• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

O madenciye idam kararı

O madenciye idam kararı
Ülkenin en büyük madencilik şirketlerinden Hanlong grubunun sahibi Liu Han idama mahkum edildiğini duyunca gözyaşlarına boğuldu.
Çin’de madencilik sektöründeki en büyük şirketlerden olan Hanlog Group’un sahibi Liu Han ve kardeşi Liu Vey’e, ‘organize suç örgütü kurmak ve yönetmek’ suçlarından idam cezası verildi. Mahkemeden yapılan açıklamaya göre Liu kardeşler, ‘adam öldürme, suç örgütü kurmak ve işletmek’ suçlarından ölüm cezasına çarptırıldı. 
 
 
Mahkeme ayrıca Liu kardeşlerin mal varlıklarına el konulduğunu ve siyasi haklardan mahrum edildiğini açıkladı. 
 
Çin’de son yıllardaki en büyük organize suç ve mafya soruşturmalarından biri olarak kabul edilen dava kapsamında 36 kişi, “cinayet, saldırı, adam kaçırma ve rüşvet” gibi suçlardan yargılandı. 
 
 
ÇETE DAVASINDA TOPLAM 10 KİŞİ İDAMA ÇARPTIRILDI 
 
Liu kardeşlerin yanı sıra sekiz kişinin daha idama mahkum edildiği, bunlardan beşinin iki yıl ertelemeli olduğu belirtildi. Sanıkların dördüne müebbet, 22’sine ise çeşitli hapis cezaları verildi. Hapis cezası alan sanıklar arasında üç memurun da bulunduğu ve bunlara 11 ila 16 yıl arasında çeşitli hapis cezaları verildiği kaydedildi. 
 
Çin’in güneybatısındaki Sıçuan eyaletinin en büyük özel girişimlerinden olan Hanlong Group’un, madencilik başta olmak üzere, enerji, finans, elektrik ve gayrimenkul sektörlerinde dev işletmeleri bulunuyor. 
 
FORBES’UN LİSTESİNDEYDİ 
 
Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde siyaset ve bürokrasi dünyasıyla kirli ilişkiler kuran Liu Han, Forbes’un yayımladığı en zengin Çinli işadamları listesine 142. sıradan girmişti. Sichuan Hanlong adlı madencilik şirketinin sahibi görünen Liu, kirli ilişkiler ağı sayesinde eyaletin siyasi danışma kuruluna delege olarak atanmayı başarmış, Avustralya’da büyük bir madencilik şirketini satın alma girişimde bulunmuştu. 
 
ESKİ İSTİHBARAT ŞEFİ İLE YAKIN İLİŞKİDEYDİ 
 
Çin’in devlet kontrolündeki medyası daha önce bu çetenin çok kuvvetli siyasi ilişkileri bulunduğunu ve Liu Han’ın Sichuan eyaletinin siyasi danışma kuruluna atanmasında bunun rolü olduğunu yazmıştı. Liu ile eski istihbarat şefi Zhou Yongkang arasında yakın ilişki olduğu biliniyordu. Sichuan eyalet sekreteriyken, 2003 yılında başkent Pekin’in yolunu tutan Zhou Yongkang, geçen yıl yaş haddinden görevinden ayrıldı. Geçen yıl hakkında resmen soruşturma açılmasından bu yana da ev hapsinde tutuluyor. 
 
 
Komünist Parti’nin en yüksek karar organı Politbüro Daimi Komitesi’nin 2012 yılına kadar 9 üyesinden biri olan Zhou Yongkang, ülkenin devasa güvenlik mekanizmasını yönetiyordu. Zhou’nun adı, sahip olduğu geniş yetkiler nedeniyle siyasi rakiplerini dinleme ve şantaj iddialarına karışmış, uzun yıllar yolsuzlukla anılmıştı. Ancak, Komünist Parti’nin lider kadrosundaki konumu nedeniyle görevindeyken hakkında soruşturma açılamamıştı. Görevinin son döneminde kendi adamlarını kritik mevkilere atama yönündeki çabalarıyla dikkat çeken Zhou’nun, o dönem Komünist Parti liderliğini devralmaya hazırlanan Şi Jinping’in fraksiyonuna karşı giriştiği güç mücadelesi nedeniyle emeklilik sonrasında cezalandırıldığı tahmin ediliyor. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim