• BIST 9693.46
  • Altın 2500.911
  • Dolar 32.4272
  • Euro 34.7006
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Opr. Dr. Cici: Çocuklarda görülen inmemiş testis, ameliyatla tedavi edilebiliyor

Opr. Dr. Cici: Çocuklarda görülen inmemiş testis, ameliyatla tedavi edilebiliyor
Denizli Devlet Hastanesi çocuk cerrahi uzmanı Opr. Dr. İnanç Cici, inmemiş testis hastalığının anlaşılmasında ve ameliyat edilerek tedavisinde, ailelere...

Denizli Devlet Hastanesi çocuk cerrahi uzmanı Opr. Dr. İnanç Cici, inmemiş testis hastalığının anlaşılmasında ve ameliyat edilerek tedavisinde, ailelere büyük görevler düştüğünü söyledi. Doğuma yakın dönemde testislerin, karından aşağıya doğru inerek kasık kanalından geçip her iki taraftaki torbalara yerleştiğini belirten Cici, şunları anlattı: "Testislerin normalde bulunması gereken torbalar içine yerleşmemesine, "inmemiş testis" denir. Doğumdan sonraki dönemlerde kanal içerisindeki ilerleyişinin durması sonucu testis, bulunması gereken yere, yani torbalara inmez. Sorunun erken anlaşılması ve tedavinin planlanması, ileriye yönelik problemler açısından önemlidir. Testislerin ilk altı ayda kendiliğinden inme şansı bulunduğu için bu süre içinde herhangi bir tedavi uygulanmaz, beklenip takip edilir ancak inmeyen testisler, 1 yaşına kadar ameliyatla yumurta torbasına indirilir. Geç kalındığında kısırlık, kanser, fıtık, kolay yaralanma ve kanlanma sorunu gelişebilir." dedi.

Ameliyat edilmeyen olgularda 1 yaşından sonra kişilerin, kısırlık başta olmak üzere birçok hastalıkla karşı karşıya kalabileceğinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Opr. Dr. Cici, özellikle okul çağı çocuklarında, o yaşa gelene kadar fark edilmeyen bu rahatsızlık konusunda ailelerin ve eğitmenlerin bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirtti. İnanç Cici, "Okul çağı döneminde, özellikle 1. sınıf çocuklarının genital muayenesi ihmal edilmemeli. Çocukların en az yüzde 10'unda genital sorunlar görüldüğü bilinmektedir. Ailelerin bu durumları ihmal etmemeleri ve çocuk cerrahlarına başvurmaları, çocuklarımızın sağlığı ve ileriki hayatları için elzem bir davranış olacaktır." diye konuştu. Ameliyattan sonra hastanın aynı gün taburcu olabildiğini, evde dinlendikten sonra çocuğun günlük hayatına bir hafta içinde kavuşabileceğini vurgulayan Cici, "Ameliyattan sonra dikiş alma ve ağrılı pansumanlar olmadığı için çocuğun yaşam kalitesi iyileşmektedir." şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim