• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Mustafa Elitaş: Rusya'nın yaptıklarına karşı sahip olduğumuz hakları kullanacağız

Mustafa Elitaş: Rusya'nın yaptıklarına karşı sahip olduğumuz hakları kullanacağız
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Rusya'nın gümrükteki malları gereksiz yere bekletmesi, Türk firmaları yasaklayıcı, kısıtlayıcı muamelelere tabi tutması DTÖ kurallarına aykırı. Türkiye, DTÖ çerçevesinde sahip olduğu hakları sonuna kadar kullanacak" dedi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Bakanlıkta basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türk hava sahasının ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile ticaret dengelerinin ne noktada olduğunun sorulması Elitaş, Rusya ile ihracatta 1 Ocak-30 Kasım arasında yüzde 40'a yakın azalış ortaya çıktığını bildirdi.

Olayın başladığı ilk günden itibaren Rusya'ya yapılan ihracatta çok büyük düşüş olduğunu, sonradan düşüşlerin normal bir seviyeye geldiğini ifade eden Elitaş, şöyle konuştu:

"Rusya'nın gümrükteki malları gereksiz yere bekletmesi, Türk firmaları yasaklayıcı, kısıtlayıcı muamelelere tabi tutması DTÖ kurallarına aykırı. Türkiye, DTÖ çerçevesinde sahip olduğu hakları sonuna kadar kullanacak. Rusya'nın ticaret kuralları dışında ortaya koyduğu yanlışlar hukuk nezdinde takip edilecek."

Rusya'nın ticareti kurallarına göre yapması gerektiğini dile getiren Elitaş, "Ticaret ahlak dışı kuralları bünyesinde barındırmaz. Her ülke, ticaretini uluslararası norm ve kurallar içerisinde gerçekleştirmesi gerekir. Askeri meseleler askeri kişiler arasında çözülür, siyasi meseleler siyasi kimlikler tarafından yerine getirilir ama ticari kurallar ticari muhataplar tarafından usulüne, esasına uygun şekilde ortaya çıkarılır" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin mallarını almak için bekleyen ülkeler var"

Elitaş, "İthalat yasakları başladı mı? Eğer uygulanırsa 2016 ihracat rakamlarına nasıl bir yansıma bekliyorsunuz?" şeklindeki soruya, "Rusya'nın ilk etapta yaptığı iş, yaş meyve sebzeyle alakalı, bizim ihracatımızı engelleyeceği işlemle ilgili. Biz bugüne kadar ambargo ya da karşı tedbir noktasına gitmedik" karşılığını verdi.

Yaş meyve sebzeyi gümrükte bekleterek, ihracatçıya zarar veren yaklaşımın doğru olmadığını vurgulayan Elitaş, "Bile bile bu malların heder olması, çürümesi için yapılan işler doğru bir yaklaşım tarzı değildir. İhracatçılarımız 24 Kasım'da olaya el koydu, ertesi gün çözüm önerilerimizi hayata geçirdik. Yaş meyve sebze ihracatıyla ilgili Rusya pazarından kaybettiğimizi başka pazarlardan telafi ediyoruz. Türkiye'nin mallarını almak için bekleyen ülkeler var. Biz yeni pazarlar oluşturmak için Orta Afrika'ya, Hindistan'a, ABD'nin ulaşamadığımız bölgelerine, Çin'de dahil olmak üzere tüm dünyaya satabilecek ürünlerimiz var. 2015'ten daha çok koşacağız, çalışacağız, gayret göstereceğiz" ifadelerini kullandı. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim