• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

Mutlu: El birliğiyle Manyas Kuşcenneti Gölü'nü cehenneme çevirdiler

Mutlu: El birliğiyle Manyas Kuşcenneti Gölü'nü cehenneme çevirdiler
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu, "Eskimiş bir bürokratik düzen ve görevlileri, bunlardan...

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu, "Eskimiş bir bürokratik düzen ve görevlileri, bunlardan destek alan işletme sahipleri, duyarsız bir toplum ve sivil toplum örgütleri, günü kurtarma peşinde olan basiretsiz siyasetçiler, el birliğiyle, Manyas Kuşcenneti Gölü'nü cehenneme çevirmeyi başarmışlardır." dedi.

Mutlu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.

KOMİSYON GÖREVİNİ YAPMIYOR İDDİASI

Balıkesir Yerel Sulak Alan Komisyonu'nun, uygulama çalışmaları içinde yeralan Bandırma ve Manyas ilçelerinde bulunan ve göle direkt deşarjı bulunan köylerin atık sularının deşarjını önlemek, Kuş Gölü Sulak Alan Tampon Bölge sınırları içinde yapılan tarımın göl ekosistemini etkilemeyecek şekilde planlamasını sağlamakla görevli olduğunu belirten Mutlu, komisyonun görevlerini beş yıldır yapmadığını iddia etti.

"ZEVAHİR KURTARILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Mutlu şunları söyledi: "Sulak Alan Komisyonu Yönetim Planı'nda yer alan ilgili kurumlar, uygulama çalışmalarını yapmayarak, uygulama hedefleri ile ideal hedef olan, "Kuş (Manyas) Gölü ve Sulak Alan Koruma Bölgeleri'ndeki ekolojik korunarak, kuş varlığının artırılması ve alanın akılcı kullanımının sağlanması için mekanizmalarının geliştirilmesi" hedefinin kıyısına bile yaklaşamamıştır. Ayrıca Yönetim Planı Yürütme Kurulu, kimlerden oluştuğu da belli değildir, bırakın her yıl sonu plan aşamalarının başarılan ve başarılamayan çalışmaların paylaşıldığı bir toplantı düzenleyip sonuçları rapor haline getirmeyi, beş yıl sonra bile ortada rapor yoktur. Yapılan toplantılarda rapor yerine Kuş Gölü Sulak Alan Yönetim Planı okunmuş, zevahir kurtarılmaya çalışılmaktadır."

"GÖL CAN ÇEKİŞİYOR"

Manyas Kuşcenneti Gölü'nün can çekiştiğini ileri süren Mutlu, "Göldeki su kalitesi kötüdür. Göl, azot ve klorofil bakımından çok kirlidir. Göldeki kurşun oranı yıllık ortalamanın on katıdır. Yayılı kaynaklı azot ve fosfor kirliliği oranı yüzde yetmiştir. Gölün çevresi iki üç metre bataklıktır. Su miktarı azdır. Barajdan yeterli su gelmediği gibi Karacabey Ovasını besleyen kapaklar ekili ürün olmadığı halde açılmaktadır. Suyun kirli, kıyının batak oluşu nedeniyle daimi ve göçmen kuşları bu durumdan olumsuz etkilenmektedir." diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim