre ve ilaç fiyatları eklenince 1 kilo domatesin maliyeti 1 TL'yi buluyor. Rusya'nın ihracatı kapatması üretici olarak bizleri zor durumda bıraktı. Ancak ihracatçılarımız çeşitli yollardan yinede Rusya'ya domates başta olmak üzere sebze ve meyveyi göndermeyi sürdürünce fiyatlar değişmedi. Fiyatlar tekrar yükseldi. Türk ihracatçılar, Rusya'da kurdukları ilişkilerle değişik ülkeler üzerinden oradaki daha önce mal sattıkları şirketlere sebze ve meyve göndermeyi sürdürüyor. Bu yüzden domates fiyatı 2-3TL ve üzerinde satılabiliyor. İnşallah böyle devam eder" dediler.

Domates üreticisinin zor bir yıl geçirdiğini söyleyen 30 yıllık üretici İbrahim Güngörmez, "Rusya yüzünden fiyatlar bir anda 1.50- 2 TL'ye kadar düşmüştü. Ancak birkaç gündür başta Rusya olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri ve Kuzey Irak'a domates gönderilmeye başlandı. Fiyatlar 3 TL ve üzerine çıktı. İnşallah böyle devam eder. Domatesin maliyeti çok fazla" diye konuştu.

SİBİRYA'YA DOMATES GÖNDERİLİYOR

Rusya ile yaşanan kriz devam ederken, Fethiye'den Sibirya'ya henüz olgunlaşmamış domates ihracatı da sürüyor. Toptan sebze halinde Rusya'nın Sibirya bölgesine bir şirket tarafından olgunlaşmamış domates ihraç ediliyor.

İhracatçı Erkan Mutlu, 25 Aralık tarihine kadar Rusya'nın Sibirya bölgesine her gün TIR'larla domates gönderdiklerini söyledi. Mutlu, şöyle konuştu:

"Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin mutlaka sağlanması gerekir. Ancak biz Sibirya bölgesine domates ihracatımızı aksatmadan devam ettiriyoruz. 10-15 günde TIR'ımız Sibirya'da oluyor. 2,60-2,70TL'den henüz olgunlaşmayan domates alıp gönderiyoruz. Sibirya'ya varana kadar kızarıyor."

HAL FİYATLARI

Muğla Büyükşehir Belediyesi Karaçulha Toptan Sebze Hali'nde ihracat nedeniyle yükselen fiyatlar ise şöyle oluştu:

İhracat domates 2.50 TL, iç piyasa domates 1.30-1.50 TL, patlıcan 1.80-1.90 TL, biber 2.00-2.20 TL, taze fasulye 3.00 - 3.50 TL barbunya 3.00-3.50 TL, kabak 1.70-1.80 TL ve limon 1.50-2.00 TL.

Rusya Almasa Da Domates Fethiye’de Toptan 3 TL

Rusya Almasa Da Domates Fethiye’de Toptan 3 TL

Rusya Almasa Da Domates Fethiye’de Toptan 3 TL

Rusya Almasa Da Domates Fethiye’de Toptan 3 TL

Rusya Almasa Da Domates Fethiye’de Toptan 3 TL

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim