• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Rekortmen müzede Bush ve Saddam'ın da olduğu 560 satranç takımı sergileniyor

Rekortmen müzede Bush ve Saddam'ın da olduğu 560 satranç takımı sergileniyor
Türkiye'nin Guinness Rekorlar Kitabına girmiş ilk ve tek satranç müzesinde, aralarında; Bush, Saddam Hüseyin gibi devlet başkanları, Şirinler, Asteriks,...

Türkiye'nin Guinness Rekorlar Kitabına girmiş ilk ve tek satranç müzesinde, aralarında; Bush, Saddam Hüseyin gibi devlet başkanları, Şirinler, Asteriks, Harry Potter, Red Kit, Yüzüklerin Efendisi karakterleri ile Çanakkale Zaferi figürlerinin bulunduğu 560 ayrı satranç takımı sergileniyor.

Hamamönü semtindeki restore edilmiş bir Ankara Evinde hizmet veren dünyanın örnek kuruluşlarından Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'nde, Akın ve Birten Gökyay çiftinin 1975 yılında Milano'dan aldıkları ilk satrancın yanı sıra 6 kıta, 103 ülkeden takım bulunuyor. Başta öğrenciler, satranç meraklıları ve turistlerin ziyaretçisi olduğu müzedeki 560 satranç takımı; "Savaş ve Barış', "Medeniyetler', "Ülkeler" ve "Çocuklar" bölümleri olarak düzenlendi. Eşiyle dünyayı dolaşarak Türkiye'nin ilk ve tek satranç koleksiyonu oluşturan Gökyay Vakfı Başkanı Birten Gökyay, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

HERŞEY 1975 YILINDA İLK SATRANÇ TAKIMIYLA BAŞLADI

Satrançla ilgilenmeye 1975 yılında Milano'dan aldıkları takım ile başladıklarını belirten Birten Gökyay, şöyle devam etti: "Koleksiyonun ilk işareti budur. 2012 yılında 412 satrançla Guinness Rekorlarına girdi; dünyanın en büyük satranç takımı olarak. Şimdi de 560'ın üzerinde 103 ülkeden 6 kıtadan çok değişik en büyük satranç müzelerinden birisidir. Burada gruplar, okullar geliyor onlara bilgi veriliyor. Cumartesi ve Pazar günü gruplara satranç seminerleri veriliyor. Satrançla tanışmamışlar istiyorlarsa 6 kişilik gruplar kurarak hafta içinde de ders ve seminer imkanı yaratabiliyoruz." Gökyay, merakın hiç bitmediğine dikkat çekerek, "Dolaştıkça alıyoruz, artık dostlar hediye getirmeye başladılar, bağışta bulunuyorlar." dedi.

Satranç müzesini 4 konsepte ayırdıklarını açıklayan Gökyay, "Çocukların en sevdiği bölüm var; çeşitli oyunları temsil ediyor. Çeşitli filmlerin konseptleri var. 103 ülkeden kültürü, tarihi, mitolojiyi yansıtan o kadar değişik satranç türü var ki siz de gördüğünüz zaman siz de bana hak vereceksiniz." açıklamasını yaptı.

Müzeyi, Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı adına tamamen aile olarak kendi imkanları ile kurduklarından da söz eden Birten Gökyay, Ankara ve ülkeye bir şeyler kattıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.

HAZİNE DEĞERİNDEKİ MÜZEDE YOK YOK

Halen seyahat ederek satranç takımlarını çoğaltmaya devam eden 75 yaşındaki Akın Gökyay'ın koleksiyonun değeri 4 milyon TL'ye ulaşan bir hazine niteliğinde. Ülkelere özgü madenden, taştan, ağaçtan, metalden, balık kemiğinden, mermerden, sabuntaşından, keçeden, kristalden, camdan, mermer tozu ile polyesterin karışımından yapılan döküm satrançlar alındıkları bölgelerin kültürlerini yansıtıyor. Uçakla ya da zarar görmemeleri için daha çok gemi yolculuklarıyla Türkiye'ye getirilen satranç takımları arasında herkesin ilgisini çekecek parçalar yer alıyor.

11 Eylül'den Çanakkale Zaferi'ne, Türklerin Ergenekon'dan çıkışını anlatan Kazakistan'dan alınmış satranç takımından Tanzanya, Kenya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi Afrika kıtasındaki pek çok ülkeden alınmış el yapımı ve yerel özellikleri taşıyan rengarenk satranç takımlarına, Osmanlı padişahlarının oynadığı ve aslı Topkapı Sarayı'nda sergilenen satranç takımının az sayıdaki replikasından Las Vegas'tan alınmış kumar aletlerinin minyatürlerinden oluşan satranç takımına, Harry Potter, Şirinler, Red Kit, Yüzüklerin Efendisi karakterlerinden oluşan satranç takımlarından devlet başkanlarının yer aldığı satranç takımlarına, Osmanlıların, Selçukluların zamanında yapılan savaşları konu alan satranç takımlarından Atatürk'ün tedavi gördüğü kaplıcası ile ünlü Karlsbad'dan (Karlovy Vary) alınmış koleksiyonun en büyük parçasını oluşturan satranç takımına kadar her biri ayrı bir hikaye anlatan sayısız satranç takımı müzede ziyaretçilerini bekliyor. Ziyaretler Salı ve Pazar günleri arasında 10.00 ile 18.00 saatleri arasında olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'ne giriş ücreti 12 yaş altı, öğretim elemanı ve 65 yaş üstü için 5 lira, diğer ziyaretçiler için 10 lira. Grup ziyaretlerinde ise 10 kişi ve üzeri için yüzde 20 indirim uygulanıyor.

Öte yandan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi; "İlham Kaynağı" anlamına gelen "MUSE" teması ile 30 Mayıs 2016 tarihinde "TEDx Ankara Citadel 2016" etkinliğine ev sahipliğinde yapacak.Cihan

Rekortmen müzede Bush ve Saddam'ın da olduğu 560 satranç takımı sergileniyor

Rekortmen müzede Bush ve Saddam'ın da olduğu 560 satranç takımı sergileniyor

Rekortmen müzede Bush ve Saddam'ın da olduğu 560 satranç takımı sergileniyor

Rekortmen müzede Bush ve Saddam'ın da olduğu 560 satranç takımı sergileniyor

Rekortmen müzede Bush ve Saddam'ın da olduğu 560 satranç takımı sergileniyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim