• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C

Nesli tükenme tehlikesinde olan dağ keçileri Aladağlar’da görüntülendi

Nesli tükenme tehlikesinde olan dağ keçileri Aladağlar’da görüntülendi
Dünya Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) yayınladığı Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde bulunan dağ keçileri, Aladağlar'ın...

Dünya Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) yayınladığı Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde bulunan dağ keçileri, Aladağlar'ın Niğde sınırları içerisinde yer alan yüksek kesimlerindeki sarp kayalıklarda objektife alındı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde görevli akademisyen Cengiz Kayacılar belki de keçilerin ilk kez bu kadar yakından görüntülenmesini sağladı. Milli Parklar Kanunu uyarınca 21 Nisan 1995 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla Milli Park ilan edilen Aladağlar'ın Niğde il sınırları içinde yer alan bölümünün 18 Bin 955 hektar alanı ise 16.10.2005 yılında "Demirkazık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" olarak ilan edildi.

Bu sahada özellikle dağ keçilerinin neslinin korunması ve geliştirilmesi için özel çalışmalar yapılıyor.

Yapılan bu çalışmalar sayesinde de keçilerin sayısı her yıl yüzde 5 ile yüzde 10 civarında artış gösteriyor.

Bu çalışmalar sonucunda, yapılan gözlem ve sayımlar neticesinde dağ keçisi nüfusunun 3 ile 4 bin civarına ulaştığı tahmin ediliyor.

Yaban keçilerinin ömrü 14 yıl olduğu için Demirkazık Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında Av Turizmi Kapsamında her yıl erkek tekelerden 8 yaşın üzerindeki keçilerden 12 adet yaban keçisi av turizmine dahil ediliyor.

Av turizminden elde edilen gelirin büyük çoğunluğu ise Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında sınırları bulunan köylere aktarılıyor.

Cengiz Kayacılar tarafından kayıt altına alınan dağ keçileri dik yamaçlardaki sivri kayalıklara rahatlıkla tırmanabiliyor ve cesurluğuyla dikkat çekiyor.

Hala kış mevsiminin devam ettiği dağda karlar içinde yiyecek bulmaya çalışan dağ keçileri zaman zaman daha düşük rakımlara da yaklaşıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim