• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

"Özel komando"lar Ilgaz Dağı'nda kış eğitiminde

"Özel komando"lar Ilgaz Dağı'nda kış eğitiminde
Ilgaz Dağı Milli Parkı'nın Kastamonu bölümünde 2 bin 400 metre yükseklikte kış dağcılığı, derin karda harekat, karda taktik intikal, özel ve nokta operasyonlar, ileri dağcılık, bot ve suda harekat eğitimi alıyor.

Foça Jandarma Komando Okulunda 16  haftalık komando temel kursunu başarıyla bitiren personelden gönüllü olup testi  geçenler, Ilgaz Dağı Milli Parkı'nda jandarma özel harekat (ihtisas) eğitimine  başladı.

14 hafta sürecek kursun ilk 2  haftasında  Ilgaz Dağı Milli Parkı'nın Kastamonu sınırlarındaki bölümünde subay, astsubay ve uzman jandarmadan oluşan personel, zorlu etapların yer aldığı kış  safhası eğitimine tabi tutuluyor. Eğitim kapsamında kış dağcılığı, derin karda harekat, karda taktik  intikal (hedik ve tur kayağıyla), askeri taktik kayak (tur kayağıyla), özel  harekat (özel ve nokta operasyonlar), ileri dağcılık, suda harekat ve bot eğitimi  konularında alanında uzman askeri personel, kursiyerlere uygulamalı ders veriyor.

Kursiyerler, 2 bin 400 rakımda karda barınmak için kar evi ve kar mağarası, acil durumlarda barınmak için ise tilki kovuğu ve barınma çukuru  oluşturarak teknik teçhizatla barınma usullerini öğreniyor. Eğitim kapsamında sarp arazi koşullarında ve aşırı soğuklarda  kullanılan teknik teçhizat, askeri malzemelerin ne şekilde kullanılması gerektiği  öğretilirken, çığ altında kalanları kurtarmak için arama kurtarma teknik ve  taktikleri, yaralananların tahliyesi için teknik malzemelerle kurtarma  tesislerinin ne şekilde kurulacağı çalışması da yapılıyor. Tüm faaliyetleri sırasında sırtlarındaki 30 kilogramlık çantalarla  hareket eden komandolar, beslenmelerini kumanyayla, su ihtiyaçlarını ise karı  eriterek karşılıyor.

Etapların birinde başarısız olanlar eleniyor

Eğitimle, sert iklim koşullarının yaşandığı bölgelerde verilecek  operasyonel görevleri başarıyla icra edebilmek amaçlanıyor. Kurstaki etaplardan herhangi birinde başarısız olanların eleneceği, 14  hafta devam edecek eğitimin sonunda başarılı olanlar, jandarma özel harekat  birliklerinde ve Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı bünyesinde  görevlendirilecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim