• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

MÜSİAD Dost meclisinde Kardüz konuşuldu

MÜSİAD Dost meclisinde Kardüz konuşuldu
MÜSİAD Düzce Şubesi Kardüz Yaylasının turizme kazandırılması için Avusturya örneğini gündeme taşıdı.

MÜSİAD Düzce Şubesi Kardüz Yaylasının turizme kazandırılması için Avusturya örneğini gündeme taşıdı. Avusturya Salszburg Kayak Federasyon Başkanı Barti Gensbichler, yörenin işlenmemiş bir elmas, bir pırlanta olduğunu vurguladı.

MÜSİAD tarafından gerçekleştirilen Nisan Ayı Dost Meclisi Toplantısının gündemini Kardüz Yaylası ve yatırım fırsatları oluşturdu. Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Düzce Şubesi Başkanı İsa Şengüloğlu, Kardüz'ün Düzce turizmine kazandırılması için çaba harcadıklarını belirterek "Bu ayki gündemimiz Kardüz Yaylası ve yatırım fırsatları. Bundan 1.5 ay önce Kardüz'de incelemelerde bulunduk. Kardüz'ün Düzce turizmine kazandırılması için bir girişimde bulunduk" dedi.

Düzce'ye yatırım yapılmalı

Düzce Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Derneği Başkanı Erkan Dinçer ise Düzce'nin turizm potansiyelini ortaya çıkaracak yatırımlar yapılması gerektiğine dikkat çekerek "Daha evvel Avusturya, İsviçre ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde gezmiş biri olarak edindiğim tecrübeler neticesinde fikirlerimi Saffet Durmuş ile paylaştım. Kendisi 25 yıl Avusturya'da yaşadı. Bu paylaşım sonrasında neden Düzce4de Avusturya veya Fransa'dakine benzer bir kayak merkezi yapılmıyor dedik. Barti Gensbichler'i Avusturya'dan Düzce'ye davet ettik. Kendisi daha önce Düzce'ye 3 kez gelmiş. Buranın turizm açısından bakir bir coğrafya olduğunu belirtiyor. Düzce'de bir an önce turizm faaliyetleri için girişimde bulunulması gerektiğini söylüyor. Koreliler kendisinin tecrübelerinden faydalanmış ve 6 yılda ciddi bir mesafe kat etmişler. Bende Düzce'nin turizm potansiyeli varken bu şehri Bursa gibi, İstanbul gibi sanayide kaybeden bir şehir haline getirelim. Allah bu bölgeye her türlü turizm güzelliğini vermiş. Bizde bu turizm güzelliklerini ortaya çıkaracak yatırımlar yapalım" diye konuştu.

Toplantıya katılan Belediye Başkanı Dursun Ay Kardüz'de yılın her ayında kar olduğunu hatırlattı ve "Kardüz'e bir tesis yapmak çok ekonomik bir girişim olacak. Bu çalışmayı tebrik ediyorum" dedi.

Düzce bir pırlanta

Toplantının ana konuğu Avusturya Salszburg Kayak Federasyon Başkanı Barti Gensbichler Düzce'nin işlenmemiş bir pırlanta olduğunu kaydetti. Atılacak doğru adımlarla kısa sürede yörenin parmakla gösterilecek bir turizm merkezi haline gelebileceğini belirten Gensbichler şöyle konuştu: "Ben Düzce'de 4. defa bulunuyorum. Biz severek Düzce'ye geliyoruz. Kardüz'ü gördük. Düzce'de bizdekine benzer bir kayak merkezi kurulmasını istiyoruz ve bu konuda sizlere yardımcı olmak istiyoruz. Sadece kar ve tesisler yetmiyor. Türkiye'de kayak yapmak için mutlaka bir konsept gerekiyor. Ben Saalbach'tayı. Buranın nüfusu 2 bin 900. Çok küçük bir yer. Düzce'nin 400 bin nüfusu var. Turistler aslında Düzce'de sizin evinizde. Bu insanları motive etmemiz lazım. Kayaktan ziyade, burası harika bir yöre. Ben burayı bir elmas olarak, işlenmemiş bir pırlanta olarak görüyorum. Bu pırlantanın işlenmesi gerekiyor. 30 km çapında her şeyiniz var. Deniz var, dağlar var, doğa var, burada turistlerin sevebileceği her şey var. Her şey hazır, sadece bir adım atılması gerekiyor. Biz Saalbach'ta da çok küçük adımlarla başladık. Köyümüz çok fakirdi. Bizimde öncülerimiz, vizyon sahibi insanlarımız oldu. Kayak ile ilgili müteşebbislik onlar zamanında başladı. 1950'de ilk teleferiğimizi yaptık. İnsanların talepleri bu teleferikle arttı. Teleferikten sonar otel yapıldı. Adım adım büyüdük. Şuan Saalbach Avusturya'nın en büyük turizm alanı. Auvsutrya'nın Salszburg'u dünyanın en iyi turizm yerlerinden biridir. Düzce yöresine baktığımızda İstanbul ve Ankara'nın ortasındasınız. Tanıtım yapılması şart. Burada otoban var. Yüksek hızlı tren olması da çok güzel olur. Burada kış ve yaz turizmi kombine edilebilir. Bisiklet turları, golf, doğa yürüyüşleri, yüzme kombine edilebilir. Bizim şuanda Saalbach'ta yatak sayımız 20 bin. Tüm geçimimizi turizmden sağlıyoruz. Biz 5 aylık kış döneminde 1.6 milyon turist ağırlıyoruz. Yazın bu sayı 800 bin oluyor. Sizde adım adım bu işe başlayıp gelecek 15 yıl içerisinde parmakla gösterilecek bir yöre olabilirsiniz."

Yatırımcının Düzceli olmasını istiyoruz

Kardüz'ü Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edildiğini hatırlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, Bakanlığın ilana çıkması halinde yurt geleni ve yırt dışından yatırımcılara buranın tahsis edileceğini belirtti. Bu yatırımcının Düzceli olmasını istediklerini ifade eden Budak şöyle devam etti: "Biz Salszburg'a iki kez gittik. Düzce'nin Salszburg'tan hiçbir farkı yok. Düzce'nin coğrafyası çok farklı. Biz 2013 yılında Kardüz'ün Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edilmesi için başvuruda bulunduk. Bir yıl içerisinde 2014 yılında Bakanlar Kurulu Kardüz'ü Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan etti. Bu Türkiye'de bir ilk. Bakanlığımızdan gelen ödeneklerle Kardüz'ün yolu yapılıyor. Saçmalıpınar'a kadar sıcak asfalt yapılacak. Saçmalıpınar'dan Kardüz yaylasına kadar olan 10 kilometrelik kısım orman yolu iyileştirme çalışması şeklinde tamamlanacak. Elektriğimiz de mevcut. Bakanlığımız tahsis yoluna gidecek. Maliye Bakanlığından arazinin tahsisi alındıktan sonra ilana çıkılacak. İlana çıktıktan sonra ülke genelinden yada yırt dışından yatırımcılar projelerini bakanlığımıza sunarak burayı alabilir. Biz Düzceli iş adamlarının bu yatırımı yapmasını istiyoruz. İlimizdeki avantajları kendimiz fırsata çevirelim. Şuanda Kardüz yatırımcısını bekliyor. Hemen yanımızda Kartalkaya, Kartepe var. Kartalkaya'da bizi örnek alarak Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi çalışmalarına başladılar. Daha ilan edilmedi. Kartepe yeni müracaat etti. Biz planlı ve aşama aşama gidiyoruz."

Toplantının sonunda Avusturya Salszburg Federasyon Başkanı Barti Gensbichler katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim