• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Muş’ta Yem Bitkileri Üretimi Konferansı

Muş’ta Yem Bitkileri Üretimi Konferansı
Muş'ta, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof.

Muş'ta, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ tarafından "Yem Bitkilerinin Üretimi" konulu bir konferans verildi.

Muş Öğretmenevi'nde düzenlenen konferansa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, belde belediye başkanları, kamu kurum amirleri, muhtarlar ve çok sayıda üretici katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, yem bitkileri tarımının sürekli ve güvenli kaba yem üretiminin en önemli yolu olduğunu söyledi. Yerli ırkların önem taşıdığını ifade eden Çolakoğlu, "Yem bitkileri tarımı, sürekli ve güvenli kaba yem üretiminin en önemli yoludur. Tarımsal faaliyetler içerisinde çok önemli bir yere sahip olan yem bitkileri tarımı, bitkisel ve hayvansal üretimin sigortası konumundadır. Tarım arazilerinde üretilen otlar öncelikle hayvanlar tarafından kullanılmakta et, süt gibi ürünlere dönüştürülerek bu ürünlerden de insanlar yararlanmaktadır. Son zamanlarda entansif ve yarı entansif tarıma daha fazla uyum gösteren melez ve kültür hayvanlarımızın sayısında da yerli ırklara kıyasla önemli artışlar meydana gelmiştir" dedi.

Gittikçe entansif tarıma daha yatkın hale gelen mevcut hayvan varlığının kaba yem ihtiyacını karşılamak için yem bitkileri ekim alanlarının ve verimlerinin arttırılmasının zorunlu hale geldiğini kaydeden Çolakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yem bitkileri, ucuz bir kaynak olması, hayvanların mide mikro florası için gerekli besin maddelerini içermesi, mineral ve vitaminlerce zengin olması, hayvanların üreme gücünü arttırması ve yüksek kalitede hayvansal ürün sağlanması bakımından hayvan beslemede önemlidir. Yem bitkileri tarımı, çayır ve meraların üzerindeki aşırı otlatma baskısını hafifletecek, tahıl-nadas sistemlerinde münavebeye girerek nadas alanlarının daralmasına neden olacak ve sonuçta ülkemizdeki erozyon miktarını da azaltacaktır. Yem bitkisi yetiştiriciliğinin artması ile bozulan çayır ve mera vejetasyonları kendilerine yenileme fırsatını yakalamış olacaklardır. Bunun yanında yem bitkileri ekim nöbetine girerek kendisinden sonraki ürünlere önemli katkılar sağlamaktadır."

Daha sonra konferansın konuşmacı konuğu olan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise, yem bitkilerinin önemi, yem bitkilerinin hayvan beslemesindeki rolü, yonca yetiştiriciliği ve önemi, toprak isteği ve hazırlığı, ekim zamanı, karışık ekim, ekim metodu, ekim derinliği, ekilecek tohum miktarı, aşılama, sulama, gübreleme, yoncanın biçimi, yoncada yabancı ot mücadelesi, ot hasadı gibi konular üzerinde açıklamalar yapması ile program son buldu.

Muş’ta Yem Bitkileri Üretimi Konferansı

Muş’ta Yem Bitkileri Üretimi Konferansı

Muş’ta Yem Bitkileri Üretimi Konferansı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim