• BIST 9773.97
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

NSA’nın gizli takibi belgelendi

Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA), gizliliği kalkan mahkeme kayıtlarına göre 56 bin kişiye ait e-posta’ya eriştiğini ve depoladığını ortaya çıktı.
ABD Yabancı İstihbarat Denetmeke Mahkemesi’ne ait, gizliliği kaldırılan belgeler,  NASA’nın 2008 ile 2011 arasında ABD kanunlarına karşı gelerek onbinlerde e-postayı topladığını açıkladı.
 
Mahkemeyi yürüten yargıcın, NSA tarafından yürütülen programı yasadışı olarak belirttiği ifade edildi. Terörle bağlantısı olmayan insanların görüşmelerini de içeren e-posta takibi ve kaydının, yasal olmadığının altı çizildi.
 
“E-POSTALAR BİR SORUN YÜZÜNDEN İZLENDİ”
 
İstihbarat yetkilileri, adlarının açıklanmaması şartıyla verdikleri bilgide, e-postalardan veri toplanmasının bilinçsizce ve teknolojik bir sorun dolayısıyla yapıldığını öne sürdü.
 
Mahkeme belgelerine göre, NSA, terörle bağlantısı olmayan e-postaları ayrıştırma özelliğine sahip olmadığı için her yıl on binlerce e-postayı topluyor.
 
Yargıç John Bates, Ulusal Güvenlik Dairesi’ni özel hayatı ihlal ettiği için eleştirdi. Bates, ‘3 yıldan az bir sürede hükümetin büyük bir veri toplama programında üçüncü kez uygunsuz davrandığının ortaya çıktığını’ söyledi.
 
Mahkeme, e-posta ve bilgi toplama programını, ‘gerekçesiz araştırma ve el koymayı yasaklayan’ anayasa maddesine aykırı buldu.
 
Genellikle gizli tutulan mahkemenin dava hakkındaki düşünceleri, hükümetin bilgi talebi sebebiyle açıklandı. Hükümet yetkilileri, açıklanan mahkeme hükümlerinin,  ‘gizlice dinleme programının hatalarının bulunduğunu ve düzeltildiklerini gösterdiğini’ belirtti.
 
“PROGRAM DAHA ŞEFFAF OLACAK”
 
NSA’nın internet trafiği ve telefon kayıtlarını içeren geniş gözetleme programı, Haziran ayında Edward Snowden’ın medyaya sızdırmasıyla ortaya çıkmıştı.
 
Snowden’ın yaptığı sızdırmalar sonrasında Amerikan hükümeti, gözetleme operasyonları sebebiyle büyük eleştiriler almıştı.
 
Obama, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada daha şeffaf gözetleme programı yürütmek konusunda söz vermişti.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim