• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Öğrencilere İbn-i Sina tanıtıldı

Öğrencilere İbn-i Sina tanıtıldı
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü'nün "Yurdumun Değerleri" etkinliği kapsamında Kula Bekir-Sacide Keleşoğlu Anadolu Lisesi'nde...

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü'nün "Yurdumun Değerleri" etkinliği kapsamında Kula Bekir-Sacide Keleşoğlu Anadolu Lisesi'nde ünlü Türk bilim adamı İbn-i Sina'nın tıp alanındaki yeri anlatıldı.

Programın açılış konuşmasını Kula Bekir-Sacide Keleşoğlu Anadolu Lisesi Sosyal Bilgiler Öğretmeni Halil Sezgin yaptı.

Kula Bekir-Sacide Keleşoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri, ünlü Türk-İslam bilginini yakından tanıma fırsatı buldu. Söyleşide hekimlerin babası, fizikçi, yazar ve filozof olarak nitelendirilen İbn-i Sina'nın hayatı ve pozitif bilimlere bulunduğu katkılar anlatıldı.

Tıp ve felsefe bilimi üzerine çalışmış ve dünya mirasına önemli eserler bırakmış olan İbn-i Sina hakkındaki söyleşi, Kula Devlet Hastanesinde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Rulçen Bardaş, Kula Devlet Hastanesinde görevli Lider Hemşire Nurgül Akıncı ve Eczacı Çiğdem Palanduz'un katılımlarıyla gerçekleşti.

İbn-i Sina'nın yaşadığı dönemde tüm dünyayı etkisine aldığını belirten Eczacı Çiğdem Palanduz şunları söyledi:

"Avrupa'da Avicenna olarak bilinen İbn-i Sina, yaşadığı dönemde tüm dünyayı etkisine almış ve yıllarca, Tıbbın Kanunu eseri Avrupa'da ders kitabı olarak okutulan ünlü bir Müslüman Türk bilginidir. Bize yol gösterecek, örnek olacak bir şahsiyet olan İbn-i Sina kendini tüm dünyaya kabullendirmiştir. Bizler de gayret göstererek, çalışarak tüm dünyaya üstünlüğümüzü bir kez daha kabullendirmeliyiz."

İbn-i Sina'nın eczacılıktaki önemine de vurgu yapan Eczacı Çiğdem Palanduz söyleşideki konuşmasını şöyle tamamladı: "İbn-i Sina, kanın gıdayı taşıdığını, gözle görünmeyen mikropların hastalığa sebep olduğunu, suyun da mikroplardan arınması için temizlenmesi gerekliliğini, hastalıkların genetik yoluyla geçebilir olduğunu, kemiklerin de iltihap kaptığını ortaya koydu. Ameliyatlar için uyuşturucu etkili ilaçlar kullandı. Şarbon ve sarılık gibi hastalıkları keşfetti. Bunlar gibi nice tıbbi buluşa imza attı. Baş ağrısından, böbrek taşına kadar birçok hastalığın şifasını yıllar önce söylemiş. Şifa kitabı anlamına gelen Kitabü'ş-Şifa da yine tüm dünyada kabul görmüş bir eseridir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim