• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Narenciye Bahçeleri Don Kırıcı Rüzgar Pervaneleriyle Korunuyor

Narenciye Bahçeleri Don Kırıcı Rüzgar Pervaneleriyle Korunuyor
Dondurucu soğuklardan nasibini alan Adana'da yılbaşından itibaren hava sıcaklığının eksi 6 dereceye kadar düşmesiyle yaşanan don olayı, narenciye bahçelerinin...

Dondurucu soğuklardan nasibini alan Adana'da yılbaşından itibaren hava sıcaklığının eksi 6 dereceye kadar düşmesiyle yaşanan don olayı, narenciye bahçelerinin "don kırıcı rüzgar pervaneleri" ile korunması gerekliliğini ortaya koydu. Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, narenciye diyarı Adana'da don kırıcı pervane sistemlerinin yaygınlaşması için Katma Değer Vergisinin (KDV) sıfırlanması ve Ziraat Bankası'nın uzun vadeli, düşük faizli kredi kullandırması gerektiğini söyledi.

Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, narenciye üreticilerinin bahçelerini dondan korumak için hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü günlerde soba, lastik, saman ve sap yakma gibi geleneksel yöntemler uyguladığını, ancak bu çabaların sonuçsuz kaldığını belirtti. Dondurucu soğuklara karşı daldaki narenciyenin korumanın tek yolunun don kırıcı pervane sistemleri olduğunun altını çizen Mutlu Doğru, "Yılbaşından itibaren Seyhan, Yüreğir ve Karataş ovalarında hava sıcaklığı eksi 6'ya kadar düştü. Yaşanan don olayının limon, portakal, mandalina ve greyfurt bahçelerinde ne denli tahribata yol açtığı bir hafta kadar sonra anlaşılıyor. Ümit ediyoruz ki narenciye üreticileri bu soğuklardan en az zararla çıksınlar. Ama bu sorunun çözümü temenniden öte etkili önlemler almaktan geçiyor" dedi.

BİR PERVANE 60 DEKARA KADAR KORUYOR

Don kırıcı rüzgar pervanelerinin ithal edildiğini ve yüksek maliyetli olduğunu kaydeden Doğru, "Bir pervanenin etkili olduğu alan 60 dekara kadar çıkabiliyor. Bu sistem, hava sıcaklığı belirli bir seviyeden aşağıya düştüğünde otomatik olarak devreye giriyor. Soğuk havanın bahçe üzerinde kalmasını engelliyor, hava sirkülasyonu sayesinde narenciye ürünlerinin donmasını engelliyor" diye konuştu.

"VERGİ İNDİRİMİ VE UYGUN KREDİYE İHTİYAÇ VAR"

Mutlu Doğru, üreticilerin bu teknolojiden yararlanması konusunda finansman desteği ve vergi indirimine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Doğru, "Don kırıcı rüzgar pervaneleri sistemlerinde yüzde 18 olan KDV'nin sıfırlanması, Ziraat Bankası aracılığıyla bu yatırım için uzun vadeli ve düşük faizli kredi kullandırılması büyük yarar sağlayacaktır. Ayrıca yerli sanayicilerin düşük maliyetli don kırıcı rüzgar pervanesi üretimi konusunda teşvik edilmesi maliyetleri aşağıya çekecek, teknolojinin bölgemizde yaygınlaşmasını kolaylaştıracaktır" ifadelerini kullandı.

"SİGORTA ZARARI HAFİFLETİR"

Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, tarımsal ürünlerin doğal risklere karşı korunmasını sağlayan Tarım Sigortaları Havuzu'ndan (TARSİM) Adanalı çiftçilerin de yararlanmasının kendi menfaatlerine olacağını kaydetti. TARSİM'in don, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını risklerine karşı tarımsal ürünleri sigorta kapsamına aldığını bildiren Doğru, "Çiftçilerimizin bin bir emekle yetiştirdiği narenciye bahçelerinde doğal afetlerden dolayı sıkıntı yaşamamaları için sigorta yaptırmaları gerekmektedir. Bu sigortaların süresi içinde sağlanmasına da çok dikkat edilmesi üreticilerimizin yararınadır" dedi.

Narenciye Bahçeleri Don Kırıcı Rüzgar Pervaneleriyle Korunuyor

Narenciye Bahçeleri Don Kırıcı Rüzgar Pervaneleriyle Korunuyor

Narenciye Bahçeleri Don Kırıcı Rüzgar Pervaneleriyle Korunuyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim