• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Nokta Dergisi'nin iki yöneticisine tutuklama kararı

Nokta Dergisi'nin iki yöneticisine tutuklama kararı
Dün gözaltına alınan Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan, sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanmasına karar verildi.

Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan derginin kapak haberi nedeniyle halkı hükümete karşı silahlı isyana tahrik suçlamasıyla tutuklandı. Mahkeme, gazetecilerin iki seçim arasında yaşanan kaos ortamının nedenini Cumhurbaşkanı ve devlet olarak gösterdikleri için tutuklandıklarını belirtti. 

Nokta dergisinin bu haftaki kapağında Erdoğan’ın fotoğrafıyla birlikte ‘2 Kasım Pazartesi Türkiye İç Savaşı’nın Başlangıcı’ başlıklı haber nedeniyle açılan soruşturma kapsamında Güven ve Çapan tutuklandı. 

Basın savcısı Umut Tepe’nin kendiliğinden açtığı soruşturmada Güven ve Çapan’ın TCK 214. maddede düzenlenen halkı suç işlemeye tahrik suçundan tutuklanması talep edildi. 

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimi karşısına çıkan iki isim ve avukatları, basın özgürlüğü kapsamında ülkede yaşanan kaos ortamına dikkat çekmeye çalışıldığını vurguladı. 

Hakim Atila Öztürk, sorgunun ardından Güven ve Çapan’ı savcının tutuklanmasını istediği madde yerine TCK’da hükümete karşı suçlar bölümünde 313. maddede düzenlenen halkı hükümete karşı silahlı bir isyana tahrik suçlamasıyla tutukladı. 

YAŞANAN OLAYLAR KAOS VE SAVAŞ OLARAK GÖSTERİLDİ

Hakim kararında, dergide ‘Türkiye iç savaşının başlangıcı’ başlığının kullanıldığını belirtti. Haber içerisinde 92. yılında bir ülke çatırdarken ‘Çatışmalı Dönem’ başlığı ile halen Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın askeri kıyafetli elinde pimi çekilmiş el bombası ve başında miğfer ile resminin basıldığını kaydeden hakim, bu şekilde 7 Haziran-1 Kasım seçimleri arasında yaşanan olayların kaos ve savaş olarak gösterildiğini belirtti. 

Bunun sorumlusunun başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devlet olarak gösterildiğini ifade eden hakim, terör örgütünün eylemlerinin ise isyan olarak gösterildiğini savundu. Terör örgütünün eylemlerinin nedeninin de devlet yetkililerinin baskısı olarak gösterildiğini belirten hakim Öztürk, ayrıca haber içeriğinde ‘hayatı idame seti’ başlığıyla bir bölüm yer aldığını kaydetti.

Bu bölümde battaniye, yiyecek, sığınak, ip, bıçak, ateş gibi malzeme bulundurulması gerektiği yazılarak sanki ülkede iç savaş çıkmış algısının oluşturulduğunu belirten hakim, bu nedenlerle haberde somut eylem çağrısı bulunduğunu, içeriğin basın özgürlüğü kapsamında olamayacağını ifade etti.

Dergi hakkında toplatma kararı ve 3 adet linke erişim engeli bulunduğunu hatırlatan mahkeme, bu engellemelere rağmen haberin sosyal medyada yayıldığını, yayılmasının da engellenemeyeceğini kaydetti. Bu nedenle de somut çağrı ve tehlikenin devam ettiğini belirtti. Eylemin kamu düzeninin bozulmasına yönelik olduğunu ifade eden hakim, bu nedenle TCK 313. maddede düzenlenen halkı hükümete karşı silahlı isyana tahrik suçlamasıyla tutuklama kararı verdi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim