• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Ramazan ayında tutulamayan oruçlar Şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi?

Ramazan ayında tutulamayan oruçlar Şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi?
Mübarek Ramazan'ın sona ermesiyle Peygamber Efendimiz’in “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) dediği Şevval orucu nasıl tutulur? Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn)

Şevval ayında kaza orucunun tutulup tutulması hakkındaki detayları Diyanet İşleri Başkanlığı bilgileri dahilinde sizler için derledik. İşte, Diyanet'e göre Şevval ayında tutulan oruçla alakalı bilgiler.

ŞEVVAL ORUCUNUN HÜKMÜ NEDİR? RAMAZAN'DA TUTULAMAYAN KAZA ORUÇLARI ŞEVVAL ORUCU NİYETİYLE TUTULABİLİR Mİ?

Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.v), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).

ŞEVVAL AYININ NAFİLE ORUÇLARI RAMAZAN’IN KAZASI SAYILMAZ

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

ŞEVVAL AYINDA KAZA ORUCU TUTULUR MU?

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur. Şevval orucu sünnet ve tavsiyedir, fakat Ramazan orucu farzdır. Bu nedenle önce farz olan Ramazan orucu kazalarının tutulması gerekir.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim