• BIST 9543.86
  • Altın 2488.825
  • Dolar 32.4918
  • Euro 34.799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C

Okul Çağı Çocuklarında Sık Görülen Enfeksiyonlar Ve Korunma Yöntemleri

Okul Çağı Çocuklarında Sık Görülen Enfeksiyonlar Ve Korunma Yöntemleri
Öksürük, burun akıntısı, ateş okul çağı çocuklarında sıkça görülen basit enfeksiyon belirtileridir.

Öksürük, burun akıntısı, ateş okul çağı çocuklarında sıkça görülen basit enfeksiyon belirtileridir. Okul dönemi enfeksiyonlarının çoğu, basit uygulamalarla düzelir. Ebeveynler hiç tedbir almasa da, bağışıklık sistemi sayesinde çocuklar iyileşirler. Çok az bir kısmı ise tıbbi tedavi gerektirir.

Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, okul çağı çocuklarında sıkça görülen enfeksiyonlarla ilgili bir açıklama yaptı. Erol, "Soğuk Algınlığı(nezle); Kış aylarında görülen, virüsler tarafından oluşturulan en sık görülen okul çağı enfeksiyonudur. Kalabalık ortam görülme sıklığını ve enfeksiyonun yayılmasını artırır. Burun akıntısı, hafif ateş, öksürük görülür. Genelde medikal tedavi gerektirmeden düzelir. Tedavide, burnun açılması, istirahat, bol sıvı, ılık bitki çayları,bol meyve tüketilmesi yeterli olacaktır. Grip; İnfluenza virüsleri tarafından oluşturulur. Özellikle kış aylarında görülür. Yüksek ateş, burun akıntısı, kas ağrısı ve baş ağrısı, halsizlik ile kendini gösterir. Hekim gözetiminde tetkik ve tedavisi yapılmalıdır. Özellikle çocuklarda görülen yüksek ateş hekimin görmesi gereken bir durumdur. Riskli hastalarda; alerjik astım gibi doktorun önerisi ile grip aşısı yapılması ve her yıl yenilenmesi faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.

"BOĞAN İLTİHABI OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARDA SIKLIKLA GÖRÜLÜR"

Boğaz İltihabının okul çağı çocuklarında sıklıkla görüldüğünü bildiren Erol, şunları kaydetti:

"En önde gelen belirtisi boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve ateştir. Çoğunlukla viral olmasına rağmen bakteriyel etkenlerde tonsilit yapabilir. Bu nedenle doktorun uygun gördüğü durumlarda boğaz kültürü alınmalıdır. Zorunlu hallerde, A grubu Beta hemolitik streptokok enfeksiyonu saptandığı durumlarda antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Tonsilit de bulaşıcıdır. Tespit edilen çocuklar, toplum sağlığı açısından tedavi boyunca evde istirahat etmelidir. Orta Kulak İltihabı; Özelikle burun tıkanıklığı ile giden enfeksiyonlardan sonra, sıklıkla çocuklarda kulak ağrısı ve ateşle giden bir enfeksiyondur. Tedavide burnun açılması önemlidir. Gerektiğinde, doktor önerisi ile antibiyotik kullanılır. Orta kulak iltihabı,dış kulak yolu iltihabı ile çok karışır. Dış kulak yolu iltihabında; sıklıkla yüzme ve havuz kullanımından sonra oluşur ve dış kulak yolunda duyarlılık, ağrı vardır. Bronşit, Bronşiolit, Pnömoni:Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra görülür.Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Kısaca akciğer dokusunun iltihabıdır. Düşmeyen ateş, balgamlı öksürük uzun süren iştahsızlıkta, bronşit ve pnömoni düşünülmelidir. Bronşiolit genellikle virüslerle oluşur. Çoğu zaman alerjik çocuklarda görülür. Erken tanı, tedavi açısından önemlidir. İshal; Yine üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen hastalık, enfeksiyon kaynaklı ishallerdir. Kış aylarında ve kreşlerde rota virüs ishaller sıklıkla gözlenirken, yaz aylarında amip, giardia ve salmonella enfeksiyonlarına bağlı ishaller görülür. Rota virüs aşıları kısmen, rota virüs enfeksiyonlarından korur. Döküntülü Hastalıklar; Döküntülü hastalıkların nedeni genellikle enfeksiyoz olmakla birlikte alerjik, otoimmun hastalıklar gibi birçok hastalık döküntü yapabilir. Çocuklarda döküntülü hastalıkların en sık sebebi viral enfeksiyonlardır. Kızamık, kızamıkçık, suçiçeği bu yaz sıkça gördüğümüz el-ayak ağız hastalığı en sık görülen viral döküntülü hastalıklardandır. Bu hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Kızıl ise bakteriyel döküntülü bir hastalık olup tedavi edilmesi gereken durumdur.Bu hastalıkların ortak özeliği genellikle döküntü öncesi görülen ateş ve sonrasında tüm vücutta görülen döküntüdür. Enfeksiyon döküntülü hastalıklar bulaştırıcı olup, kişinin okula gidip gitmeyeceğine doktor karar vermelidir. Ayrıca döküntülü hastalık geçiren çocukların, yaşlı, hamile ve immun sistemi baskılanmış kişilerden (kanser hastaları gibi) hastalık geçinceye kadar uzak durması uygun olacaktır."

"DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME ŞART"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erol, çocukları enfeksiyonlardan korumak için, "Dengeli ve düzenli beslenme şart. Sabah kahvaltısı alışkanlık haline getirilmelidir. Yeterli miktarda sıvı tükettirin. Düzenli bir spor; yüzme ve jimnastik okul başarısını artıracağı gibi immun sistemide destekleyecektir. Düzenli ve yaşına uygun miktarda uyku uyumasını sağlayın. Yaz aylarında yeterli miktarda güneş almasını sağlayın. Güneş ışığı D vitamini alımını artıracağı için, dolaylı olarak immun sistemide destekleyecektir. Kış aylarında kalabalık ortamlardan uzak tutun. Hasta kişi veya çocuklardan uzak tutun. Sigara dumanından uzak tutun. Unutmayın sigaranın balkonda bile tüketilmesi çocuğunuza zarar verir. Düzenli doktor kontrolü yaptırın. Gerektiğinde kan sayımı vitamin ve demir düzeylerine baktırın. Çünkü vitamin ve minerallerin eksiklikleri de hastalıklara davetiye çıkarır. Sınav kaygısı gibi stresten uzak tutun. Kaygı duymadan, sevgi ortamında büyüyen çocuk da immun sistem daha güçlü olacaktır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim