• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Okul çağındaki çocuklar kırmızı et tüketmeli

Dr. Ümit Gürbüz, büyüme geriliğinden kaçınmak için kırmızı et tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Çocukların büyüme ve gelişiminin en üst seviyeye ulaştığı okul çağı, fiziki gelişimin yanı sıra, zihinsel gelişim açısından da beslenme konusunun özel olarak ele alınması gerektiği bir dönem.
 
Okul çağındaki çocukların nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bilgi veren Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, çocuklarda büyüme geriliğinden kaçınmak için kırmızı et tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor.
 
Çocukların fiziki ve zihinsel gelişiminde önemli bir yer tutan okul çağı, beslenme alışkanlıklarının oluştuğu, eksik ya da yanlış beslenme nedeniyle gelecek yıllarda ortaya çıkabilecek bir çok sağlık sorununa zemin oluşturan bir dönem. Çocukların gelişimlerini sağlıklı şekilde tamamlayabilmeleri için eksiksiz bir beslenme programı uygulamaları gereken okul çağında, kırmızı et tüketimi özel bir yere sahip.
 
Okula yeni başlayan çocuklar gnde 26-38 gram protein tüketmeli
 
İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta olmak üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et, beslenme açısından olmazsa olmaz bir yere sahip. Bilimsel verilere göre, 4-6 yaş arasındaki çocukların fiziki ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için günde 20-25 gram protein tüketmeleri gerekiyor. Bu da yaklaşık olarak 100-125 gram kırmızı ete denk geliyor. Bu oran yaşla birlikte artış gösteriyor. 7-9 yaş arasındaki çocukların günlük protein ihtiyacı 26-38 grama çıkarken, 10-13 yaş aralığında 39-60 gram arasında değişiklik gösteriyor. Diğer bir ifadeyle kilogram başına 1 gram protein alınması gerekiyor. Bunun en az yarısının da hayvansal kaynaklı besin maddelerinden karşılanması gereklidir.
 
'SAĞLIK SORUNLARI YAŞANABİLİR'
 
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz "Çocukların yeterli seviyede et tüketmemeleri zihinsel faaliyetlerinde durgunluğun yanı sıra, kas ve iskelet sisteminin gelişimini de etkiliyor. Yetersiz et tüketen çocuklarda en sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında bünye zayıflığı yer alıyor" dedi.
 
Kırmızı ette vücutta sentezlenemeyen ve dışarıdan takviye yoluyla alınması gereken aminoasitlerin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Ümit Gürbüz "Kırmızı ette bulunan bu aminoasitler çocukların sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşıyor" dedi.
 
EN ÜST DÜZEYDE PROTEİN
 
Eti insan beslenmesinde müstesna bir yeri olan, değerli bir besin maddesi olarak tanımlayan Prof. Dr. Ümit Gürbüz, bir besin maddesinin değerinin ise içerdiği besin öğeleri, bunların miktarları ve organizma tarafından ne ölçüde kullanılabildiği şeklinde sıraladı. Prof. Dr. Ümit Gürbüz şöyle devam etti; "Etin üstün değerli bir madde olarak değerlendirilmesinin yapısında önemli düzeyde protein bulundurmasından kaynaklanıyor. Et proteinlerinin en önemli özelliği ise, insan organizması tarafından sentezlenemeyen ve dışarıdan besin maddeleriyle birlikte mutlak alınması gereken esansiyel (temel) aminoasitleri yeterli ve dengeli bir biçimde ihtiva etmesi. Ayrıca et proteinlerinin oluşumunu sağlayan aminoasitlerin protein molekülü içerisinde bulunma şekliyle sindirim enzimleri tarafından kolaylıkla ayrıştırılabiliyor, dolayısıyla vücudumuzun bu aminoasitlerden maksimum düzeyde yararlanması sağlanıyor. Bu nedenle, özellikle büyüme döneminde vücudun yapıtaşları olarak bilinen kaliteli protein olarak adlandırabileceğimiz et proteinlerinin, et tüketimi yoluyla çocuklar tarafından alınmasında büyük fayda bulunuyor."
 
Çocuklarda yetersiz kırmızı et tüketimi nedeniyle ortaya çıkan ya da ileri dönemde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına da değinen Prof. Dr. Ümit Gürbüz, bu sorunları gelişme ve özellikle anemi olarak sıraladı.
 
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ ÇEKİYORSA
 
Kırmızı et tüketiminin çocukların zihinsel faaliyetlerine olan etkisini de değerlendiren Prof. Dr. Ümit Gürbüz "Zihinsel gelişim, özellikle bazı besin öğelerinin (örneğin; demir, çinko, B grubu vitaminler, iyot ve esansiyel amino asitler) yetersiz alımıyla ilişkili olabilir. İyot dışında, belirtilen besin öğeleri ise kırmızı ette uygun bir şekilde, yeterli düzeyde ve organizma tarafından yüksek düzeyde kullanıma elverişli olarak bulunuyor. Bu nedenlerden dolayı ebeveynler çocuklarının okuldaki öğrenme ve kavrama hızını yakından takip etmeli, bu dönemde beslenmelerinde kırmızı eti eksik etmemeli" dedi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim