• BIST 9672.32
  • Altın 2500.365
  • Dolar 32.5848
  • Euro 34.8412
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Polonya’da “üniformalı memurlar” hükümeti protesto etti

Polonya’da “üniformalı memurlar” hükümeti protesto etti
Polonya'da NSZZ (Niezalezny Samorzadowy Zwiazek Zawodowy) Bağımsız Özerk Sendikalar Konfederasyonuna üye 20 bini aşkın polis, sınır koruma, gardiyan ve...

Polonya'da NSZZ (Niezalezny Samorzadowy Zwiazek Zawodowy) Bağımsız Özerk Sendikalar Konfederasyonuna üye 20 bini aşkın polis, sınır koruma, gardiyan ve itfaiyeci emeklilik yaşına ilişkin düzenleme ve düşük maaşlar nedeniyle hükümeti protesto etti.

Polonya'da polislerin de aralarında bulunduğu üniformalı devlet memurları, protesto gösterisi düzenledi. Ülke çapından başkent Varşova'ya gelen NSZZ memur konfederasyonuna üye 20 bini aşkın polis, sınır koruma, gardiyan ve itfaiyeci emeklilik yaşına ilişkin düzenleme ve düşük maaşlar nedeniyle hükümeti protesto etti. Varşova'nın tarihi bölgesi Plac Zamkowy'de toplanan protestocu memurlar Kraliyet Yolu (Trakt Krolewski) güzergahınca yürüşüye geçti. Güzergah üzerinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde yapılan kısa açıklamanın ardından protestocu memurlardan oluşan bir grup temsilci,Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüşüp taleplerinin karşılanması için desteğini rica etmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gitti. Heyet programı dolayısıyla Duda ile görüşemezken, taleplerini Cumhurbaşkanlığı yetkilerine sundu. Protestocu memurlar daha sonra başbakanlık ofisinin bulunduğu Plac Rozdrozy'e yürüdü. 3,5 kilometrelik yürüyüş güzergahı boyunca protestocu memurlar sık sık slogan attı, vuvuzela ve yanlarında getirdikleri sirenleri çaldı. Başbakanlık önünde taleplerini bir kere daha dile getiren sendikacılar daha sonra Başbakan Mateusz Morawiecki ile görüşmek üzere Başbakanlık binasına gitti. "Vaad değil, icraat", Bitkisel hayata son, harekete geçme zamanı", "Bu koşullarda çetelerle siz savaşın", "Bu koşullarda hayatımızı riske etmeye değmez" dövizlerinin taşındığı yürüyüşe bazı vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. Polislerin de protestocular aralarında bulunduğu üniformalı memurlar eyleminde güvenliği ise yine meslektaşları sağladı.

Üniformalı Memurlar Sendikası Konfederasyonu, maaşlara 650 zloty (150 euro) zam yapılması, fazla mesai ücretlerinin yüzde yüz arttırılması talepleri, emeklilik yaşının düşürülmesini talep ederken, sendika üyesi polisler de 10 Temmuz'dan bu yana vatandaşlara para cezası kesmek yerine, uyarı da bulunarak pasif şekilde eylem yapıyordu. Konfederasyonun taleplerine karşın hükümet ise 2019 Ocak ayında 310 zloty (70 euro) 2019 Temmuz ayında da 250 zloty (50 euro) artış öneriyor. Konfederasyon yönetiminin taleplerinin karşılanabilir talepler olduğunu belirten İçişleri ve Yönetim Bakanı Joachim Brudzinski protesto eylemine ilişkin olarak Polonya Radyosu'na yaptığı açıklamada "Sendika üyeleri protestolarını dile getirme ihtiyacı duyuyorsa buna elbette hakları var. Bu haklarını kullandıkları için onları ne damgalamak ne de eleştirmek gibi bir niyetimiz yok" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim