• BIST 8904.46
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Otomobilde düğmeye basıldı fiyatlar düştü... İşte piyasada son durum

Otomobilde düğmeye basıldı fiyatlar düştü... İşte piyasada son durum
Son günlerde pazarın durgunlaştığı ve fiyatların gerilediğine ilişkin sinyaller veren otomobil piyasasında, hükümetten gelen ikinci el otomobillerin satımında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı gündem oldu.

Son yıllarda otomobil arzında oluşan küresel sorunlar fiyatların şişmesine neden oldu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un düzensiz fiyat artışının önüne geçileceğini belirterek açıkladığı “6 ay ve 6 bin kilometre şartı” pazarın yeni gündemi haline geldi.

whatsapp-image-2022-08-11-at-15.20.34.jpeg

Bakan Muş, ilk tescilinden sonra otomobillerin 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden satışına izin verilmeyeceğine yönelik düzenlemenin devreye gireceğini bildirdi. Düzenleme henüz devreye girmese de ikinci el otomobil piyasasında etkileri görülmeye başlandı.

"DURGUNLUK VAR"

İstanbul’da galeri işleten Görkem Konu fiyatların düştüğüne dair iddiaları yanıtladı. Konu fiyatlardaki gerilemeyi 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesiyle ilintili olmadığını, son iki aydır otomobil satışlarında durgunluk olduğunu söyledi. 10 gün civarında Kurban Bayramı tatili olduğu için de satışların yapılamamasından dolayı da durgunluk olduğunu belirten Konu “Kurban Bayramı’ndan sonra Özel Tüketim Vergisi’ne ilişkin söylentiler ortaya çıktı, bu da alıcıların talebini ertelemesine neden oldu” dedi.

"FİYATLAR YÜZDE 5 CİVARINDA GERİLEMEYE BAŞLADI"

Fiyatların yüksek olduğunu durgunluk nedeniyle de gerileme yaşandığını belirten Konu, fiyatlarda yüzde 5 civarında düşüşler gerçekleştiğini ifade etti.

ÖTV İNDİRİMİ BEKLENTİSİNİN DE KATKISI VAR

Otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi’ne ilişkin verginin azaltılması ya da matrah artırımının yapılması beklentisi de piyasada durgunluğa neden oldu. Herhangi bir otorite tarafından böyle bir durumun varlığı açıklanmasa da otomobil alacak olanlar alım kararlarını ertelemeye aldı.

"6 AY, 6 BİN KİLOMETRE ŞARTI FİLOLAR İÇİN UYGUN OLABİLİR"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un 6 ay 6 bin kilometre şartı sağlanmadıkça ilk tescili yapılan aracın satılamayacağına dair açıklamasına yönelik olarak Konu “Bu şartların filolara getirilmesi için konuşuluyordu, filolara araçlar indirimle veriliyor. Devletin de burada vergi kaybı oluşuyordu. Filolar da prensip olarak 6 ay 5 bin kilometre şartları sağlanmadıkça satış yapmıyordu. Eğer düzenleme devreye girerse kilometre şartı beyana bağlı olacağını düşünüyorum” dedi.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim