• BIST 9511.06
  • Altın 2492.507
  • Dolar 32.5959
  • Euro 34.8056
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Ömrünü Tamamlayan Araçların Geri Dönüşümüne Eğitim Desteği

Ömrünü Tamamlayan Araçların Geri Dönüşümüne Eğitim Desteği
'Ömrünü Tamamlamış Araçların Geri Dönüşümü'nde sektör ve eğitim camiası ilk kez modern bir eğitim müfredatına kavuştu.

'Ömrünü Tamamlamış Araçların Geri Dönüşümü'nde sektör ve eğitim camiası ilk kez modern bir eğitim müfredatına kavuştu. Turgut Özal Üniversitesi öncülüğünde hazırlanan müfredatta AB ve Türkiye'de araç geri dönüşümü ile ilgili hukuki düzenlemeler, çevre ile ilgili uygulamalar ve de dönüşüm teknolojilerinin tanıtımı yer aldı. Müfredattan 2016 başından itibaren iş dünyası, endüstri ve teknik liseler ile meslek yüksekokulları faydalanacak.

MÜFREDAT EKSİK

Türkiye'de her geçen gün sayıları artan ömrünü tamamlamış araçlar çevre ve trafik güvenliği açısından sorun teşkil ediyor. Bu araçların uygun teknolojilerle sağlıklı bir şekilde geri dönüşümü enerji-kaynak tasarrufu ve çevrenin korunması için oldukça önem arz ediyor. Bu eksiği gören Turgut Özal Üniversitesi eğitim müfredatı için kolları sıvadı. Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği'nin desteği ile Türkiye'de ömrünü tamamlamış araçların geri dönüşümüne yönelik bir eğitim modülünün oluşturulması amacıyla yürüttüğü TRANREC (Transfer of Recycling Car Technologies) adlı proje kapsamında çeşitli araştırmalar yapıldı.

SEKTÖR ANALİZ EDİLDİ

Projenin ortaklığını SA Consulting (Almanya), PIAP (Polonya), ASTRA (Slovakya) üstlendi. Bu araştırmaların birinde araç geri dönüşümünde çalışanların yüzde 41'inin lise ve dengi okullardan, sadece yüzde 8'inin yüksekokul ve üniversite mezunu olduğu belirlendi. Araştırmada çalışanların yüzde 32'sinin 1-5, yüzde 36'sının 6-10, yüzde 22'sinin 10-15 ve yıllık 10'nun 15 yıl ve üzeri bir tecrübeye sahip oldukları anlaşıldı.

ÇALIŞANLAR BECERİLERİNİN GELİŞMESİNİ İSTİYOR

Araç geri dönüşümünde çalışanlara hangi alanlarda eğitim almak istedikleri sorulduğunda ise katılımcıların çoğu sırasıyla yeni bilgiler edinmeyi, motivasyonlarının ileri bir düzeye taşınmasını ve uygulama becerilerinin geliştirilmesi cevaplarını verdiler. Ayrıca araştırma sektörde çalışanların AB araç geri dönüşümü uygulamaları, yerel hukuk düzenlemeleri, inovasyon uygulamaları, yeni iş alanları gibi konularda daha az bilgiye sahip olduklarını ortaya çıkardı.

YENİ MÜFREDAT

Elde edilen sonuçlar ışığında Turgut Özal Üniversitesi ve ortaklarının öncülüğünde iş ve eğitim dünyasının ihtiyaçlarını karşılayacak sistemli kapsayıcı ve etkili bir eğitim müfredatı oluşturuldu. Müfredatta AB'nin düzenlemeleri ve yeni teknolojiler yer adlı. Yaklaşık 2 yıllık bir sürede oluşturulan müfredattan, 2016 yılının başından itibaren iş dünyası, endüstri ve teknik liseler ile meslek yüksekokulları faydalanacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim