• BIST 9524.59
  • Altın 2493.68
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.664
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

NSU cinayetlerinde devlet ihmali had safhada

Almanya'daki Neonazi cinayetleri ile ilgili ülke meclisinin hazırladığı rapor yarın açıklanacak
Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin işlediği cinayetleri araştıran Alman Meclisi Araştırma Komisyonu Üyesi Eva Högl, NSU cinayetlerinin aydınlatılmasında yapılan hataların "sistematik ve kapsamlı bir başarısızlık" olduğunu ifade etti.
 
Högl, Federal Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, komisyonun hazırladığı ve yarın kamuoyuna açıklanacak raporla ilgili Sosyal Demokrat Parti'nin görüşlerini aktardı.
 
NSU'nun uzun zaman ortaya çıkartılamamasının mesleki hataların yanı sıra yapısal sorunlardan kaynaklandığını belirten Högl, aşırı sağın yıllarca eyalet ve federal düzeyde, poliste, Anayasayı Koruma Dairesi'nde ve siyasetçiler tarafından yanlış değerlendirildiğini ve küçümsendiğini ifade etti.
 
Polis teşkilatındaki ön yargılı yapıların, cinayetleri tüm yönleriyle araştırmayı engellediğini vurgulayan Högl, cinayetlerin aydınlatılamamasının halkta güvenlik sistemlerine olan güveni sarstığını kaydetti.
 
"BAĞIMSIZ ŞİKAYET MERKEZLERİ KURULMALI"
 
Azınlıklar konusunda kurumsal ayrımcılık sürecine dikkati çeken Högl, buna karşı mücadele etmek için özel tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. Högl, ayrımcılığı engellemek için güvenlik birimlerinde çalışanların çok kültürlük konusunda eğitilmesi, çeşitliliğin artırılması ve ayrımcılık konusunda bağımsız şikayet merkezlerinin kurulmasını önerdi.
 
Alman hükümetini eleştiren Högl, Anayasa Koruma Dairesi'nde bazı dosyaların imha edilmesinin komisyonun çalışmalarını engellediğini ve geciktirdiğini, Federal İçişleri Bakanlığının olayın ortaya çıkmasından sonra dosyaların imha edilmesini durdurması gerektiğini vurguladı.
 
Başbakan Angela Merkel'in cinayetlerin aydınlatılması konusunda destek vereceğini söylediğini anımsatan Högl, ancak Savunma Bakanlığının bir NSU üyesi hakkında elinde bulundurduğu bilgileri geç verdiğine işaret etti.
 
Farklı eyaletlerdeki kurumların koordineli çalışmamalarının cinayetlerin bu kadar uzun süre aydınlatılamamasına yol açtığını ifade eden Högl, güvenlik dairelerinin veya devlet kurumlarının herhangi bir şekilde NSU cinayetlerine katıldığı, hoş gördüğü, bilinçli bir şekilde görmezden geldiği, NSU üyelerine yardımcı olduğu yönünde bir belge bulmadıklarını kaydetti.
 
Högl ayrıca Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde NSU davasında yargılananların herhangi bir güvenlik kurumu için muhbirlik yaptıkları yönünde de belgenin bulunmadığını söyledi.
 
NSU Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapor yarın Federal Meclis Başkanlığına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim