• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Olimpiyatlar Tokyo'da yapılamayabilir

Japonya'da yaşanan depremde hasar gören Fukuşima Nükleer Santrali'nde bu sabah bir kaza daha oldu.
Japonya'da 2011 yılındaki 9.0 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan tsunami felaketi sonucu ağır hasar gören Fukuşima Nükleer Santrali'nde bu sabah bir kaza daha meydana gelirken, nükleer teknoloji uzmanı tarihçi Robert Jacobs, Fukuşima'daki radyasyon sızıntılarının 2020'ye kadar durdurulmasının beklenmediğini ve Tokyo 2020'nin asla yapılamayabileceğini öne sürdü.
 
Rusya'nın İngilizce yayın yapan televizyon kanalı RT'nin internet sitesinde yer alan röportajında Jacobs, "Umarım Olimpiyatlar bu durumdan etkilenmez ancak radyoaktif sızıntının o tarihte de devam edeceğine şüphe yok" dedi.
 
Hiroşima Barış Üniversitesi'nin tarih bölümünde doçentlik görevini sürdüren Jacob, "Tüm bunlar 2020 Tokyo Olimpiyatları'nı nasıl etkiler?" sorusu üzerine şunları söyledi:
 
"Bu durumun Tokyo Olimpiyatları üzerinde yıkıcı etkileri olabilir. Şu an Japonya'nın kuzeyinde bile hala çocukların idrarında sezyum bulunuyor. Bu da insanların hala radyasyona maruz kaldığına işaret ediyor. Dolayısıyla iki buçuk yıl geçti ancak radyasyon hala kontrol altına alınmadı. Durumun 2020'ye kadar kontrol altına alınacağının da hiçbir garantisi yok. Ayrıca, bu arada daha büyük bir felaket de yaşanabilir. Ya yine büyük bir deprem olsa? Ya büyük bir kasırga olsa?"
 
Fukuşima'nın 4 numaralı reaktöründe çok sayıda kullanılmış yakıt çubuğu depolandığını ve bu deponun şu an yıkılmak üzere olduğunu da hatırlatan Jacob, "Bu kullanılmış yakıt deposu yığıldıkça yığılıyor. Eğer bina yıkılırsa ki mümkündür, yakıt ortalığa saçılır. Bu da 2020 Tokyo Olimpiyatları'nı imkansız hale getirir, Japonya'nın kuzeyinde ve Tokyo'da çok ciddi sağlık sorunlarına neden olur" diye konuştu.
 
ABE "SORUN OLMAZ" DEMİŞTİ
 
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, daha önce birçok kez Fukuşima'da radyasyon seviyelerinin çoktan kontrol altına alındığını söylemişti.
 
Abe, son olarak geçtiğimiz yapılan ve Tokyo ile birlikte İstanbul ve Madrid'in de 2020 Olimpiyatları'nın ev sahipliği için yarıştığı organizasyonda, Fukuşima kazasının etkilerinin 2020'ye kadar ortadan kalkacağını Olimpiyat organizasyonu için hiçbir şekilde engel teşkil etmeyeceğini iddia etmişti.
 
BİR KAZA DAHA OLDU
 
Öte yandan bu sabah Fukuşima'da su arıtma sistemine bağlı bir borunun çalışanlardan biri tarafından yanlışlıkla yerinden çıkarılması sonucu altı işçi radyoaktif suya maruz kaldı.
 
Santralin işletmecisi TEPCO bir süredir santralden sızan radyoaktif suyla mücadele etmeye çalışıyor.
 
Şirketten bir yetkili, bu sabah yaşanan kaza sonucu da birkaç ton suyun depolardan dışarı aktığını ancak santralin içinde tutulduğunu belirtti.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim