• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Muğla'nın süs bitkileri hanımlara emanet

Muğla'nın süs bitkileri hanımlara emanet
Muğla'nın cadde, sokak ve parklarındaki süs bitkileri, hanımlar tarafından yetiştiriliyor.

Muğla'nın cadde, sokak ve parklarındaki süs bitkileri, hanımlar tarafından yetiştiriliyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nın, Köyceğiz Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve yerli üreticilerle başlattığı alım garantili süs bitkisi üretiminin kış sezonuna, kadın üreticiler büyük ilgi gösteriyor. Yazın yüksek verimle 1.5 milyon adet çiçeğin yetiytirildiği projenin kış üretimi için Köyceğizli kadınlar, kolları sıvayarak seralarda dikimlere başladı.

Gününün büyük bir bölümünün, serada çiçeklerin arasında geçtiğini belirten Duray Karagünlü, "Seranın içindeki çadırda yatıp kalkıyoruz. Kahvaltımızı yaptıktan sonra çiçek dikmeye başlıyoruz. Akşam 22.00'ye kadar devam ediyor. Kendi çocuğumuza baktığımız gibi çiçeklere bakıyoruz. Zevkle bakıyoruz. Seranın içinden hiç çıktığımız yok, devamlı seranın içindeyiz. İşimiz olunca çıkıyoruz, yoksa devamlı çiçeklerin içindeyiz. Çiçeklerle olmak çok güzel, çok zevkli. Çalışması güzel, her çeşidi açıyor. Akşam yemeği yedikten sonra seranın içinde bir iki tur atarım." dedi.

Cemile Gümüş ise evindeki çiçekleri işyerine getirdiğini anlatarak, "Ben oraları süslerken eşim çiçeklerimi satmış. Çok üzülmüştüm. Bu işe ilk o zaman başladık. Ondan sonra çiçek dikip satmaya başladık. Belediyeyle de birlikte yapıyoruz. Kendi yerimiz ayrı, belediyenin yeri ayrı. Seraya sabah girip akşam çıkıyoruz. Güzel bir şey, mutluluk veriyor insana. Psikolojik olarak ayrıca destek veriyor." ifadelerini kullandı.

Züfra Aybars da ilkbaharda 90 bin adet çiçek aldığını dile getirerek, "Kendim çalıştım, kendim ürettim, 90 binini de zayiatsız teslim ettim. 7 bin 500 TL civarında para aldım. Daha önce seradan o kadar para almadık. Fasulye, domates, marul üretiyoruz ama alan olmuyordu, satamıyorduk. Bir işe yaramazdı, yaptığımız masrafla kalırdık. Çiçekten memnunuz. Kendim de çiçekleri çok seviyorum. Evimin kenarları çiçektir. Seve seve yapıyorum." şeklinde konuştu.

Çiçek üretimine yeni başlayan Fatma Kaplan, bu işi severek yaptığını belirterek, "Çok memnunum. Çocuklarımla, torunlarımla hep birlikte yapıyoruz. İşçiliği çok güzel, temiz. Bu projeden çok memnunuz. Çiçekler açıyor. Sabah çocuklarımı okula gönderdikten sonra seraya geliyorum, vakit geçiriyorum. Akşam sabah seranın içinde dolaşıyorum. Zevkle, seve seve yapıyorum." dedi.

Köyceğiz Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şadi Gümüş ise projenin, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle uygulandığını kaydetti. Geçen yıl bahar ayında başlandığını belirterek, "Güzel sonuçlar aldık. Şu anda kış dikimi yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi, gerekli desteği sağlıyor. Teknik anlamda zirai danışmanlarımız var. Bu projeden 20 aile geçimini sağlıyor. Kişibaşı 8 ile 10 bin lira arasında geliri var. Bu, her üretimde aşağı yukarı elde edilen kazanç. Üretim devam ediyor, daha farklı projelerimize devam edeceğiz. Sevkiyatlar devam ediyor. Kış üretimi içerisindeyiz, gayet iyi gidiyor." diye konuştu.

Belediye Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan da yaz sezonunda başlattıkları alım garantili mevsimlik süs bitkisi üretimiyle Muğlalı üreticiler için yeni bir gelir kaynağı oluşturduklarını, üretici kadınların büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Tufan, "Çiftçilerimize ürettirip belediyelerimize veriyoruz. Hiçbir aracı kullanmadan, hem üreticimiz hem de belediyelerimiz bu işten kazanç sağlıyorlar. Bu projeye yazlık mevsimlik süs bitkileriyle başladık, kışlıkla devam ediyoruz. İlimiz genelinde ilk önce çalı formunda, daha sonra ağaç ve ibrelilerin üretimine başlayıp bunları da alım garantili kapsamına sokarak, bu üretimlerin şu an projelerini hazırlamaktayız. Önümüzdeki yıldan itibaren bunların da üretimine başlayacağız. İlk, bu altı serayla başladık. Şu anda 10 seramız var, 10 seramızda 17 üreticimiz. Bunlarında altısı bayan, 11'ini erkekler oluşturuyor." ifadelerini kullandı. Üreticilerin önce ziraat mühendisleri tarafından eğitildiğini anlatan Tufan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu eğitimden sonra üretimin de başında bulunarak, geçen yıl ilk defa başlamamıza rağmen yüzde 93 başarı elde ettik. Kışlıkta ise bu üretimin yüzde 100'e yaklaşacağına inanıyorum."

Muğla'nın süs bitkileri hanımlara emanet

Muğla'nın süs bitkileri hanımlara emanet

Muğla'nın süs bitkileri hanımlara emanet

Muğla'nın süs bitkileri hanımlara emanet

Muğla'nın süs bitkileri hanımlara emanet

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim