• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Mutfak sektörünün ihracatı ilk 8 ayda 3 milyar dolara yaklaştı

Mutfak sektörünün ihracatı ilk 8 ayda 3 milyar dolara yaklaştı
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, mutfak sektörünün ihracatı ilk 8 ayda 3 milyar...

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, mutfak sektörünün ihracatı ilk 8 ayda 3 milyar dolara yaklaştığını belirterek, "Uluslararası pazarlarda karşılaştığımız siyasi ve ekonomik olumsuzluklara rağmen ihracatımızı artırmaya, firmalarımıza yeni pazarlar açmaya devam ediyoruz" dedi.

Öztiryaki, mutfak sektörünü değerlendirdi. 2018 Ocak - Ağustos döneminde sektör ihracatının bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 9,25 artarak 2,98 milyar dolar olarak gerçekleştiği bilgisini veren Öztiryaki, Ağustos ayında mutfak ihracatının bu yıla has bir neden olan 9 günlük bayram tatili nedeni ile bir önceki yıla kıyasla yüzde 14 azaldığını fakat istatistiklerin Eylül ayında durumun fazlasıyla telafi edileceğini gösterdiğini söyledi.

Demir ve demir dışı metaller sektöründe 2017 yılını yüzde 13.9'luk artışla 6.9 milyar dolar ihracat ile kapattıklarını kaydeden Öztiryaki, 2018 Ocak - Ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 21 Dolar bazında yüzde 13,5 de miktar bazında ihracat artışı yakalandığını, bu yılın yüzde 25 gibi, Türkiye ihracat artışının oldukça üzerinde bir artış ile kapatılacağını ifade etti.

Rekabet gücünü artırmaya çabalarken, sektör vergi ve korunma önlemi ile mücadele ediyor

Dünya mutfak sektörü ihracatından yaklaşık yüzde 2'lik pay alarak 10. sırada yer aldıklarını dile getiren Öztiryaki, şöyle devam etti: Mutfak ve Endüstriyel Mutfak sektörlerinde rekabet gücümüzü artırmak için tasarımdan, pazarlamaya her alanda sektörümüzü destekliyoruz. Biliyorsunuz 15 yıldır sanayici ve tasarımcıyı buluşturan etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Bu alanda en tecrübeli Birliklerden biriyiz. Endüstriyel Mutfak sektöründe 46 firmamızla bir URGE projesi yürütüyoruz. Bu projemiz kapsamında Güney Afrika, İngiltere, Fas ticaret heyetlerinin ardından, geçtiğimiz hafta 17 firmamızın katılımıyla çok başarılı bir Şili ve Meksika Ticaret Heyeti gerçekleştirdik. İş görüşmelerinden edindiğimiz izlenim yüksek bir ihracat potansiyeline işaret ediyor. Kasım ayında da 5. Heyetimizi Fransa'nın Paris ve Lyon şehirlerine gerçekleştireceğiz. Mutfak Sektörüne yönelik olarak da 3. URGE projemizi önümüzdeki günlerde faaliyete geçireceğiz".

Öztiryaki; bir taraftan rekabetçiliği geliştirmek için çabalanırken, diğer taraftan sektörün temel girdilerinden olan yassı çelik sac ve Paslanmaz Çelik sac gibi girdilere ülkemizde getirilen ilave gümrük vergileri ve süregelen korunma önlemi soruşturmalarının rekabeti olumsuz etkilediğini, bir sektör korunmaya çalışılırken diğer sektörlerin mağdur edilmemesi gerektiğini, korunma önlemi alınacaksa bunun bütüncül bir yaklaşım içinde yapılmasını temenni ettiklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim