• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Osmanlı hamburgeriyle geleneksel Türk tadlarını yeni nesile aktarmaya çalışıyor

Osmanlı hamburgeriyle geleneksel Türk tadlarını yeni nesile aktarmaya çalışıyor
Hamburgerin beşiğinin bilinenin aksine Amerika Birleşik Devleti (ABD) olmadığını iddia eden girişimci, lise yıllarında okuduğu bir tarih kitabında hamburgerin...

Hamburgerin beşiğinin bilinenin aksine Amerika Birleşik Devleti (ABD) olmadığını iddia eden girişimci, lise yıllarında okuduğu bir tarih kitabında hamburgerin ana vatanının Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu toprakları olduğunu belirterek, Osmanlı Hamburgeri'ni gurme dünyası ile tanıştırdı.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin denizi, kumu ve güneşiyle dünyaca ünlü Sarımsaklı Plajları'nda fast food işletmeciliği yapan Behiç Babadostu, Osmanlı Hamburgeri ile fast food tutkunlarını yepyeni bir damak tadıyla buluşturdu.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son padişahı Vahdettin döneminde İstanbul ve Bursa'da "Somun Sokun" adı verilen ekmek arası sucuğun içine marul, domates ve ev salçası konularak büyük bir beğeniyle yenildiğini tarih kitaplarından öğrenen Babadostu, bu eşsiz tadı günümüze taşıdı.

Sarımsaklı'da iki oğluyla birlikte hakiki Ayvalık tostu, balık ekmek, köfte ekmek gibi fast food yiyecekler sattığı işletmesinde, Osmanlı sucuğu ile yaptığı yepyeni hamburgerle dikkatleri üzerinde toplayan Behiç Babadostu, bir anda yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oldu.

İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Babadostu, tostun Ayvalıklısı'nı sattıklarını belirterek, "Ayvalık tostunu orijinal hali olan kasap sucuğu ve Cunda Adası Tulum Peyniri ile yapıyoruz. Dahası eski zamanın hakiki tostlarını günümüze uyarlamaya çalışıyor, o dönemlerdeki unutulan lezzetleri günümüze taşımaya gayret ediyoruz" dedi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son padişahı olan Vahdettin döneminde Osmanlı sucuğunun son derece popüler olduğunu duyduğunu ve bunu araştırdığını anlatan Babadostu, "Geçtiğimiz hafta Afyonkarahisar'a gittim. Orada Osmanlı sucuğunu gördüm. Bu sucuğun fast food olarak kullanılabileceğini düşündüm. Padişah Vahdettin döneminde kalın bir zırhla işlenen dana etinden yapılan sucuğun bir kısmı haşlanıp, pişirildikten sonra donduruluyordu. Ben de aynı şekilde bu sucuğu içine tıpkı orijinalindeki gibi içine çok özel baharatlar koydurarak yaptırdım. Bu sucuğun Osmanlı döneminde kesilerek ekmek arasına koyulduğunu içine de turşu, marul, domates ve ev salçası konulduğunu öğrendim. Ben de bunu günümüze uyarlayarak, hamburger ekmeği kullanarak bu hale getirdim" ifadelerini kullandı.

Amerikalıların fast food üzerine dünyaya yaydığı her yiyeceğin çok yıllar öncesinde Osmanlı halkı tarafından kullanıldığını savunan Babadostu, "Ancak zamanla unutulmaya yüz tuttu. Mesela Osmanlı'da hamburger benzeri yiyeceklerin Vahdettin'den öncesinde de yapıldığını okumuştum. İnşallah bizim yaptığımız ve başlattığımız Osmanlı Hamburgeri'nin de devamı gelir. Yapan sayısı artar ve çoğalır" dedi.

Osmanlı döneminde hamburgerin yuvarlak ekmek olarak değil, iki somun ekmek dilimi arasında yapıldığını kaydeden Babadostu, "Osmanlı sucuğunu bu iki ekmek diliminin arasına koyup, içine domates, turşunun yanı sıra ev salçası konuluyordu. Bugün biz de aynı salçayı kullanıyoruz. Hatta bu hamburger bazı tarih kitaplarına göre; padişahımız Vahdetti'ne ikram edilmiş. Vahdettin'in çok hoşuna gitmiş" diye konuştu.

"Geçmişten günümüze getirdiğimiz bu tad çok tuttu"

Osmanlı Hamburgeri'ne bu yıl ilk kez başladıklarını aktaran Babadostu, "Yiyenler çok memnun. Biz bu lezzetin üzerine kaşar peyniri de ekledik. Müşterilerimiz çok memnun. Herkes hamburgeri köfte ile yapıyor. Sanırım insanlar köfte ile yapılan hamburgerden bıkmış durumda. O yüzden de Osmanlı sucuğu ile yaptığımız geçmişten günümüze getirdiğimiz bu tad çok tuttu. Köfte yerine Afyon'da fabrikasına özel yaptırdığımız Osmanlı Sucuğu çok özel bir tad. Eski zaman lezzeti. Dışarıda satılan sucuklara hiç benzemiyor. Yüzde 100 dana etinden üretiliyor" şeklinde konuştu.

İşletmesinde Osmanlı Hamburgeri'ni yanında patatesi kızartması ve kola ile menü halinde 14,95 liradan satışa sunduklarını ifade eden Babadostu, "Bu menüyle bir kişi rahatlıkla karnını doyurabiliyor. Sucuğun içinde eski zamanlarda olduğu gibi çok özel baharat ve çemen olduğu için de çok farklı bir damak tadı olan hamburgerimizi, diğer hamburgerlerle kıyaslayan müşterilerimiz bizden vazgeçemiyor. İnşallah bu böyle devam eder. Böylelikle unutulmuş geleneksel lezzetlerimizi de böylelikle yeniden canlandırmış oluruz. Zaten bizim de amacımız, unutulan geleneksel lezzetleri yeniden gün ışığına çıkarmaktı, bu da onlardan biriydi" diye konuştu.

Müşteriler memnun

Babadostu'na ait "Cundali" fast food işletmesinde Osmanlı Hamburgeri ile tanışan Emre Yurdabak da "Osmanlı Hamburgeri'ni ilk kez yiyorum. Bunu diğer hamburgerlerden farkı, köfte yerine içinde sucuk var. Sucuğun üzerinde erimiş kaşar var. Çok ilginç bir tad ama çok lezzetli. Çok beğendim. Tavsiye ederim. Gerçekten özgün bir lezzet" dedi.

İşletmenin müşterilerinden Dilara Kaya adlı genç kız ise daha önce hiçbir yerde görmediği Osmanlı Hamburgeri'ni ilk kez denediğini ve çok beğendiğini belirterek, "Gayet doyurucu. Tadı, tuzu her şey çok yerinde. Yapanların gerçekten ellerine sağlık. Normalde hamburger köfteden yapılırdı. Ama bunu sucuk ile yapmışlar. Çok beğendim. Normal hamburgerden çok çok lezzetli. Herkese tavsiye ederim" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim