• BIST 9539.57
  • Altın 2490.78
  • Dolar 32.5038
  • Euro 34.8197
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

‘Queen Hind’ isimli canlı hayvan gemisi alabora oldu

‘Queen Hind’ isimli canlı hayvan gemisi alabora oldu
14 bin 600 koyun taşıyan “Queen Hind” isimli canlı hayvan gemisinin Midia Limanı'ndan ayrıldıktan yaklaşık 1 kilometre sonra alabora olduğu bildirildi. Gemide bulunan 21 mürettebat kurtarılırken arama kurtarma ekiplerinin polis, dalgıçlar ve askerlerin yardımıyla gemiyi karaya çekmeye çalıştıkları öğrenildi.

Karadeniz’in Romanya kıyıları yakınlarında 14 bin 600 koyun taşıyan “Queen Hind” isimli canlı hayvan gemisi alabora oldu.

Palau bandıralı “Queen Hind” isimli gemi, Romanya’nın Midia Limanı’ndan Suudi Arabistan’ın Cidde Limanı’na gitmek üzere yola çıkmıştı. Ancak gemi, sefere çıkmasının ardından kısa süre içinde alabora oldu.

Arama kurtarma ekipleri, 20 Suriye vatandaşı ve 1 Libya vatandaşından oluşan mürettebatı kurtarmayı başardı. Öte yandan, alabora olan gemiden 32 koyunun da kurtarıldığı öğrenildi.

Yetkililer, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirirken gemide bulunan koyunların hala hayatta olduğunu umduklarını dile getirdiler.

Arama kurtarma ekiplerinin polis, dalgıçlar ve askerlerin yardımıyla gemiyi karaya çekmeye çalıştıkları bildirildi.

84 metre uzunluğunda, 13 metre genişliğinde, 1980 yılında inşa edilen geminin neden alabora olduğu henüz bilinmiyor.

Kurtarma ekiplerinin sözcüsü Ana-Maria Stoica, "Kurtarma operasyonu devam ediyor. Umarız, ambardaki hayvanlar hâlâ canlıdır" dedi.

queen_hind_2.jpg

'GEMİ AŞIRI YÜKLÜYDÜ'

Romanya Canlı Hayvan Yetiştiricileri ve İhracatçıları Birliği (Acebop), olayla ilgili soruşturma başlatılmasını istedi.

Acebop Başkanı Mary Pana, "Facia hepimizi şoke etti. Hayvanlarımızı uzun mesafe yolculuklarda canlı tutamıyorsak ihracatını tamamen yasaklamalıyız" dedi.

Animals International adlı hayvan hakları örgütünden Gabriel Paun, geminin aşırı yüklü olduğunu öne sürdü. Paun AFP ajansına Queen Hind'de geçen Aralık'ta da motor arızası yaşandığını söyledi.

AB'ye 2007'de katılan Romanya, birliğin en yoksul ülkelerinden biri. AB içinde İngiltere ve İspanya'nın ardından en büyük üçüncü koyun yetiştiricisi ülke olan Romanya, koyun ihracatında ise birinci sırada.

queen_hind_1.jpg

'ÖLÜM GEMİLERİ'

Hayvan hakları savunucuları, Romanya'da koyun taşıyan gemileri, "Ölüm gemileri" olarak tanımlıyor. Bu kuruluşlar, özellikle yaz aylarında hayvanların aşırı sıcaktan telef olma riskiyle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekiyor. Midia Limanı'ndan her yıl ortalama 100 canlı hayvan gemisi kalkıyor.

2017'de dönemin Avrupa Birliği Komisyonu'nun sağlık ve gıda güvenliğinden sorumlu üyesi Vytenis Andriukaitis, hayvanların can güvenliği endişesiyle Bükreş'in Körfez'e 70 bin koyun sevkiyatını durdurmasını talep etmiş, Romanya'nın uygulamaları konusunda komisyonun soruşturma başlatmasını istemişti.

queen_hind_5.jpgqueen_hind_4.jpgqueen_hind_3.jpg

DENİZ HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim