• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Mülteciler Kaçıyor, Çöpleri Kalıyor

Mülteciler Kaçıyor, Çöpleri Kalıyor
Yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmek isteyen kaçak göçmenlerin en sık kullandıkları güzergah Çanakkale'nin Ayvacık sahilleri.

Yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmek isteyen kaçak göçmenlerin en sık kullandıkları güzergah Çanakkale'nin Ayvacık sahilleri. Resmi olmayan rakamlara göre 500 bin kişinin kullandığı güzergahta, kaçanların ardından çöp yığınları kalıyor. Köy muhtarlıkları, çöpleri temizlemiyor. Ayvacık belediyesi ise mevzuata takılıyor.

KIYAFETLERİNİ BİLE GERİDE BIRAKIYORLAR

Midilli Adası'nın sadece 5 mil mesafede olduğu Ayvacık ilçesi sahillerinde, sürekli bir hareketlilik söz konusu. Zaman zaman bölgede konaklama da yapan kaçaklar, sahile çıkan ormanların içinde adeta küçük kasabalar inşa etmiş durumda. Kartondan evler, battaniyeler, diğer hayati malzemeler dikkati çekiyor. Ancak buralara atılan yiyecek artıkları, kirli giysiler, diğer malzemeler artık rahatsız edici boyuta ulaştı. Atıklar arasında bebek mamaları, biberonlar, kimlik, pasaport, vize kağıtları bile bulunuyor. Şişme botlar, bot şişirmede kullanılan pompalar ve elbiseler en çok rastlanan çöpler arasında.

BÜTÜN SAHİL ÇÖP İÇERİSİNDE

50-60 kişi bir botla kaçmaya çalıştığı için kaçaklar fazla eşyalarını yanlarına alamayıp sahile bırakıyor. Sürekli göç hareketinin yaşandığı bölge artık çöpten geçilmiyor. Bölgede zeytinlikleri olan vatandaşlar bundan rahatsız. Bölgede sürekli bir göç faaliyeti olduğunu söyleyen vatandaşlar, Sivrice'den Assos sahillerine kadar her yerin çöp içinde kaldığını ifade etti. Uzun süre toplanmayan bu çöpler ise görüntü kirliliğinin yanı sıra insan sağlığı açısından da tehdit oluşturuyor. Yiyecek ve diğer artıklar nedeniyle bölgede ağır bir koku hakimken, içeriği bilinmeyen ilaç şişeleri, sahillerden denize kadar ulaşıyor.

BELEDİYE BAŞKANI YETKİ VE İMKANLARIN GENİŞLETİLMESİNİ BEKLİYOR

Göç idaresi, bu yıl yaklaşık 70 bin kişinin geri gönderildiğini açıkladı. Yunan makamları ise 450 bin kişinin Midilli'ye geçiş yaptığını öne sürüyor. Yaklaşık 500 bin kişilik bu sirkülasyonun ardında bıraktığı çöpler, köy muhtarlıklarını da sıkıntıya sokuyor. Köylerin kapasitesini aşan bu çöplere müdahale etmesi beklenen Ayvacık belediyesi ise mevzuat engeline takılıyor. Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, "Ayvacık belediyesinin görevleri belli. 8 bin 500 nüfusa göre dizayn edilmiş. Şehrin merkezinde ve çevresinde belediye alanında kalan bölgelerin biz çöplerini alıyoruz. Onun dışında 80 kilometrelik bir kıyı kenar çizgimiz var, sahilimiz var. Belediye bunun ancak 5 kilometrelik bölümüne iniyor mücavir alan olarak. Onun dışında bir yasal sorumluluğumuz yok. Daha boyutunu aştığımız zaman problem oluyor. Bunları köy muhtarlıkları toplar. Köy muhtarlıkları da tabi ekipmanıyla ne kadar yardımcı olabilir? Olamıyor. Yalnız şu da var. Bölgede son aylarda 70 binin üzerinde göçmen yakalandı. Midilli adasının açıklamasına göre 450 bin kişinin geçtiği söyleniyor. Bir hareket var bölgede. Ben 8 bin 500 nüfuslu bir belediyenin gelirleriyle bunların altından nasıl kalkarım? Zaten bir yaz nüfusu vardı. Bir de bu çıktı. Mutlaka bu konulara eğilmeleri lazım. Vatandaş olarak da halk olarak da poşetlerimizi alıp topluyoruz. Ama bugün topluyoruz, yarın yine oluyor. Devam eden bir şey bu. Onun için bölgenin belediye alanına alınmasında, ekonomisinin güçlendirilmesinde çok fayda var. Böyle bir donanımımız var. Ama tabi personel, araç gereç ve ekonomiyle ilgili. İç İşleri Bakanlığı Göç idaresi yeni bir kurum. Bunları düşüneceklerini zannediyorum. Bir çalışma var olduğunu da duyuyorum. Bu hudut sahil kesimlerine özel bir statü getirmek ve bizim iş hacmimizi ve kullanma imkanlarımızı biraz daha artırmaları gerekiyor" dedi.

Mülteciler Kaçıyor, Çöpleri Kalıyor

Mülteciler Kaçıyor, Çöpleri Kalıyor

Mülteciler Kaçıyor, Çöpleri Kalıyor

Mülteciler Kaçıyor, Çöpleri Kalıyor

Mülteciler Kaçıyor, Çöpleri Kalıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim