• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Muş’ta Nefret Suçlarının Önlenmesi Toplantısı

Muş’ta Nefret Suçlarının Önlenmesi Toplantısı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, barış içinde yaşamamız için basın mensuplarına ve avukatlara bazı görevler düştüğünü...

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, barış içinde yaşamamız için basın mensuplarına ve avukatlara bazı görevler düştüğünü belirtti.

İnsan Hakları Araştırma Derneği (İHAD) tarafından "Nefret Suçlarının Önlenmesi" konusunda Muş'taki bir otelin konferans salonunda düzenlenen toplantıya HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Muş Baro Başkanı Avukat Feridun Taş, kentteki yerel ve yaygın basın kuruluşu temsilcileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Muş Şube Başkanlığı yöneticileri ile avukatlar katıldı. İnsan Hakları Araştırma Derneği (İHAD)'ne kendisinin de üye olduğunu belirten HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, bu projenin yaklaşık 3-4 yıldır sürdüğünü söyledi. Nefret suçlarıyla ilgili çalışma yapıldığını dile getiren Ayhan Bilgen; şöyle konuştu:

"Türkiye'nin birçok şehrinde farklı meslek örgütlerine dönük nefret suçlarının ne olduğuna dair, nefret söyleminin ne olduğuna dair çalışmalar yapıldı. Daha sonra bu nefret suçlarına karşı nasıl mücadele edilebilir, sivil toplum bu konuda nasıl duyarlı kılınabilir, buna yönelik bir çalışma kampanyası yürütüldü. Bu son aşaması daha çok linç kültürüyle, nefret suçu, nefret söylemi arasındaki ilişki üzerine, yani nefret suçunun en tehlikelisi linçtir. Bütün toplumun suç işlemesidir, birlikte işlemesidir ve işte infaz, öldürme, soykırım neyse farklı boyutlara varabilecek düzeye ulaşmasıdır, en ağır düzeydir. Biz acaba nefret söylemine karşı mücadele ederken medya duyarlılığı, hassasiyet katkısı nasıl sağlanabilir, nefret suçlarına da yargı, avukatlar nasıl bir katkı sunabilir, nasıl bir duyarlılık taşıyabilirler daha çok bu çalışmanın bu aşamasının gündemi bu"

Nefret suçlarıyla ilgili çok sayıda örnek olduğunu vurgulayan Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir toplum kesimine; inancından, ırkından, dilinden, etnik kökeninden, renginden ya da başka nedenlerden, yaşama biçiminden kaynaklı olarak özel bir nefret, özel bir ayrımcılık, özel bir dışlama, özel bir öfke yansıtan bir mesaj, öze bir söz kullanıyorsanız yani birini hedef gösteriyorsanız burada nefret söylemi ve aslında bunu bir aşamadan sonra da suça dönüşmesi söz konusudur. Buna karşı hangi kesimler ciddi bir çalışma yapabilirler, yani evde ailenin belki anne babanın çocuğa verdiği eğitimden ders kitaplarındaki nefret içeren mesajlara kadar çok uzun örnekler var."

Bilgen'in konuşmasının arından nefret suçlarının önlenmesi konusunda avukatların ve basın mensuplarının görüşleri alındı.

Muş’ta Nefret Suçlarının Önlenmesi Toplantısı

Muş’ta Nefret Suçlarının Önlenmesi Toplantısı

Muş’ta Nefret Suçlarının Önlenmesi Toplantısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim